13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Περιφερειακές εκδηλώσεις στην Καβάλα

5 Απριλίου, 2011

Στο πλαίσιο των Περιφερειακών Εκδηλώσεων του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Κινηματογραφική Λέσχη του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών σάς προσκαλεί στην προβολή επιλεγμένων ντοκιμαντέρ, την Τρίτη 5 Απριλίου 2011 στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ.

Πρόγραμμα προβολών:

18:00 – Γυναίκες στο Μικρό Παρίσι (48′) της Κυριακής Μάλαμα

Οι τσιγγάνες στον Δενδροπόταμο αντικρίζουν με καχυποψία την κάμερα και συνήθως αρνούνται να εκτεθούν στο φακό. Αν όμως δεχτούν, παραδίνονται αυθόρμητα και εκφράζονται χωρίς αναστολές. Η κάμερα της ΕΤ3 περιπλανήθηκε στη γειτονιά αυτή, στη νοτιοδυτική άκρη της Θεσσαλονίκης, και κατέγραψε εικόνες της καθημερινής ζωής στους δρόμους και στις αυλές, στο κομμωτήριο και στο μπακάλικο, καθώς και κουβέντες γυναικών για τη ζωή τους και τις παραδόσεις των Ρομά εκεί.

19:00 – Ο Ρόλος των Διανοούμενων σήμερα (60′) του Γιώργου Κεραμιδιώτη

Ο Κώστας Δουζινάς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, συζητά με τον φιλόσοφο Σλάβοϊ Ζίζεκ στην Αθήνα, κάτω από την Ακρόπολη, για το ρόλο των διανοούμενων σήμερα, σ’ έναν κόσμο οικονομικής, ηθικής και πολιτιστικής κρίσης και διαφθοράς.

20: 10 – Welcome to Europe (10′) του Στέλιου Κούλογλου

Ένας καταυλισμός προσφύγων στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν, φτιαγμένος από χαρτόκουτα και γεμάτος ιστορίες ανθρώπων που έχουν βασανιστεί από την αστυνομία. Μια φυλακή στην Ιορδανία με κελιά που ενώ είναι φτιαγμένα για πέντε ανθρώπους χωρούν εκατό φυλακισμένους, κρεμασμένους στα κάγκελα. Ένας ακόμη αυτοσχέδιος καταυλισμός σε ένα δάσος στην Κένυα, γεμάτος εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Ένας ομαδικός τάφος στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και ένας ιμάμης που προσεύχεται για τις ψυχές τους. Μόνο που οι εικόνες, μαθαίνουμε στο τέλος της ταινίας, δεν λένε την αλήθεια. Όλες οι σκηνές προέρχονται από κέντρα κράτησης και τενεκεδουπόλεις μεταναστών στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να διαχειριστούν το κύμα των χιλιάδων μεταναστών και η υπόλοιπη Ευρώπη αδιαφορεί. Όσο για τον ιμάμη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, δεν πρόκειται παρά για έναν Έλληνα ιμάμη που προσεύχεται μπροστά σε έναν υπαρκτό ομαδικό τάφο: των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στο ποταμό Έβρο, προσπαθώντας να περάσουν από τη Τουρκία στην Ελλάδα…

20:30 – Οργισμένος Δεκέμβρης (63′) της Χρύσας Τζελέπη και του Άκη Κερσανίδη

Τι ήταν η εξέγερση του Δεκέμβρη, ποια τα κοινωνικά υποκείμενα που συμμετείχαν, ποια αίτια την προκάλεσαν και ποια η παρακαταθήκη της για το μέλλον των κοινωνικοπολιτικών διεκδικήσεων; Όλα αυτά τα ερωτήματα προσπαθούν να βρουν απαντήσεις στο ντοκιμαντέρ Οργισμένος Δεκέμβρης, το οποίο γυρίστηκε από μια ομάδα ανθρώπων που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη τις πρώτες μέρες μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Στη συλλογή του υλικού βοήθησε επίσης ένα πλήθος ανθρώπων που, από διαφορετικές θέσεις, κατέγραφαν με επιμονή τα γεγονότα. Η ταινία προσπαθεί να περιγράψει το χρονικό της εξέγερσης με τα μάτια όσων συμμετείχαν σε αυτή και πήραν θέση στο συμβάν αυτό, ενώ παράλληλα θίγει κάποιες από τις σημαντικότερες προεκτάσεις των μικρών και μεγάλων ζητημάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των γεγονότων αλλά και μετά το πέρας τους, μέσα από συνεντεύξεις και εικόνες που πάρθηκαν τις τρεις έντονα φορτισμένες εβδομάδες των κινητοποιήσεων.

21:30 – The Greek Crisis Explained (3′) της ομάδας ΝΟΜΙΝΤ

Το έργο The Greek Crisis Explained είναι η οπτική γωνία της ΝΟΜΙΝΤ σχετικά με την ελληνική οικονομική κρίση. Η Ελλάδα, ένα νεαρό κακομαθημένο κοριτσάκι καταβροχθίζεται από το Χρέος της, ένα τεράστιο τέρας. Η ΕΕ δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα μόνη της. Και όταν δεν υπάρχει ελπίδα, έρχεται το ΔΝΤ στο παιχνίδι…

21:45 – Θεσσαλον-Ηχοι (50′) της ομάδας Ciners8

Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να καταγράψει την ποικιλότητα των μουσικών ρευμάτων και τις νέες τάσεις που αποτυπώνονται στη μουσική σκηνή της πόλης της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης στο σταυροδρόμι ανατολής και δύσης, που πάντα πρωτοπορούσε στα μουσικά πράγματα της χώρας μας. Ένας χάρτης συνόλων, ένα δίκτυο ομάδων και καλλιτεχνικής δημιουργίας φαίνεται να λειτουργεί μέσα στον αστικό χώρο. Εκπρόσωποι από δέκα μουσικά συγκροτήματα, που παράγουν μουσική και κινούνται με βάση την πόλη της Θεσσαλονίκης, μιλούν για τη σχέση τους με την πόλη και την εποχή, για την εποχή της ψηφιακής πραγματικότητας που αρχίζει να κυριαρχεί (Διαδίκτυο), όπου δημιουργοί και καλλιτέχνες διεκδικούν πια «δωρεάν» την προσοχή μας και τη φήμη τους, αλλάζοντας έτσι και τους κανόνες του παιχνιδιού. Τις απόψεις τους εκφράζουν και μουσικοί παραγωγοί, εκπρόσωποι του ραδιοφώνου και της Δημοτικής αρχής.

22:45 – Made in Birmingham (81′) της Ντέμπορα Άστον

Μουσικοί της ρέγκε, της πανκ και της μπάνγκρα από το Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας συζητούν για τα ξεχωριστά αντεργκράουντ μουσικά είδη που εκπροσωπούν και εκφράζουν διαφορετικές απόψεις πάνω στο ρόλο που έπαιξε η μουσική για την ανάπτυξη μιας νέας συλλογικής ταυτότητας στην πόλη. Η ταινία διερευνά τα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη μιας μουσικής κουλτούρας-γέννημα της πόλης, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό και πρόσφατες συνεντεύξεις που ρίχνουν φως στην πόλη και τη μουσική της.

Είσοδος: Ενιαίο εισιτήριο 5 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Καβάλας: www.sfgtkavalas.gr

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker