18ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΓΙΑΝΝΗ Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ» “Prima la musica…” – “Πρώτα η μουσική…”
23 Φεβρουαρίου, 2018
ΚΑΒΑΛΑ, 24 Φεβρουαρίου – 27 Μαρτίου 2018
Ξεκινά το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου» 2018, το οποίο συμπίπτει με την 80η επέτειο ίδρυσης του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας (1938). Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 24 Φεβρουαρίου έως 27 Μαρτίου και θα συμπεριλάβει 6 Συναυλίες με γενικό τίτλο “Prima la musica…” («Πρώτα η μουσική…»).
Είκοσι εκλεκτοί Έλληνες ή αλλοδαποί καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα – ανάμεσά τους πέντε Καβαλιώτες (δύο πρώην μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, δύο νυν καθηγητές του και ο κορυφαίος πιανίστας της πόλης με λαμπρή διεθνή καριέρα) – ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για να προσφέρουν ποιοτική ψυχαγωγία σε ένα ευρύ φάσμα μουσικής έκφρασης. Η παρουσία τους εγγυάται την ευρύτερη εμβέλεια του Φεστιβάλ, που αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης στα χειμερινά μουσικά δρώμενα. Στόχος είναι να παρουσιάσουν έργα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, τα οποία θα αφήσουν το στίγμα τους στο φιλόμουσο κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις, ενώ επίσημος Χορηγός Επικοινωνίας του Φεστιβάλ είναι η ΕΡΤ Καβάλας.
Το Φεστιβάλ ξεκινά αυτό το Σάββατο 24/2, στο Θέατρο «Βαλάκου» στις 8 το βράδυ, με μία Συναυλία Μουσικής Δωματίου που έχει τίτλο «ΝΤΟΥΕΤΑ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ & ΠΙΑΝΟ». Εκεί εμφανίζονται δύο εκλεκτοί καλλιτέχνες με διεθνή αναγνώριση: ο Εσθονός τσελίστας Aare Tammesalu και η Ελληνίδα πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Beethoven (Μπετόβεν), Kapp (Καπ), Schumann (Σούμαν) και Chopin (Σοπέν), ενώ την παραγωγή της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Ορχήστρα INTRARTI – Αθηναϊκή Μανδολινάτα “Νικόλαος Λάβδας”.
Ο τσελίστας Aare Tammesalu δρα κυρίως ως σολίστας και μουσικός δωματίου, ερμηνεύοντας κλασική και σύγχρονη μουσική. Είναι επίσης ενεργός μουσικός παραγωγός και παιδαγωγός. Το 1985 αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο του Ταλίν. Στη συνέχεια πήρε μεταπτυχιακό τίτλο από την Εσθονική Ακαδημία Μουσικής. Εμπλούτισε την ακαδημαϊκή του εμπειρία κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα με τον M. Homitser στη Μόσχα και συμμετέχοντας σε σεμινάρια του M. Ostertag. Το 1987, κέρδισε βραβείο στον Διαγωνισμό Εσθονών Μουσικών Εγχόρδων. Ως σολίστας και μουσικός δωματίου έχει εμφανιστεί με αρκετές Εσθονικές συμφωνικές ορχήστρες και σε πολλές χώρες τις Ευρώπης, στον Καναδά, το Ιράν, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος Εσθονικών μουσικών φεστιβάλ. Είναι μέλος των Tobias String Quartet, Reval Ensemble και Resonabilis.
Η πιανίστρια Αλεξάνδρα Νομίδου ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι με τους Pierre Sancan, Yvonne Lefébure, Yevgueni Malinine και Leon Fleischer στο Tanglewood Music Center. Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Norwegian Chamber Orchestra, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, και την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Ως μουσικός δωματίου έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε γνωστές αίθουσες στη Γαλλία, την Αγγλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Βραζιλία και την Αμερική, κυρίως με το Trio Hellenique, καθώς και με το “Trio Ligeti”, το κουαρτέτο “Vienna Soloists” και το “Athens String Quartet”. Έχει ηχογραφήσει δύο δίσκους με την ΕΜΙ, με έργα Σούμαν, Σούμπερτ, Μπραμς και Ραβέλ, που απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές. Από το 2005 δημιούργησε στην Αθήνα τον κύκλο συναυλιών “Γύρω απ’ το πιάνο”, του οποίου είναι καλλιτεχνική διευθύντρια.
Την Κυριακή 25/2, πάλι στο Θέατρο «Βαλάκου» στις 8 το βράδυ, θα απολαύσουμε το “Woodwinds Project” του Καβαλιώτη συνθέτη και καθηγητή πιάνου του ΔΩΚ, Τάσου Κυραναστάση. Το έργο αποτελείται από τέσσερα ντουέτα ξύλινων πνευστών της κλασσικής ορχήστρας με πιάνο. Τα έργα στη συνέχεια διασκευάζονται από piano jazz trio, έτσι ώστε να αναδείξουν το διαφορετικό ύφος που κρυφά ενέχουν στο πρωτότυπο υλικό τους.
Η σύνθεση πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάιο του 2017 στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε ζωντανή μετάδοση, η οποία ηχογραφήθηκε. Οι μουσικοί που αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Φεστιβάλ και του συνθέτη για να παρουσιάσουν το έργο του είναι διεθνώς καταξιωμένοι. Πρόκειται για τον Καβαλιώτη Δημήτρη Λεοντζάκο (κλαρινέτο, μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης), τον Νικολό Δημόπουλο (φλάουτο, μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης), τον Κωνσταντίνο Βαβάλα (φαγκότο, μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης), την Κατερίνα Βαβάλα (όμποε), τον Παναγιώτη Δημόπουλο (πιάνο), τον Γιάννη Παπαδόπουλο (πιάνο), τον Κωνσταντίνο Μάνο (κοντραμπάσο) και τον Βασίλη Ποδαρά (τύμπανα).
Επόμενες Συναυλίες:
10/3, Αίθουσα «Παπαϊωάννου» του ΔΩΚ, 8:00 μμ – «Ρομαντικός Έρωτας»: Ρεσιτάλ Πιάνου του Λάμπη Βασιλειάδη
11/3, Αίθουσα «Παπαϊωάννου» του ΔΩΚ, 8:00 μμ – “Electric Live Orchestra”: Συναυλία Ηλεκτρονικής Μουσικής των Πάρη Τσίρτση & Κρίστοφερ Μπάκα
24/3, Αίθουσα «Παπαϊωάννου» του ΔΩΚ, 8:00 μμ – Κουαρτέτο «Αιμίλιος Ριάδης»: Συναυλία Μουσικής Δωματίου
27/3, Αίθουσα «Παπαϊωάννου» του ΔΩΚ, 9:00 μμ – «Αντικατοπτρισμοί: Μονοπάτια του Ρομαντισμού»: Ρεσιτάλ Μονωδίας