2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΕΥΣΕΩΝ ”αλάτι και πιπέρι” ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ.

26 Μαΐου, 2010

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ: Γεύσεις με τέχνη και φαντασία από την τοπική κουζίνα στο 2ο φεστιβάλ «Αλάτι και Πιπέρι»

afisa.jpg

Καβάλα: μία πόλη, χίλιες γεύσεις  (πρόγραμμα φεστιβάλ σε μορφή pdf). 

Ένα διήμερο γευστικών απολαύσεων και εκπλήξεων υπόσχονται στο κοινό του Νομού Καβάλας, των γύρω Νομών, αλλά και κάθε άλλου ξένου επισκέπτη, οι διοργανωτές του 2ου φεστιβάλ γεύσεων, με τον τίτλο: «Αλάτι και πιπέρι». Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας, «Απόστολος Μαρδύρης», στη Νέα Καρβάλη το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Μαΐου. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τοπικά προϊόντα, παραδοσιακά γλυκά, αλιεύματα, κρασιά κ.α., καθώς και εμπνευσμένες γευστικές δημιουργίες από σεφ, παραδοσιακές συνταγές με εκλεκτά υλικά της περιοχής και γεύσεις με τέχνη και φαντασία από την τοπική κουζίνα. Μιλώντας για τη φιλοσοφία του φεστιβάλ στον «Κ.Τ.» η «ψυχή» της διοργάνωσης, Στέλλα Σπανού, είπε τα εξής: «Αυτό που προσφέρει το φεστιβάλ στην περιοχή, είναι μία αναγνώριση όσον αφορά στα τοπικά προϊόντα και κατ’ επέκταση στις γεύσεις. Γενικά, δηλαδή, σ’ αυτό που ονομάζουμε κουλτούρα, ή ταυτότητα μιας περιοχής, η οποία αναδεικνύεται μέσω του τουρισμού. Φέτος επιχειρήσαμε κάποια «ανοίγματα». Το φεστιβάλ θα αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο θα αφορά την παρουσίαση κάποιων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής τροφίμων και ποτών, όπως κρασιών, κουραμπιέδων, γλυκών του κουταλιού, μελιού, ελιών κ.λπ. Εκτός από τις τοπικές εταιρείες, θα φιλοξενήσουμε και εταιρείες από τη Δράμα και τις Σέρρες. Το δεύτερο μέρος θα αφορά στη συμμετοχή ορισμένων Δήμων, μέσω των Πολιτιστικών Συλλόγων τους. Θα έχουμε, λοιπόν, φαγητά από την Καππαδόκικη κουζίνα, από την Μικρασιάτικη κουζίνα, από την Ποντιακή κουζίνα και τη Μακεδονίτικη κουζίνα, στην οποία θα εντάσσεται η Καβάλα. Επίσης, εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχει φέτος και ο Σύλλογος Λημνιών». Το τρίτο μέρος θα αφορά στις παράλληλες εκδηλώσεις. «Έχουμε προσκαλέσει κάποιες σημαντικές προσωπικότητες, όπως η συγγραφέας Ντίνα Νικολάου, η οποία θα μαγειρέψει μαζί με Καβαλιώτισσες μαγείρισσες τοπικές συνταγές, ο διάσημος σεφ, Δημήτρης Χρονόπουλος, ο οποίος θα παρουσιάσει δημιουργίες από τη γαλλική σοκολάτα Valrhona και ο Ευτύχης Μπλέτσας, ο οποίος θα μαγειρέψει, θα τραγουδήσει και θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο». Μία άλλη καινοτομία, είπε ακόμα η Στ. Σπανού, θα είναι η διαφημιστική προβολή του φεστιβάλ σε πανελλήνια κλίμακα. «Θα κάνουμε μία μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία, η οποία θα περιλαμβάνει ένα τηλεοπτικό σποτ που θα προβάλλεται σε σταθμούς της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Βεβαίως, θα δοθούν διαφημιστικές καταχωρήσεις και σε εφημερίδες των πόλεων αυτών», είπε.

Κάθε χρόνο διαφορετικό και καλύτερο
Στόχος των διοργανωτών και ειδικότερα της Στ. Σπανού, είναι η συνεχής βελτίωση του φεστιβάλ. «Ως άνθρωπος, μου αρέσει να κάνω κάτι καλύτερο από την προηγούμενη φορά. Ποτέ, βεβαίως, δεν μπορείς να πετύχεις το τέλειο. Εκείνο που μετράει, είναι η προσπάθεια να βελτιώνεσαι. Αν δεν γίνεσαι καλύτερος, θα μείνεις στάσιμος. Έτσι και στο φεστιβάλ, ο στόχος μας είναι να παρουσιάζουμε κάθε χρόνο νέα και διαφορετικά πράγματα, εκπλήξεις, ώστε να προσελκύουμε όλο και περισσότερους επισκέπτες. Στην προσπάθεια αυτή έχω την υποστήριξη της κυρίας Αθανασιάδου (σ.σ. της προέδρου του Πολιτιστικού και Τουριστικού Οργανισμού της Νομαρχίας Καβάλας), του νομάρχη Καβάλας, ο οποίος είχε την ιδέα για τη διοργάνωση του φεστιβάλ και μερικών, ακόμα, συνεργατών. Θέλω να πιστεύω ότι το φετινό φεστιβάλ θα αρέσει στον κόσμο. Εκείνο που μ’ ενδιαφέρει προσωπικά, είναι να μείνουν ευχαριστημένοι οι άνθρωποι που θα συμμετέχουν, αλλά κι εκείνοι που έρθουν να το δούνε. Εκτιμώ ότι θα έχουμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε σύγκριση με την προηγούμενη φορά», επεσήμανε.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ
Η έναρξη θα γίνει στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου 29 Μαΐου. Στις 4:30 μ.μ. οι γνωστοί σεφ, Λεωνίδας Καρύτσιος και Γιώργος Σκλαρής, θα παρασκευάσουν συνταγές με τοπικά προϊόντα. Στις 6 μ.μ. η συγγραφέας-σεφ, Ντίνα Νικολάου, θα μαγειρέψει μαζί με Καβαλιώτισσες μαγείρισσες τοπικές συνταγές. Στις 7 μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου: «26 σεφ σε 26 λεπτά», της δημοσιογράφου Ελένης Ψυχούλη. Από τις 4 μ.μ. έως τις 10 μ.μ., επίσης, θα παρουσιάζονται γευστικές προτάσεις από Πολιτιστικούς Συλλόγους του Νομού Καβάλας. Την Κυριακή 30 Μαΐου, στις 12 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση του οίνου Παγγαίου από τη χημικό-οινολόγο, Κάλλια Ιωαννίδου. Από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ., ο pastry chef Δημήτρης Χρονόπουλος, θα παρουσιάσει δημιουργίες με τη γαλλική σοκολάτα Valrhona και στις 6 μ.μ., ο Ευτύχης Μπλέτσας θα τραγουδήσει, θα μαγειρέψει και θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο: «Μαγειρική οικονομία». Από τις 11 π.μ. έως τις 10 μ.μ., επίσης, θα παρουσιάζονται γευστικές προτάσεις από Πολιτιστικούς Συλλόγους του Νομού. Στο φεστιβάλ θα συμμετέχουν, ως συνδιοργανωτές, οι Δήμοι Χρυσούπολης, Θάσου, Φιλίππων, Πιερέων και ο Πολιτιστικός Τουριστικός Οργανισμός της Νομαρχίας Καβάλας.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker