24ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ: Η θεατρική παράσταση «Πρόσφυγες ήρθαμε στην Καβάλα» το Σάββατο και την Κυριακή

10 Σεπτεμβρίου, 2010

Το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας, ώρα 8:30 μ.μ., θα παρουσιαστεί η Θεατρική παράσταση του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας «Πρόσφυγες ήρθαμε στην Καβάλα». Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Καβάλας και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας.

theatropaidiko-large.jpg

Ως Σύλλογος που πασχίζει για τη διατήρηση της προσφυγικής μνήμης εκφράζουμε τη χαρά και τη συγκίνησή μας, που παιδιά του δημοτικού χθές, γυμνασιόπαιδα σήμερα, συμμετέχουν σε μία παράσταση μνήμης και γίνονται κοινωνοί των αισθημάτων και των συνθηκών ζωής των προσφυγόπουλων της πρώτης γενιάς, της γενιάς των παππούδων και προπαππούδων τους.
Συγχαίρουμε τα παιδιά και τους δασκάλους τους που εργάστηκαν μεθοδικά γι’ αυτή την αξιόλογη παράσταση. Το “Πρόσφυγες ήρθαμε στην Καβάλα” παρουσιάστηκε στις αρχές του καλοκαιριού από τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του 24ου Δημοτικού Σχολείου και πραγματικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να επαναληφθεί και το εντάξαμε στις εκδηλώσεις της “Ημέρας Μνήμης” της Μικρασιατικής Καταστροφής, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου και όλους τους συμπολίτες μας να δουν (ή να ξαναδούν) την παράσταση, επιβραβεύοντας τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για την ξεχωριστή πρωτοβουλία και την προσπάθειά τους.
Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτασμού της μνήμης του εθνομάρτυρα Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου, στο Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου ο Σύλλογος Μικρασιατών θα τελέσει Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και Αρτοκλασία για τα μέλη του. Ο Σύλλογος καλεί τους συμπολίτες μας στην δεξίωση που θα ακολουθήσει στην αίθουσα του Ιερού Ναού.
Στη Θεία Λειτουργία της 12ης Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος θα προσκομίσει τις φορητές εικόνες από τις πατρίδες της Ανατολής (δωρεές μελών και φίλων του Συλλόγου στο υπό ίδρυση Μουσείο μας), ώστε να λειτουργηθούν μετά από 88 χρόνια. Για το σκοπό αυτό καλούνται και οι συμπολίτες μας να φέρουν τις δικές τους «προσφυγικές» εικόνες, τις οποίες θα πάρουν μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας,  Κυριακής 12 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος Μικρασιατών θα προσφέρει το «Τραπέζι της Αγάπης» της Ιεράς Μητρόπολης Φ-Ν-Θ, στη μνήμη των προγόνων μας.
Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της Πολιτείας για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μετά την Επιμνημόσυνη δέηση στον Ι. Ναό του Αγίου Παύλου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου
Μικρασιατών ν. Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας»
Είναι μεγάλη μας τιμή να συμμετέχουμε ως συνδιοργανωτές με το Σύλλογο Μικρασιατών ν. Καβάλας «Μνήμη Μ. Ασίας», στη θεατρική παράσταση των παιδιών του 24ου Δ.Σ. Καβάλας, αλλά και χρέος, γιατί οι μνήμες πρέπει να μένουν ζωντανές για να φωτίζουν το μέλλον του έθνους μας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Καβάλας
Σημείωμα του δασκάλου
Με την περσινή ΣΤ 2 και τη φετινή ΣΤ 1 τάξη του σχολείου μας είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε σε ένα διετές πρόγραμμα τοπικής ιστορίας σε συνεργασία με το 5ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο Καβάλας με θέμα «Πρόσφυγες στην Καβάλα του Μεσοπολέμου» και συντονιστή το φιλόλογο Άγγελο Παληκίδη. Οι μαθητές μου μέσα από το επιμέρους θέμα «Η καθημερινή ζωή ενός προσφυγόπουλου» προσέγγισαν τη ζωή των παιδιών των προσφύγων στο πλαίσιο της οικογένειας, του σχολείου, της γειτονιάς. Ήρθαν σε επαφή με ένα πλήθος ιστορικών πηγών (φωτογραφίες, εφημερίδες της εποχής του Μεσοπολέμου, βιβλία τοπικής ιστορίας, εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης, ντοκιμαντέρ) και πήραν συνεντεύξεις από πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς στην Καβάλα. Έχοντας λοιπόν στα χέρια μου όλο αυτό το υλικό αποφάσισα να τολμήσω τη συγγραφή αυτού του θεατρικού έργου και κατόπιν τη σκηνοθεσία του. Η μόνη έγνοια μου ήταν να βιώσουν τα παιδιά με έναν άλλο, πιο άμεσο αυτή τη φορά τρόπο, παίζοντας θέατρο, τα συνταρακτικά γεγονότα. Να γνωρίσουν υποδυόμενα χαρακτήρες τον τρόπο ζωής, τα συναισθήματα, τα βάσανα και τους καημούς των προσφύγων προγόνων τους που κατέκλυσαν αυτή την πόλη πριν από ενενήντα περίπου χρόνια. Θέλω να πιστεύω ότι η συμμετοχή τους σ’ αυτή την παράσταση θα είναι γι’ αυτά ένα εξαιρετικό βίωμα που θα το θυμούνται για πάντα…
Ναπολέων Κουκουζίκας
Σημείωμα των μαθητών
Χαρήκαμε πολύ όταν ο δάσκαλός μας μας ανακοίνωσε ότι έγραψε ένα θεατρικό έργο στηριγμένο σε ιστορικές πηγές και συνεντεύξεις που είχαμε πάρει από πρόσφυγες στην Καβάλα την περίοδο του Μεσοπολέμου. Η χαρά μας όμως μεγάλωσε, όταν αρχίσαμε τις πρόβες του θεατρικού μας που είναι ένα οδοιπορικό των προσφύγων από τις πατρίδες τους μέχρι την άφιξή τους στη «μητέρα Ελλάδα» και ειδικότερα στην Καβάλα. Πώς ξεριζώθηκαν, πώς ήρθαν, ποιες δυσκολίες αντιμετώπισαν, πού έμεναν στην αρχή και πού στη συνέχεια, πώς ήταν η ζωή των προσφυγόπουλων; Η παράστασή μας δίνει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, μας συγκινεί και μας ευαισθητοποιεί ακόμη και στο σύγχρονο πρόβλημα των προσφύγων…
Συντελεστές της παράστασης
Συγγραφή κειμένου και σκηνοθεσία: Ναπολέων Κουκουζίκας
Επιμέλεια κουστουμιών και αντικειμένων: Αναστασία Σίσκου, Δήμητρα Κελέση
Επιμέλεια οπτικού και ηχητικού υλικού: Άγγελος Παληκίδης, Γρηγόρης Χατζηκατσούπης
Επιμέλεια αφίσας και προγράμματος: Άγγελος Παληκίδης
Φωτογραφία αφίσας: Μάκης Παυλίδης
Φωτισμοί: Σαράντης Μιντζιρίκης
Παίζουν όλοι οι μαθητές της τάξης, οι οποίοι κατά αλφαβητική σειρά είναι οι εξής: Ανδρεοπούλου Ελευθερία, Αργυρόπουλος Μιχάλης, Γαϊτάνης Περικλής, Γουδής Νίκος, Καραδρακόντη Ελισάβετ, Καρακασίδης Ανδρέας, Καφετζή Αγγελική, Κουκουζίκα Άρτεμις, Κυριακάκη Αναστασία, Κυριάκου Λάσκαρης, Λόλας Μανόλης, Ποιμενίδου Άννα, Σαράφης Θωμάς, Σταυρίδου Θεοδώρα, Τζίτζιρα Σοφία, Τορονίδου Μαρία-Ειρήνη, Χονδροκούκη Βασιλική

Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή τους: Νομαρχία Καβάλας, Δήμο Καβάλας, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Μουσικό Σχολείο Καβάλας, Κατάστημα Kavala Chair, Βασίλη Βεργόπουλο δ/ντη 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερούπολης, Χρήστο Σαγώνα μουσικό, Κατερίνα Αραμπατζή, Παρασκευή Μουριάδου και Παρθένα Γαβριηλίδου δασκάλες του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker