55ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ-ΘΑΣΟΥ
17 Μαΐου, 2012
Αφιερωμένο στην ποίηση και με ελαφρώς υψηλότερο προϋπολογισμό, σε σύγκριση με πέρσι, θα είναι το 55ο φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου. Στα αξιοσημείωτα του φετινού φεστιβάλ, επίσης, είναι η σημαντική μείωση των παράλληλων εκδηλώσεων, εξαιτίας της έλλειψης προτάσεων προς τους διοργανωτές. Χθες το μεσημέρι, στη δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας, έγινε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος, από τους δημάρχους Καβάλας, Θάσου, Κωστή Σιμιτσή και Κώστα Χατζηεμμανουήλ αντίστοιχα, τον πρόεδρο της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης «Δημφέλεια», Στέλιο Σχοινάκη και τον καλλιτεχνικό σύμβουλο του φεστιβάλ, Θοδωρή Γκόνη. «Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τηρώντας την παράδοση, έχουμε μαζί μας το δήμαρχο Θάσου και όλη τη Θάσο.
Το φετινό φεστιβάλ, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις, την κρίση και τις δυσκολίες που περνάει ο λαός μας, έχει βάλει ψηλά τον πήχη και θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Να το κάνουμε κάθε χρόνο και καλύτερο. Να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των συμπολιτών μας και να δηλώσουμε, για μία ακόμα φορά, ότι με την οικονομία που κάνουμε, με την ποιότητα που προσδοκούμε να βάλουμε στη ζωή μας και με την προσπάθεια όλων μας, ότι είμαστε παρόντες. Αυτό που κάνουμε, σε τελική ανάλυση, είναι μία πράξη αντίστασης. Πράξη αντίστασης απέναντι σ’ εκείνους που θέλουν να είμαστε χαμηλά, να σκύβουμε το κεφάλι, να μην οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και τους ανθρώπους που τον κατοικούν. Αξίζουμε να ζούμε μία καλύτερη ζωή και ο πολιτισμός μπορεί να μας την προσφέρει», είπε ο Κ. Σιμιτσής. Ο δήμαρχος Καβάλας πρόσθεσε, ακόμα, ότι και φέτος έγινε μία σοβαρή περιστολή των δαπανών της διοργάνωσης, ενώ παράλληλα, μία μεγάλη προσπάθεια για την προσέλκυση περισσότερων χορηγιών. Ο προϋπολογισμός του 55ου φεστιβάλ, σημείωσε, θα είναι 124.000 ευρώ, χωρίς τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θάσο. Τα γενικά έξοδα ανέρχονται στις 31.500 ευρώ, οι αμοιβές προβλέπονται ότι θα είναι 37.300 ευρώ, οι δαπάνες προβολής γύρω στις 24.000 ευρώ και το ποσό για τα απρόβλεπτα έξοδα 2.000 ευρώ.
Ο δήμαρχος Θάσου, Κ. Χατζηεμμανουήλ, δήλωσε συγκινημένος που οι διοργανωτές άντεξαν και συνεχίζουν φέτος το θεσμό του φεστιβάλ, ο οποίος έχει ξεπεράσει τον μισό αιώνα ζωής. Το φετινό φεστιβάλ, πρόσθεσε, είναι αφιερωμένο στην επέτειο των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θάσου. «Το θέατρο, για τον μέσο Θάσιο, είναι πραγματικά το πρώτο σχολείο. Αυτό που θυμάμαι, είναι ότι τα πρώτα μου γράμματα τα έμαθα παρακολουθώντας παραστάσεις του φεστιβάλ. Δεν πρόκειται, επομένως, για ένα απλό φεστιβάλ. Το ανεβάζουμε, σήμερα, μία παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Θάσου, με τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, είναι πράξη ηρωισμού. Θέλει, λοιπόν, μεγάλη πίστη στο θεσμό, αυταπάρνηση και ηρωισμό, για να μπορέσουμε να έχουμε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα από τα προηγούμενα χρόνια. Είναι κάτι το οποίο θα το φυλάξουμε ως άσβεστη φλόγα. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και φέτος και να στείλουμε το μήνυμα, ότι ο πολιτισμός είναι το τελευταίο ανάχωμα αντίστασης στην κρίση». Ο πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Στέλιος Σχοινάκης, σχολίασε ότι οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά και συμπλήρωσε: «Ο στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε την αξία αυτού του μεγάλου θεσμού και με όποια μέσα έχουμε στη διάθεση μας, να τον αναδείξουμε και να τον βελτιώσουμε. Από πέρσι αρχίσαμε μία προσπάθεια, σε συνεργασία με τους δύο δημάρχους και τον κύριο Γκόνη, για να δημιουργήσουμε μία προστιθέμενη αξία, τόσο στις δράσεις, όσο και στις εισπράξεις του φεστιβάλ και με το μικρότερο δυνατό κόστος, να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».
Τελευταίος μίλησε ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του φεστιβάλ, Θοδωρής Γκόνης, ο οποίος παρουσίασε και το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. «Δεν είναι αυτονόητο κάτι που αρχίζει σωστά και προχωράει, να βρει στήριξη. Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω τους δημάρχους Καβάλας και Θάσου, καθώς και τον πρόεδρο της «Δημωφέλεια» για τη σημαντική βοήθεια τους», είπε και σημείωσε ότι στο φετινό φεστιβάλ σημείο αιχμής είναι η ποίηση. «Είναι κάτι που το θέλαμε, για να πάρουμε κουράγιο, δύναμη και πίστη για να συνεχίσουμε», σχολίασε και εν συνεχεία αναφέρθηκε επιγραμματικά στις εκδηλώσεις, αρχής γενομένης από τις επτά συν δύο παραγωγές, οι οποίες θα είναι αφιερωμένες σε επτά συν δύο ποιητές και θα παρουσιαστούν το διήμερο 30 και 31 Ιουλίου στο φρούριο της Καβάλας. Το πρόγραμμα των παραστάσεων στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων θα αρχίσει στις 7 και 8 Ιουλίου, με τη συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και του Θεάτρου «Ακροπόλ», στο έργο του Αριστοφάνη «Ιππής». Η έναρξη στο αρχαίο θέατρο Θάσου θα γίνει στις 20 και 21 Ιουλίου. Το 55ο φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου θα ολοκληρωθεί στις 25 Αυγούστου με το έργο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι εκτός από τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, οι διοργανωτές προσπάθησαν, όσο γινόταν περισσότερο, να μειώσουν τις τιμές των εισιτηρίων. «Θα έχει λιγότερα έσοδα ο Δήμος, αλλά πρόκειται για αναγκαία θυσία», σχολίασε ο δήμαρχος Καβάλας. Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων και των παράλληλων εκδηλώσεων δημοσιεύεται ξεχωριστά.
Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου
Πηγή: www.k-tipos.gr