7ο Οφθαλμολογικό συνέδριο: Οι τρεις πιο σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης της ασθένειας «Καταρράκτης»

6 Ιουλίου, 2010

Η Οφθαλμολογική Ετιαρία Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και νήσων Βορείου Αιγαίου ( Ο.Ε.Θ.Α.Μ.Β.Α.) διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο στην Καβάλα το 7ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα τις «Τελευταίες Εξελίξεις στην Οφθαλμολογία», το οποίο παρακολούθησε μεγάλος αριθμός οφθαλμιάτρων από όλη την Ελλάδα, που είναι μέλη της εταιρίας.
Οι εργασίες άρχισαν το πρωί του Σαββάτου με στρογγυλές τράπεζες που είχαν ως θέματα τις τελευταίες εξελίξεις στην χειρουργική του καταρράκτη , στην διαθλαστική χειρουργική για την αντιμετώπιση της μυωπίας και άλλων διαθλαστικών ανωμαλιών σε παθήσεις της δακρυικής συσκευής και στην παιδοοφθαμολογία.
Την Κυριακή το πρόγραμμα περιελάμβανε στρογγυλές τράπεζες με θέματα τα νεώτερα δεδομένα στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος, την σύγχρονη αντιμετώπιση των παθήσεων του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας, καθώς και ελεύθερες ανακοινώσεις από τα μέλη – ιατρούς της εταιρίας.
Την έναρξη του συνεδρίου προσφώνησε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ Αναστάσιος Προυτσάλης. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αντινομάρχης κ Θανάσης Βαρειάδης και ο διευθυντής του Δήμου Καβάλας.
Παράλληλα με τις επιστημονικές εκδηλώσεις υπήρξε και κοινωνικό -ψυχαγωγικό πρόγραμμα που έδωσε την δυνατότητα γνωριμίας των συνέδρων με την περιοχή μας.
Ο κ Προυτσάλης στην εναρκτήρια ομιλία του είπε πως φιλοδοξία της οργανωτικής επιτροπής είναι ένα συνέδριο με κλινική κατεύθυνση που να συνδυάζει την παρουσία των σύγχρονων ερευνητικών , διαγνωστικών και θεραπευτικών εξελίξεων στον χώρο της Οφθαλμολογίας με την κλινική εφαρμογή τους.
Στόχος του συνεδρίου είναι η συνεχής ενημέρωση όλων των οφθαλμιάτρων της ΑΜΘ και νήσων Βορείου Αιγαίου, η ανάδειξη του ιατρικού δυναμικού της περιοχής, η επικοινωνία των συναδέλφων και η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων για τα τρέχοντα θέματα της οφθαλμολογίας.
Η αρμονική συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, στον χώρο των πανεπιστημίαων, στο εθνικό σύστημα υγείας και τον ιδιωτικό τομέα, είναι απαραίτητη για την ορθολογική ανάπτυξη του συστήματος υγείας της χώρας μας. Ο ρόλος της εταιρίας και του συνεδρίου είναι θετικός προς αυτή την κατεύθυνση.ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

Στο συνέδριο ακούστηκε πως η καθιέρωση και η εξέλιξη της τεχνικής και τη φακοθρυψίας σήμερα έχει κάνει την εγχείρηση του καταρράκτη σε μια από τις πιο τελειοποιημένες εγχειρήσεις στο ανθρώπινο σώμα. Γι αυτό έφτασαν στο απόγειο τα μηχανήματα της φακοθρυψίας και ητεχνολογία εξελίσσεται με μεγάλη έμφαση στους ενδοφακούς.
Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας, που προσπαθούν να λύσουν οι τελευταίας γενιάς προσαρμοστικοί ενδοφακοί.

Οι χειρουργικές τεχνικές.
Τα τελευταία 5-6 χρόνια, υπάρχουν τρείς νέοι τρόποι αντιμετώπισης της φακοθρυψίας που άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 1995.
Η πρώτη είναι η ομοαξονική χειρουργική του καταρράκτη από μικρή τομή που άρχισε από 4,1 χιλιοστά και έφτασε σταδιακά στα 2,2 και τείνει να καταλήξει στα 1,8 χιλιοστά.
Πλεονεκτήματα της φακοθρυψίας είναι πως δεν υπάρχει περίοδος μάθησης για τους γιατρούς, χρησιμοποιείται το ίδιο μηχάνημα που υπάρχει ήδη, αλλά με ανανεώσεις της τεχνολογίας. Επίσης υπάρχει η ένθεση των συμβατικών ενδοφακών από τομή μικρότερη με ειδικό τρόπο. Αυτά είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της μικρής τομής
Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα. Επειδή παραμένουμε στην χρήση υπερήχων, το ποσοστό των διεγχειρητικών επιπλοκών, όπως η ρήξη του οπισθίου περιφακίου και η απώλεια των ενδοθηλιακών κυττάρων θα εμφανίζονται μελλοντικά.

Ο δεύτερος τρόπος φακοθρυψίας είναι η αφαίρεση του καταρράκτη από ιδιαίτερα μικρή τομή με αμφίχειρη τεχνική και δύο πλαϊνές εισόδους. Οι τομές σ αυτή την περίπτωση γίνονται στα 1,4 χιλιοστά.
Πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η πολύ μικρή τομή και ο ελάχιστος δημιουργούμενος μετεγχειρητικός αστιγματισμός.
Μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι πολλά, όπως δημιουργία τοπικού εγκαύματος, που με την φακοθρυψία ελαχιστοποιείται, υπάρχει χρήση ιδιαιτέρων εργαλείων, ανάγκη εκμάθηση της τεχνικής, αδυναμία εισόδου ακόμα και των πολύ μικρών ενδοφακών.

Μια τρίτη τεχνική που αναπτύχθηκε το 2002- 2003 και εγκαταλήφθηκε αργότερα, αλλά αναμένεται σύντομα να επιστρέψει στην ιατρική αν το επιτρέψει το μάρκετινγκ των εταιριών, είναι το Aqualase.  Με την τεχνική αυτή μέσω ενός ειδικού εργαλείου, εξφενδονίζεται με πίεση  ζεστό νερό που διαλύει τα κομμάτια του πυρήνα που βρίσκεται στο ρύγχος του.
Πλεονεκτήματα είναι, η χρήση υπερήχων και η ελάχιστη απώλεια ενθοθηλιακών κυττάρων και η μικρή πιθανότητα ρήξης του οπισθίου περιφακίου.
Μειονεκτήματά της είναι η αδυναμία αντιμετώπισης ιδιαίτερα σκληρών πυρήνων, η μετατροπή της τεχνικής και η μεγάλη περίοδος εκμάθησης της μεθόδου. Η τομή που γίνεται στην περίπτωση αυτή είναι 2, 75 χιλιοστά. Ήδη όμως υπάρχουν προσπάθειες να μειωθεί το μέγεθος της τομής.

Πηγή : www.kavalanet.gr

eXTReMe Tracker