Πανελλήνιος ποιητικός διαγωνισμός στη μνήμη του Αγρινιώτη ποιητή Τάκη Αντωνίου

15 Οκτωβρίου, 2012

Οι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί που πραγματοποιούνται κατά καιρούς από πολιτιστικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα άλλοτε αποτελούν πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να θεσμοθετήσουν αυτή καθαυτή τη διοργάνωση αναδεικνύοντας νέα ταλέντα και άλλοτε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν, πέραν αυτού, να τιμήσουν παράλληλα και τοπικούς λογοτέχνες συστήνοντας τους εκ νέου στο ευρύτερο κοινό…

Από τον φιλολογικό και λογοτεχνικό όμιλο Αγρινίου

Ο Αγρινιώτης ποιητής Τάκης Αντωνίου (Αγρίου, 1932 – Αθήνα, 2006) σπούδασε Θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τρόφιμος της μονής Πετράκη και συνέχισε τις σπουδές του στο Μόναχο της Γερμανίας (στο τμήμα της Φιλοσοφίας και της Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του εκεί Πανεπιστημίου), όπου παράλληλα εργαζόταν σε επιχειρήσεις Τουρισμού. Αργότερα, επιστρέφοντας στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την ίδρυση και λειτουργία της τουριστικής επιχείρησης «Plotin travels». Ως ποιητής έγινε γνωστός με την ποιητική συλλογή «Εν αρχή ήν το μηδέν», ενώ εξέδωσε και άλλα ποιητικά κείμενα, δοκίμια και κριτικά σημειώματα. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1983 μέχρι το 1987 εξέδιδε το λογοτεχνικό περιοδικό «Δώμα». Το έργο του «Ο κύκλος Θανάτου και Γένεσης», σε μουσική σύνθεση Θόδωρου Αντωνίου, παρουσιάστηκε απ’ την συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης στη Βοστώνη τον Ιανουάριο του 1981 και σε ποίησή του στηρίχτηκε και το έργο του Θόδωρου Αντωνίου «Επιγράμματα» που παρουσιάστηκε στο Σικάγο. Ακόμη, ο Τάκης Αντωνίου είχε συνεργαστεί και με άλλους συνθέτες (μεταξύ αυτών και ο μουσουργός Δημήτρης Παπαποστόλου).

Έτσι, στη μνήμη του Αγρινιώτη ποιητή Τάκη Αντωνίου επέλεξε ο Φιλολογικός και Λογοτεχνικός Όμιλος Αγρινίου «Κωνσταντίνος Χατζόπουλος» να προκηρύξει τον 6ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό με τελευταία προθεσμία αποστολής των συμμετοχών την 31η Ιανουαρίου 2013 (σφραγίδα ταχυδρομείου). Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος «Ελληνίδες και Έλληνες οποιασδήποτε υπηκοότητας, αρκεί να γράφουν στη νεοελληνική γλώσσα», οι οποίοι και θα πρέπει να στείλουν ένα και μόνο αδημοσίευτο ποίημά τους, το οποίο δε θα εκτείνεται σε περισσότερους των σαράντα (40) στίχων. Η αποστολή των ποιημάτων πρέπει να γίνει ταχυδρομικά, σε τέσσερα αντίτυπα, στη διεύθυνση του ομίλου («Ηλ. Ηλιού 5, α’ όροφος, Γραφεία 4, 5, Αγρίνιο, ΤΚ. 301 00» με την ένδειξη «φιλολογικό και λογοτεχνικό όμιλο Αγρινίου Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, συμμετοχή στον 6ο ποιητικό διαγωνισμό»).

Τα έργα θα αξιολογήσει τριμελής κριτική επιτροπή, όπως αναφέρεται και τη σχετική προκήρυξη, απαρτιζόμενη «από δύο – καθ’ ύλην – αρμοδίους καθηγητές Πανεπιστημίου και από έναν καταξιωμένο ποιητή ή κριτικό λογοτεχνίας», ενώ η βαθμολόγηση θα γίνει από το 1 έως το 20. Θα απονεμηθούν 3 βραβεία και 3 έπαινοι με τα πρώτα να συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα των 600, 400 και 200 ευρώ αντίστοιχα και τους επαίνους να συνοδεύονται με δέματα λογοτεχνικών βιβλίων (στις περιπτώσεις ισοψηφιών βραβεία, χρηματικά έπαθλα και έπαινοι θα μοιράζονται ισομερώς), ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες – διακριθέντες είτε με βραβείο είτε με έπαινο θα απονεμηθεί τιμητικό – ονομαστικό δίπλωμα (καλλιτεχνικά εκτυπωμένο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του συλλόγου ανήκει σε έναν από τους πλέον γνωστούς λογοτέχνες της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, Αγρινιώτη μυθιστοριογράφο και ποιητή, ενώ κατά την περσινή διοργάνωση του διαγωνισμού επιλέχθηκε να τιμηθεί ο Αγρινιώτης ποιητής Πάνος Γ. Χατζόπουλος με την πρωτοβουλία αυτή να αποκτά, δεδομένης της εμβέλειάς της, χαρακτήρα ιδιαίτερο ως προς το κομμάτι προβολής της τοπικής λογοτεχνίας της περιοχής σε πανελλήνιο επίπεδο.

Λυδία ΕΛΙΟΓΛΟΥ

Πηγήwww.evdomi.gr

eXTReMe Tracker