Εκδήλωση για τα 90 χρόνια από την Μικρασιάτικη καταστροφή

2 Νοεμβρίου, 2012

«90 χρόνια μετά…» είναι ο τίτλος που έδωσαν στην εκδήλωση που ετοιμάζουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέροντα “ο Διδυμαίος Απόλλων”, σε συνεργασία με τη χορωδία «συνΩΔΗποροι» του Συνδέσμου Φιλών Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, για να αποτίσουν φόρο τιμής για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Η εκδήλωση θα ανοίξει με την προβολή του δεκαπεντάλεπτου αφιερώματος στη Μικρασιατική Καταστροφή και ειδικότερα στο Γέροντα Μικράς Ασίας από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον Αντέννα. Το αφιέρωμα έχει επιμεληθεί ο Χρήστος Καλιντζόγλου και έχει ως βάση το αρχείο του Γεροντιανής καταγωγής ερευνητή Κώτσα Αριστογείτων. Στη συνέχεια θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ με τίτλο «2 Φορές Ξένος» βασισμένο σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό υλικό. Οι δυο προβολές στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα φέρουν τους θεατές πρόσωπο με πρόσωπο με όσους έζησαν τα τραυματικά γεγονότα κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Οι προσωπικές μαρτυρίες αποκαλύπτουν μια κοινή εμπειρία χαμένων πατρίδων και διαλυμένων κοινοτήτων: την ιστορία ανθρώπων που πάντα νιώθουν «Δύο Φορές Ξένοι».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η χορωδία «ΣυνΩΔΗπόροι» του Σ.Φ.Γ.Τ Καβάλας υπό τον μαέστρο Κώστα Κατιώνη θα ταξιδέψει τους ακροατές μέσα από ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα στις Χαμένες Πατρίδες.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012, στις 18:30 το απόγευμα.

 

 

eXTReMe Tracker