Πάρκο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες σχεδιάζει ο δήμος Παγγαίου

14 Νοεμβρίου, 2012

«Συνεχίζουμε να δείχνουμε ευαισθησία», δηλώνει η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Τσίλογλου.

Στη δημιουργία πάρκου για άτομα με αναπηρίες αλλά και Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) στην έδρα του δήμου, την Ελευθερούπολη, προχωρά ο δήμος Παγγαίου μέσω διαδικασιών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου σε ποσοστό 100% μέσω του ΈΣΠΑ, από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ο δήμος έχει ήδη ανακοινώσει επίσημα τη διεξαγωγή πρόχειρου διαγωνισμού για την τεχνική υποστήριξη και ενίσχυση της διοικητικής οργάνωσης του δήμου για την υποβολή της σχετικής πρότασης.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Μαρία Τσίλογλου πρόκειται για μια παρέμβαση χρηματοδοτούμενη στο σύνολο της και σύμφωνα μάλιστα με τις σχετικές διαβεβαιώσεις θα χρησιμοποιηθεί και χώρος που θα δοθεί στον δήμο από τη Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως. «Ακόμη και οι μελέτες έχουν γίνει με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ο δήμος δεν θα πληρώσει το παραμικρό. Η πρωτοβουλία αυτή αποδεικνύει πως ο δήμος Παγγαίου συνεχίζει να δείχνει ευαισθησία σε τέτοιου είδους θέματα. Από την αρχή άλλωστε είχαμε δεσμευθεί για την κατασκευή του εν λόγω πάρκου. Ο δήμος και η Κοινωνική Υπηρεσία του δεν μένουμε απαθείς. Είμαστε σε πολύ καλή φάση και σύντομα θα υποβληθεί και ο σχετικός φάκελος», δήλωσε η κ. Τσίλογλου.

Σύμφωνα με την επίσημη διακήρυξη του διαγωνισμού που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του δήμου, το κριτήριο κατακύρωσης είναι η συμφερότερη προσφορά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 50.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και η εγγύηση συμμετοχής είναι 2.500 ευρώ. Οι προθεσμία λήξης υποβολής των προτάσεων έχει οριστεί για τις 16 του μήνα, στις 10 το πρωί.

Τι είναι τα Κ.Η.Φ.Η.

Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) είναι σύγχρονες ανοικτές δομές ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων, που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα και το περιβάλλον που τα φροντίζει εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας αδυνατώντας να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει. Βασικοί σκοποί των ΚΗΦΗ είναι να παραμένουν τα ηλικιωμένα άτομα στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, έτσι ώστε να υπάρχει διατήρηση της συνοχής της οικογένειας. Επίσης επιδιώκεται εναρμόνιση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής των μελών της οικογένειας με το ηλικιωμένο άτομο, η αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και κοινωνικού αποκλεισμού και τέλος η υποστήριξη ώστε να διατηρήσουν την αυτονομία τους, την κοινωνική συμμετοχή και το κοινωνικό τους περιβάλλον. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι: Νοσηλευτική φροντίδα, φροντίδα για την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης, ατομική υγιεινή, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, προγράμματα ανάπτυξης λειτουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Τα ΚΗΦΗ διασυνδέονται σε λειτουργικό επίπεδο με ΚΑΠΗ που ενδεχομένως υπάρχουν στην ίδια περιοχή, αξιοποιώντας την εμπειρία των στελεχών στην καταγραφή και αξιολόγηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων της περιοχής, αλλά και την προσφορά εργασίας στελεχών του ΚΑΠΗ οι ειδικότητες των οποίων δεν περιλαμβάνονται στο βασικό κορμό των στελεχών του ΚΗΦΗ. Τα ΚΗΦΗ συνεργάζονται, επίσης, με τοπικούς φορείς που παρέχουν παρεμφερείς κοινωνικές υπηρεσίες, με μονάδες υγείας της περιοχής καθώς και με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ). Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνεργασία του ΚΗΦΗ με το ΚΑΠΗ και άλλες οργανώσεις για την εξεύρεση εθελοντών.

Πηγή: www.e-kavala.eu

eXTReMe Tracker