Παιδί και κινηματογράφος: «Το καναρινί ποδήλατο»

21 Νοεμβρίου, 2012

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων διοργανώνει το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 17.00 το απόγευμα την προβολή της ταινίας «Το καναρινί ποδήλατο» στον Κινηματογράφο «Απόλλων». Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο μιας σειράς προβολών του Σχολείου με θέμα «Κινηματογράφος και παιδί» που ξεκίνησαν πέρυσι. Η ταινία είναι ελληνικής παραγωγής του 1999 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Σταύρακα και παρουσιάζει παιδαγωγικό ενδιαφέρον. Απευθύνεται σε παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς – κηδεμόνες αλλά και στο ευρύ κοινό. Είναι βασισμένη σ’ ένα σ’ ένα πραγματικό επεισόδιο:
Ένας νεαρός δάσκαλος ο Άρης, αναλαμβάνει την έκτη τάξη σ’ ένα δημοτικό σχολείο της Αθήνας. Ανάμεσα στους μαθητές του, διακρίνει ένα μαθητή που δεν μπορεί να διαβάσει και γενικά αδυνατεί να παρακολουθήσει την πρόοδο των υπολοίπων παιδιών και τότε….
Η ταινία προκαλεί ερωτήματα σε καίρια και πάντα επίκαιρα εκπαιδευτικά ζητήματα. Άραγε, το σχολείο έχει τη δυνατότητα να καταγράψει και να αξιοποιήσει τις κλίσεις που έχουν οι μαθητές/τριες, πέρα από τις επίσημες εκδοχές απόκτησης γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων του αναλυτικού προγράμματος; Πόσο καθοριστικό μπορεί να είναι το ενδιαφέρον των γονιών και των εκπαιδευτικών στην εξέλιξη ενός παιδιού; Οι απαντήσεις που δίνονται στην ταινία φωτογραφίζουν ποιος είναι ο καθοριστικός παράγοντας για όλα αυτά: ο Άνθρωπος.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker