Μεγαλώνει η ευαισθητοποίηση και ο εθελοντισμός για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

22 Νοεμβρίου, 2012

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Καβάλα, η ημερίδα με θέμα την ρύπανση των θαλασσών και των ακτών, που διοργάνωσε η HELMEPA.

Γύρω στα εκατό κιλά απορρίμματα συγκεντρώθηκαν από τις ακτές της Καβάλας, στο πλαίσιο της φετινής εκστρατείας καθαρισμού των ακτών που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) σε όλη την επικράτεια. Αυτό ειπώθηκε στην ημερίδα με θέμα: «Απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές, ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους», που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου Καβάλας, παρουσία διοικητικών στελεχών της HELMEPA.

Πλαστικά και αποτσίγαρα, τα πιο διαδεδομένα απορρίμματα στις ελληνικές θάλασσες και ακτές

Μετά τους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο γενικός γραμματέας της HELMEPA, Δ. Λεμονίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Καβάλας, αρμόδιος για θέματα παιδείας, αθλητισμού και νεολαίας, Χριστόδουλος Μιχαλάκης, έγιναν οι εισηγήσεις των ομιλητών. Τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε ο Κ. Τριανταφύλλου, συνεργάτης της HELMEPA στον τομέα περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών και ακτών γενικότερα και ειδικότερα στην Μεσόγειο και στην Ελλάδα. Όπως είπε, τα απορρίμματα που καταλήγουν στη θάλασσα και στις ακτές, προέρχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό από την ανθρώπινη δραστηριότητα στις παραλίες. Τα απορρίμματα αυτά, πρόσθεσε, προκαλούν, πέρα από το αισθητικό και προβλήματα στη θαλάσσια πανίδα και μέσω της τροφικής αλυσίδας στην ανθρώπινη υγεία. Ιδιαίτερα τα πλαστικά απορρίμματα, χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν μέσα στο θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ λόγω της φωτοαποδόμησης απελευθερώνουν χημικά στοιχεία που περνούν στην τροφή των ψαριών και των θαλάσσιων θηλαστικών. Τα πλαστικά απορρίμματα και τα αποτσίγαρα, ανέφερε ακόμα, είναι τα πιο διαδεδομένα απορρίμματα στις ελληνικές θάλασσες και ακτές. Μιλώντας για το έργο της HELMEPA, είπε ότι ο στόχος του είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής διεξάγονται έρευνες, γίνονται ημερίδες, εκστρατείες εθελοντικού καθαρισμού των ακτών κ.α. δράσεις. Σχετικά με τις εκστρατείες καθαρισμού των ακτών, σημείωσε ότι έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη του εθελοντισμού στην Ελλάδα και στη δημιουργία της παιδικής HELMEPA. «Για να δομήσουμε μία πιο καθαρή περιβαλλοντικά Ελλάδα, πρέπει να επενδύσουμε στις νέες γενιές πολιτών», τόνισε. Ακολούθησαν οι εξής ομιλητές: Αλέξης Μιχαήλ (από το τμήμα περιβάλλοντος του Δήμου Καβάλας), ο οποίος παρουσίασε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Καβάλας, Δρ. Ν. Σταμάτης, ειδικός επιστήμονας του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), που μίλησε για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στον θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας, Θ. Μπερμπερίδης, επιστημονικός συνεργάτης του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου και Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας (περιβαλλοντικό πάρκο Α.Μ.-Θ.), ο οποίος αναφέρθηκε στο φυσικό περιβάλλον και τις απειλές στο Δέλτα του ποταμού Νέστου και οι: Δρ. Ε. Τουλιοπούλου-Κ. Κελίδης, που παρουσίασαν τις δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Φιλίππων. Μετά τις εισηγήσεις, προβλήθηκε video με τις δραστηριότητες των ομάδων παιδικής HELMEPA του 24ου δημοτικού σχολείου Καβάλας, το οποίο βραβεύτηκε μάλιστα γι’ αυτές και ξενάγηση στην περιβαλλοντική έκθεση που λειτουργεί στο φουαγιέ του αμφιθέατρου του Διοικητηρίου.

Το όραμα τελεσφορεί

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, τέλος, ο Δ. Λεμονίδης, γενικός γραμματέας της HELMEPA, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Σήμερα, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το όραμα για ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση τόσο των άμεσα επαγγελματικά συμμετεχόντων, πλοιοκτητών και εργαζομένων στο ναυτικό κλάδο, όσο και του ευρύτερου κοινού, τελεσφορεί. Χιλιάδες ενεργά μέλη, από τη μία και ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή παιδιών στις δράσεις, από την άλλη, αποτελούν σταθερή βάση, πάνω στην οποία πατάει το όραμά μας για το μέλλον». Ειδικότερα για την περιοχή της Καβάλας είπε: «Ο Νομός Καβάλας διαθέτει περί τα διακόσια χιλιόμετρα ακτογραμμή εξαιρετικού κάλους. Η πόλη της Καβάλας, με την εξαιρετική θέση της, χρωστάει την αδιαμφισβήτητη ομορφιά της και όχι μόνο, στη θάλασσα. Ας γίνει αυτή η εκδήλωση της HELMEPA, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, αφορμή για περαιτέρω βελτίωση αυτής της μοναδικής ομορφιάς της πόλης».

Πηγή: www.e-kavala.eu

eXTReMe Tracker