ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ Πήραν ήδη άρωμα Χριστουγέννων ζωγραφίζοντας για την Ονειρούπολη

26 Νοεμβρίου, 2012

Οι μαθητές της Ε’ και της Στ’ τάξης πήραν μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό αφίσας της Ονειρούπολης Δράμας

Μόλις χθες το πρωί εθεάθη σε πεζόδρομο του κέντρου της Καβάλας μία… περίεργη παρέα: ένας χιονάνθρωπος, ένας τάρανδος και ένα ξωτικό των Χριστουγέννων! Σκοπός τους; Η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στο τοπικό κοινό για την «Ονειρούπολη» Δράμας, η οποία φέτος θα λειτουργήσει από 4 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι και 6 Ιανουαρίου 2013, με πλήθος δωρεάν εκδηλώσεων ενταγμένες στο πρόγραμμά της.

Την ίδια στιγμή, οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας ήταν μεταξύ εκείνων που έλαβαν μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό αφίσας της διοργάνωσης…

Σχολείο και δημιουργικότητα

Με σύνθημα «ζήσε το όνειρο» το θέμα του διαγωνισμού, δηλαδή μία αφίσα φτιαγμένη από τα παιδιά μες στο κλίμα της εορταστικής περιόδου, αποτέλεσε μία πρωτοβουλία που, προφανώς, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, ενώ οι αφίσες του συνόλου των συμμετεχόντων θα παρουσιαστούν σε έκθεση στην «Ονειρούπολη». Στο κάλεσμα αυτό τα παιδιά να ζωγραφίσουν την «Ονειρούπολη» ανταποκρίθηκε και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας. «Τα παιδιά του σχολείου ενημερώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς για τον διαγωνισμό αφίσας που προκήρυξε η οργανωτική επιτροπή της “Ονειρούπολης” Δράμας και ο οποίος απευθύνεται σ’ όλους τους μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας μας. Το θέμα του διαγωνισμού είναι η “Ονειρούπολη”, η πόλη των συναισθημάτων και οι μαθητές έπρεπε να αποτυπώσουν εικαστικά το πνεύμα της γιορτής των Χριστουγέννων. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά εκφράζοντας την έντονη επιθυμία της συμμετοχής τους», αναφέρει ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας Κώστας Βλαστάρης συμπληρώνοντας τα όσα ακολούθησαν αυτής της απόφασης: «Σχεδιάστηκε μια εκπαιδευτική δραστηριότητα για τη δημιουργία της αφίσας με την καθοδήγηση της ζωγράφου Ευγενίας Παπαϊωάννου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων. Αρχικά, η δραστηριότητα ξεκίνησε με μια ενημέρωση – συζήτηση για το νόημα της γιορτής των Χριστουγέννων και προτάσεις για την αποτύπωση με ζωγραφική και κολάζ. Στη συνέχεια, ακολούθησε η υλοποίηση: τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες ζωγράφισαν, έφτιαξαν κολάζ και συνεργάστηκαν για τη δημιουργία της αφίσας. Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με μια τελική συζήτηση, όπου οι μαθητές σχολίασαν την εμπειρία τους και εξέφρασαν τα συναισθήματα από τη συμμετοχή τους».

Τα πρόσωπα των παιδιών στις φωτογραφίες, μαζί με την ζωγράφο Ευγενία Παπαϊωάννου, επιβεβαιώνουν το πώς μια τέτοια ιδέα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την φαντασία των μαθητών, οι οποίοι με τη σωστή καθοδήγηση και στο πλαίσιο ενός διασκεδαστικού εικαστικού εργαστηρίου κατέθεσαν τη δική τους ματιά για την «Ονειρούπολη». Γι’ αυτό και ο διευθυντής του σχολείου σχολιάζει το πώς οι εντυπώσεις των παιδιών ήταν ακριβώς αυτές που δικαίωσαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία: «Η χαρά της συμμετοχής, της συνεργασίας, της δημιουργίας, της ελεύθερης έκφρασης και η ικανοποίηση από την ολοκλήρωση του όμορφου έργου αποτυπώθηκαν στα λόγια αλλά και στα χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών. Ήταν ομολογουμένως μια πετυχημένη δραστηριότητα που συνδύασε τη δυνατότητα δημιουργικής έκφρασης των μαθητών και το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. Εξάλλου, όπως είχε πει Τζιάνι Ροντάρι, “ζωντανό και νέο σχολείο είναι μόνο ένα σχολείο για δημιουργούς”.».

Πηγή: www.evdomi.gr

eXTReMe Tracker