Δηλώση Δημάρχου σχετικά με τις δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου

8 Φεβρουαρίου, 2010

Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής στο Δημοτικό Συμβούλιο της 01 – 02 – 2010, απαντώντας σε εκτός ημερησίας διατάξεως ερώτηση του κ. Στάθη Εριφυλλίδη για το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου δίπλα στη ΒΦΛ ήταν για μια ακόμα φορά απόλυτα κατηγορηματικός επισημαίνοντας ότι:
«Έχω επανειλημμένα τοποθετηθεί για το θέμα. Στο «οικόπεδο» της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων δεν επιτρέπεται καμιά άλλη δραστηριότητα πέραν της παραγωγής και της αποθήκευσης λιπασμάτων. Αυτό προβλέπεται από τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, η οποία τροποποιείται μόνο με Προεδρικό Διάταγμα ή με νόμο της Βουλής και υπό την προϋπόθεση ότι δεν επιδεινώνονται οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Ο καθένας μπορεί να κρίνει αν με τις δεξαμενές βελτιώνεται ή χειροτερεύει το περιβάλλον στην περιοχή. Το ίδιο ακριβώς προβλέπει και το υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπου ύστερα από παρέμβαση του Βασίλη Λιόγκα προστέθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Συνεπώς τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα σήμερα και δεν επιτρέπεται καμιά παρανόηση».

Επίσης, αναφερόμενος στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος ο δήμαρχος τόνισε τα εξής:
«Ο Δήμος Καβάλας βρίσκεται σήμερα στην πρωτοπορία για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή μας:
– Υποστηρίξαμε ενεργά τις πρωτοβουλίες και τον αγώνα ενάντια στο λιθάνθρακα και τις δεξαμενές πετρελαίου.
– Καταθέσαμε με άλλους φορείς την αίτηση ακύρωσης εναντίον της κοινής υπουργικής απόφασης για τη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας.
– Συνεργαζόμαστε με το ΤΕΙ και το ΤΕΕ-ΑΜ για τη φωσφογύψο της ΒΦΛ. – Διεκδικήσαμε το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (όταν άλλοι τηρούσαν σιγήν ιχθύος ή το απαρνούνταν).
– Επεξεργαστήκαμε προτάσεις για την αξιοποίηση του νερού του βιολογικού καθαρισμού και εφαρμόσαμε προγράμματα μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΚ.
– Επεκτείνουμε τον ΧΥΤΑ ώστε να λειτουργεί με όρους νομιμότητας. – Ανανεώσαμε τον στόλο των αυτοκινήτων μας και πετύχαμε μείωση της εκπομπής καυσαερίων αλλά και της κατανάλωσης καυσίμων.
– Φυτεύσαμε πάνω από 10.000 δέντρα, δενδρύλλια και φυτά.
– Ανακαινίζουμε τα σχολικά κτήρια (Πολυκλαδικό, ΕΠΑΛ) βελτιώνοντας την ενεργειακή τους συμπεριφορά ή σχεδιάζουμε νέο, βιοκλιματικό (Δημοτικό Προφήτη Ηλία). Και περιμένουμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει το πρόγραμμα «Εξ-οικονομώ» για τα κτήρια, το δημοτικό φωτισμό και τα πάρκα».

Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Βασίλης H. Λωλίδης
Τηλ.: 2513 500103
E-mail: press@dkavalas.gr, v_lolidis@yahoo.gr

eXTReMe Tracker