ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΩ ΘΡΩΣΚΩ «ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ» Βότανο με μαγικές ιδιότητες ή εργαλείο μηχανορραφίας;

18 Φεβρουαρίου, 2010

Στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας θα παρουσιαστεί ο «Μανδραγόρας» του Νίκολο Μακιαβέλι, την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2010 στις 9 το βράδυ, με είσοδο 8 ευρώ.
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα: Το εμμονικό μήνυμα του Μακιαβέλι κυριαρχεί και στο έργο του “Μανδραγόρας Ο Μακιαβέλι σατιρίζει την κοινωνική ζωή της τότε Φλωρεντίας (στην δική μας προσαρμογή, μιας Ελληνικής πόλης), τις ασυδοσίες της εξουσίας και του κλήρου και – κυρίως -την κουτοπονηριά , την πλεονεξία και την έλλειψη ηθικής του μέσου αστού, χρησιμοποιώντας την τοπική διάλεκτο που εδώ μεταφράζεται στην δική μας διάλεκτο . Ένα «πρώιμο δείγμα» της Commedia dell’ Arte, καθότι τον 16ο αιώνα που το θεατρικό αυτό είδος αρχίζει να μεσουρανεί στην Ευρώπη, ο συγγραφέας του «Μανδραγόρα» είναι ήδη νεκρός. Η πλοκή θα έλεγε κανείς ότι είναι «μια τυπική κωμωδία των παρεξηγήσεων», σχεδόν μια «χονδροειδής απομίμηση» της αστικής κωμωδίας, αλλά αυτό έγκειται απλά σε μια πρώτη ανάγνωση και σε μια επιφανειακή εκτίμηση του κειμένου :
ο Μακιαβέλι (γνωστός περισσότερο για το πολιτικό του δοκίμιο «Ο Πρίγκιπας») χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες της διαλέκτου και του «υπονοούμενου» νοήματος , δηλαδή όλες τις δυνατότητες του δραματικού λόγου για να σατιρίσει την κοινωνική ζωή. Έτσι «ο περιβόητος μέσος ανθρωπάκος» του Μπρεχτ είναι ο μέγας πρωταγωνιστής μιας σκληρής κωμωδίας, που παραμένει ωστόσο απολαυστικά επίκαιρη και σκηνικά «στημένη» κατ’ εικόναν και καθ’ ομοίωσην της μεγάλης συγγενούς : της Commedia dell’ Arte.
Σκηνοθεσία – θεατρική διδασκαλία: Τάνια Κίτσου
Μουσική: Lemonostifel
Στους ρόλους: Ηλιάδης Ιωάννης Κοτοπούλου Θεοδότα Τράσια Έφη Τσαδήλα Ελένη Τσώτσος Ιωάννης

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker