Δύο νέοι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί στο προσκήνιο

21 Ιανουαρίου, 2013

Δύο νέοι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί, με εξίσου επίκαιρα και διαχρονικά θέματα, προκηρύχθηκαν αυτές τις μέρες, ένας του λογοτεχνικού περιοδικού «Κελαινώ» και ένας της Συντονιστικής Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του Ερευνητικού Κέντρου του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα».

Αναλυτικότερα, το λογοτεχνικό περιοδικό «Κελαινώ» προκήρυξε τον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό ποίησης για το 2013, ο οποίος έχει φετινό θέμα «Όσο υπάρχουν άνθρωποι» και σχετίζεται με «την προσφορά κι αλληλεγγύη προς αυτούς που υποφέρουν στην περίοδο της οικονομικής και αξιών κρίσης στην Ελλάδα και παγκοσμίως». Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος με ένα ποίημα ή μία ποιητική συλλογή (τουλάχιστον 10 ποιημάτων εντός θέματος), ενώ το κάθε έργο πρέπει να είναι γραμμένο στη νεοελληνική, σε οποιαδήποτε μορφή ποιητικής έκφρασης, καθώς και να είναι ανέκδοτο και αδημοσίευτο οπουδήποτε. Οι συμμετοχές αποστέλλονται ταχυδρομικά (προς Παναγιώτα Ζαλώνη, Ζαλόγγου 16, Ίλιον, Τ.Κ, 131 23 στην Αθήνα) και υπογράφονται με ψευδώνυμο (σε φάκελο που εσωκλείεται περιλαμβάνονται ψευδώνυμο, ονοματεπώνυμο, τίτλος ποιήματος ή ποιητικής συλλογής, τηλέφωνα επικοινωνίας και e – mail). Επιπλέον πληροφορίες παρέχονται στην επίσημη ιστοσελίδα «kelaino.blogspot.gr» με κατακλείδα ημερομηνία υποβολής συμμετοχών την 10η Μαΐου 2013.

Παράλληλα, αυτές τις ημέρες διαγωνισμό προκήρυξε και η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και το Ερευνητικό Κέντρο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα». Σε συνεργασία διοργανώνουν τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα την ιστορική πορεία των Ελλήνων του Πόντου και στόχο του διαγωνισμού την ανάδειξη της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και την ευαισθητοποίηση των νέων «ώστε μέσα από την αναζήτηση και την έρευνα να οδηγηθούν στην εθνική αυτογνωσία». Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης), καθώς και Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου και Επαγγελματικής Σχολής με τα επιμέρους θέματά του για κάθε βαθμίδα να είναι τα εξής: για το Δημοτικό «καλλιτεχνική εργασία» με θέμα «δημιουργήσετε τη δική σας ζωγραφιά και αποδώστε μέσα από αυτή εικόνες από τον Πόντο», για το Γυμνάσιο «παραγωγή γραπτού λόγου» με θέμα «με βάση πληροφορίες που έχετε από τον οικογενειακό ή κοινωνικό περίγυρο να συντάξετε ένα αφηγηματικό κείμενο (έως 500 λέξεις) που να αναφέρεται στα δραματικά γεγονότα που έζησε ο ποντιακός ελληνισμός κατά τη δίωξή του από τις πατρογονικές του εστίες» και για το Γενικό Λύκειο, Επαγγελματικό Λύκειο και Επαγγελματική Σχολή επίσης «παραγωγή γραπτού λόγου» με θέμα «με αφορμή την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, να συντάξετε ένα άρθρο (έως 600 λέξεις) στο οποίο να εξετάσετε εάν η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μπορεί να αφυπνίσει τους λαούς, έτσι ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους ενέργειες». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για περισσότερες λεπτομέρειες στις σχετικές ιστοσελίδες («neolaia.poe.org.gr», «www.poe.org.gr» και «www.peristereota.com»), ενώ κατακλείδα ημερομηνία υποβολής συμμετοχών ορίζεται η 25η Μαΐου 2013.

Πηγή: www.evdomi.gr

eXTReMe Tracker