Τριακόσιες αιτήσεις για το ΤΟΠ/ΕΚΟ της Π.Ε. Καβάλας

21 Φεβρουαρίου, 2013

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, με πρωτοβουλία του Ν.Σ. ατόμων με αναπηρίες, ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα: «Πράσινη βιώσιμη απασχόληση».

Στις τριακόσιες ανέρχονται, σύμφωνα με πληροφορία του «Κ.Τ.», οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για ένταξη άνεργων ατόμων στο τοπικό σχέδιο για την κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων (ΤΟΠ/ΕΚΟ), το οποίο συντονίζει για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας η Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας (Α.Ε.Ν.Α.Κ.) και συμμετέχουν ακόμα δώδεκα φορείς και σύλλογοι. Όλοι μαζί αποτελούν την αναπτυξιακή σύμπραξη: «Πράσινη βιώσιμη απασχόληση». Ένας από αυτούς τους συλλόγους, ο Νομαρχιακός Σύλλογος ατόμων με ειδικές ανάγκες, διοργάνωσε χθες το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Π.Ε. Καβάλας, ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα.

Έναρξη της δράσης στις 15 Μαρτίου 2013

Οι τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες, όπως είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες, στοχεύουν στην ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους άνεργους των ομάδων αυτών. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απευθύνεται: α) Σε μακροχρόνια άνεργους άνω των 45 ετών, β) σε άνεργα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχιας, ή απειλούνται να περιέλθουν σ’ αυτή την κατάσταση και γ) σε άνεργα άτομα με αναπηρίες. Οι άνεργοι που θα συμμετέχουν, ογδόντα τον αριθμό για την Π.Ε. Καβάλας, θα επιδοτηθούν για να καταρτιστούν και να επιμορφωθούν πάνω στον αγροτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα στον κλάδο των επιχειρήσεων του πρωτογενή τομέα. Οι δικαιούχοι θα λάβουν στοχευμένη ενημέρωση και κατάρτιση, συμβουλευτική και επιστημονική υποστήριξη και εξειδικευμένη εργασιακή εμπειρία σε αγροτικά προϊόντα (μέσω των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, ή συνεταιρισμών). Η δράση θα αρχίσει στις 15 Μαρτίου 2013 και θα τελειώσει στις 31 Ιουνίου 2013. Οι ωφελούμενοι θα χωριστούν σε σαράντα τμήματα (των οκτώ ατόμων το καθένα) και θα παρακολουθήσουν 20 και 25 ώρες θεωρίας, ενώ θα ακολουθήσει μία ημέρα πρακτικής στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων.

Κατάρτιση και επιμόρφωση στις καινοτόμες καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων

Το πρόγραμμα: «Πράσινη βιώσιμη απασχόληση», είναι μία παρέμβαση για την ένταξη ατόμων από ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας στην τοπική αγορά εργασίας της Π.Ε. Καβάλας. Τα άτομα που θα συμμετέχουν, θα λάβουν ειδική κατάρτιση για επαγγέλματα που βασίζονται σε καινοτόμες καλλιέργειες, ή στην αξιοποίηση τοπικών πρώτων υλών. Οι τομείς απασχόλησης και επιχειρηματικότητας που θα προωθήσει το πρόγραμμα είναι: 1) Η παραγωγή βιομάζας από γεωργικά υπολείμματα και από ειδικές ενεργειακές καλλιέργειες (αγριοαγκινάρα), 2) η καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, 3) η εμπορία και διάθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων και 4) φυτώρια για άτομα με αναπηρίες. Στη σύμπραξη συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς και σύλλογοι (εκτός από τους δύο που προαναφέρθηκαν): Αναπτυξιακή Καβάλας Ο.Τ.Α. Α.Ε., Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καβάλας «Δημωφέλεια», Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παγγαίου, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Αθλητισμού Δήμου Νέστου «Φωτοδρομή», Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων Καβάλας, Επιμελητήριο Καβάλας, Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας, Σύλλογος «Πνοή» για το παιδί και την οικογένεια, Διεπαγγελματική Συνεργασία για τη διαχείριση του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας για τις υπηρεσίες του προγράμματος Leader+ στην Π.Ε. Καβάλας. Περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής παρέχονται στην έδρα της σύμπραξης στο Διοικητήριο της Π.Ε. Καβάλας (γραφείο 255, τηλέφωνο: 2513503273).

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker