ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Αποστολή του 2ου Γυμνασίου Καβάλας στο Βερολίνο και στο Jerzykowo της Πολωνίας

18 Μαρτίου, 2010

Τo Βερολίνο Γερμανίας και το Jerzykowo (περιοχή Poznan) της Πολωνίας επισκέφτηκαν 4 καθηγητές και 11 μαθητές του 2ου Γυμνασίου Καβάλας, από τις 22 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2010.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε, ύστερα από πρόσκληση του σχολείου ZESPOL SZKOL SZKOLA PODSTAWOWA I GIMNASIUM IM. KROLOWEJ JADWIGI, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης/Comenius- Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις.
Το πρόγραμμα, που έχει τίτλο «TOUS AMIS» και σημαίνει «ΟΛΟΙ ΦΙΛΟΙ», πραγματοποιείται στη γαλλική γλώσσα και σε αυτό συμμετέχουν σχολεία από έξι ευρωπαϊκά κράτη: Ισπανία (Gandia), Πολωνία (Jerzykowo), Βουλγαρία (Burgas), Γαλλία (Paris) , Γερμανία-Λουξεμβούργο (Saarland-Schengen) και Ελλάδα (Καβάλα-2ο Γυμνάσιο). Το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμβάλει στη «συνάντηση» λαών και πολιτισμών. Η μετανάστευση είναι ,λοιπόν, μια πραγματικότητα και ταυτόχρονα μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η ενσωμάτωση των μεταναστών, η συνοίκηση και οι αλληλεπιδράσεις μέσα σε μία χώρα, οι διαφορετικοί πολιτισμοί και γλώσσες είναι κάποια θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν και θα ασχοληθούν οι μαθητές σε αυτό το πρόγραμμα. Στόχος μας είναι να ενθαρρυνθούν οι νέοι ευρωπαίοι μαθητές μας και το εκπαιδευτικό προσωπικό για να γνωρίσουν καλύτερα και να κατανοήσουν τη γλωσσική και πολιτιστική ποικιλομορφία των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές μας ασχολήθηκαν με την ιστορία της μετανάστευσης στη χώρα μας και την ενσωμάτωση των μεταναστών μαθητών στην ελληνική πραγματικότητα. Η παρουσίαση του σχολείου μας κέρδισε τις εντυπώσεις, περιλαμβάνοντας στοιχεία της μετανάστευσης στη χώρα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, video με τις μαρτυρίες μεταναστών μαθητών του σχολείου μας για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στα πρώτα χρόνια τους στην Ελλάδα και όλα αυτά επενδυμένα με τη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου. Στην Πολωνία βρέθηκαν 40 περίπου καθηγητές και μαθητές από τις έξι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες. Οι αποστολές όλων των παραπάνω χωρών θα επισκεφτούν την Καβάλα και τη Θάσο από την 1η ως τις 6 Μαΐου 2010. Την ελληνική αποστολή αποτέλεσαν οι: Αντωνιάδης Κων/νος, υποδιευθυντής του 2ου Γυμνασίου Καβάλας, Καλαϊτζιάν Μαρί, καθηγήτρια γαλλικών και υπεύθυνη του Σχολείου για το πρόγραμμα,, Στεφανίδου Αναστασία, καθηγήτρια γερμανικών, Μελαδιανός Χρήστος, καθηγητής πληροφορικής και οι μαθητές Αντωνιάδης Νίκος, Αποστολίδου Μαργαρίτα, Βασιλειάδης Παναγιώτης, Καλτσάτου Δήμητρα, Καραγιαννίδης Μαρίνος, Καψογεώργη Τριανταφυλλιά, Κρανιδέλη Ιωάννα, Μητρούλης Νίκος, Παπαπαναγής Γιάροσλαβ, Σαρβάνη Μαρία και Τσανάκα Αγάπη.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker