Ο Δήμος Καβάλας βασικός εταίρος στο Έργο «Mare Nostrum» Το «Mare Nostrum» με χρηματοδότηση της Ε.Ε. ύψους 4.300.000 € προωθεί την προστασία της παράκτιας ζώνης

7 Μαρτίου, 2013

Μία νέα διεθνής συνεργασία με επικεφαλής το κορυφαίο πανεπιστήμιο του Ισραήλ, το Technion-Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ, και ακόμη εννέα εταίρους από διάφορες άλλες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου (Ισπανία, Μάλτα, Ιορδανία), ξεκίνησε με στόχο να διευκολύνει την εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας ζώνης (ΟΔΠΖ) στην Μεσόγειο. Με προβλεπόμενη διάρκεια 36 μήνες και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας της Λεκάνης της Μεσογείου, το Mare Nostrum επελέγη μέσα από μία εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία για να καλύψει το κενό στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου σε τοπικό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο. «Η Μεσόγειος», σύμφωνα με τον δήμαρχο Καβάλας, Κ. Σιμιτσή, «είναι εδώ και χιλιετίες ένας πολύτιμος κοινός πόρος για τους λαούς που ζούνε στους τόπους που την περιβάλλουν. Επομένως, αποτελεί μοναδική ευκαιρία και πρόκληση για την πόλη μας να διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε αυτή την πρωτοποριακή συλλογική προσπάθεια».

Υποχρέωση του Δήμου Καβάλας είναι να οργανώσει και να λειτουργήσει, με την χρηματοδότηση της Ε.Ε., την τριετία 2013 – 2016 ένα Παρατηρητήριο στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό. «Με τον τρόπο αυτό», κατέληξε ο κ. Σιμιτσής, «η Καβάλα θα αξιοποιήσει την καλύτερη διαθέσιμη διεθνή τεχνογνωσία για ν’ αποκτήσει εργαλεία που θα την βοηθήσουν να προστατεύσει και να βελτιώσει το παράκτιο μέτωπό της που αντιπροσωπεύει και το κυριότερο ίσως «περιουσιακό στοιχείο» της, συμβάλλοντας παράλληλα στη βελτίωση του γενικότερου θεσμικού και νομικού πλαισίου για την ΟΔΠΖ στην Μεσόγειο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός του Technion έχει διασφαλιστεί η συμμετοχή στο εταιρικό σχήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας καθώς και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, γεγονός που ενισχύει ακόμη περαιτέρω την θέση και την σημασία της πόλης και της χώρας μας, για την πορεία του συνολικού εγχειρήματος. Η εναρκτήρια συνάντηση του Mare Nostrum πραγματοποιήθηκε 2-6 Μαρτίου στην Χάιφα του Ισραήλ με την συμμετοχή από πλευράς Δήμου Καβάλας μελών της ομάδας έργου.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker