Μεγάλο το ενδιαφέρον και η προσέλευση κοινού στη χθεσινή εσπερίδα για τα βλαστοκύτταρα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας

14 Μαρτίου, 2013

Μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα που φιλοξένησε, χθες το απόγευμα, την επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας, σε συνεργασία με μία ιδιωτική εταιρεία, με θέμα τις εξελίξεις στις θεραπείες με βλαστοκύτταρα. Το μεγάλο ενδιαφέρον του θέματος προσέλκυσε πολύ κόσμο στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας», προκαλώντας την ικανοποίηση του προέδρου, Ξενοφώντα Κροκίδη και των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου. Για τα βλαστοκύτταρα και τη χρησιμοποίηση τους στη θεραπευτική ιατρική, μίλησαν ο πρόεδρος της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Βιοχημείας, Γεώργιος Κοιλιάκος και η καθηγήτρια Εμβρυολογίας-Ιστολογίας, Κοκκώνα Κουζή.

Τα βλαστοκύτταρα είναι τα αρχέγονα, πολυδύναμα κύτταρα που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους του σώματός μας. Είναι μοναδικά και απ’ όπου κι αν προέρχονται, έχουν όλα τρεις βασικές ιδιότητες:

1) Είναι αδιαφοροποίητα, δηλαδή δεν έχουν ακόμα αναπτύξει δομές, ούτε έχουν κατασκευάσει πρωτεΐνες που να είναι χαρακτηριστικές ενός εξειδικευμένου είδους κυττάρων.

2) Μπορούν να πολλαπλασιάζονται και να αυτο-ανανεώνονται για μεγάλες χρονικές περιόδους.

3) Μπορούν να διαφοροποιηθούν σε πιο εξειδικευμένα είδη κυττάρων (του αίματος, του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά και άλλων ιστών και οργάνων), ώστε να αποκαταστήσουν κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη.

Τα είδη των βλαστοκυττάρων είναι τα εξής: α) Τα κύτταρα του εμβρύου που προκύπτουν από τις πρώτες διαιρέσεις του μετά τη γονιμοποίηση (μέχρι την τέταρτη ημέρα περίπου), τα οποία είναι ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΑ (TOTIPOTENT). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί το καθένα από αυτά να «δημιουργήσει» όλα τα είδη κυττάρων ενός νέου εμβρύου, καθώς και τα κύτταρα όλων των μη εμβρυϊκών ιστών που χρειάζονται για να πλαισιώσουν ένα έμβρυο, όπως ο πλακούντας.

β) Τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα (embryonic stem cells), που προέρχονται από το έμβρυο όταν είναι 4-5 ημερών και έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθούν σε μεγάλο αριθμό διαφορετικών κυττάρων του οργανισμού μας, είναι δηλαδή ΟΛΟΔΥΝΑΜΑ (PLURIPOTENT).

γ) Τα βλαστοκύτταρα των ενηλίκων (adult stem cells), που βρίσκονται στους περισσότερους ιστούς και όργανα του σώματος, όπως τον εγκέφαλο, τον μυελό των οστών, το συκώτι, το αίμα και τα αιμοφόρα αγγεία, το δέρμα και τους σκελετικούς μύες. Έχουν τη δυνατότητα να αυτο-ανανεωθούν, αλλά η ικανότητα διαφοροποίησής τους είναι περιορισμένη. Μπορούν να ωριμάσουν σε κύτταρα του ιστού, ή του οργάνου από το οποίο προέρχονται και ο κύριος ρόλος τους είναι να τα συντηρούν και να τα επιδιορθώνουν. Τα κύτταρα αυτά λέγονται ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ (MULTIPOTENT).

δ) Τα βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος (cord blood stem cells), τα οποία είναι αιμοποιητικά (hematopoietic stem cells) και ανήκουν και αυτά στην κατηγορία των ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΩΝ κυττάρων και οι ιδιότητές τους μοιάζουν πολύ με αυτά των ενηλίκων. Έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθούν σε όλα τα κύτταρα του αίματος, δηλαδή σε ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια, καθώς και σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι επιστημονικές έρευνες στο χώρο των βλαστοκυττάρων υποδεικνύουν πως το εύρος των δυνατοτήτων τους είναι πολύ μεγάλο και πως κύτταρα ενός ιστού μπορούν, υπό κατάλληλες συνθήκες, να ωριμάσουν σε κύτταρα άλλου, διαφορετικού ιστού και να λειτουργήσουν ως ολοδύναμα και όχι απλά ως πολυδύναμα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται πλαστικότητα (plasticity) και αποτελεί τη βάση της κυτταρικής θεραπείας.

 Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker