Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας Αυξάνονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά οι οικοπεδούχοι παραμένουν ίδιοι

21 Μαρτίου, 2013

Στις ήδη γνωστές πηγές χρηματοδότησης, τον επενδυτικό νόμο, το Ε.Σ.Π.Α., το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, το πρόγραμμα Leader, το πρόγραμμα ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, οι επιχειρηματίες που έχουν οικόπεδα στο βιοτεχνικό πάρκο Καβάλας, αλλά και αυτοί που θα θελήσουν να αποκτήσουν στο μέλλον, μπορούν να αξιοποιήσουν ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο, με σκοπό να εγκαταστήσουν την επιχείρηση τους στο βιοτεχνικό πάρκο. Χθες, συγκεκριμένα, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς και ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του πάρκου, Χρυσόστομος (Μάκης) Παπαδόπουλος, ανακοίνωσαν στα Μέσα Ενημέρωσης την έγκριση του προγράμματος μετεγκατάστασης. Ωστόσο, από τους είκοσι οικοπεδούχους, μόνο οι δύο έχουν έτοιμους φακέλους και τις πολεοδομικές άδειες, για να ενταχθούν σε κάποιο, ή σε κάποια, από τα χρηματοδοτικά προγράμματα και να υλοποιήσουν την επένδυση τους. Ερωτηθείς, από το «Κ.Τ.», ο Χρ. Παπαδόπουλος πότε θα εγκατασταθούν και θα λειτουργήσουν οι πρώτες επιχειρήσεις, απάντησε αόριστα. «Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα γίνει πραγματικότητα ο στόχος μας για την αύξηση των θέσεων εργασίας και την τοπική ανάπτυξη. Μακάρι να υπάρχει διάθεση και να έρθουν πολλοί επιχειρηματίες κι εμείς θα τους εξυπηρετήσουμε όλους», είπε.

Εγκρίθηκε και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Έπειτα από μία περίοδο αρκετά προβληματική, λόγω της γνωστής υπόθεσης με την καταλληλότητα του υπεδάφους στο βιοτεχνικό πάρκο και την προσπάθεια που κατέβαλαν οι διοικήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και του φορέα διαχείρισης του πάρκου, για την εξεύρεση χρηματοδοτικών πηγών που θα διευκολύνουν τους επιχειρηματίες να εγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι προστέθηκε ένα ακόμα «εργαλείο» χρηματοδότησης, που είναι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Όλα τα διαθέσιμα προγράμματα προσφέρουν σημαντική κρατική επιχορήγηση, με σκοπό την εγκατάσταση και λειτουργία μιας επιχείρησης στο βιοτεχνικό πάρκο και είναι στο χέρι των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών να τα αξιοποιήσουν», ενώ ο Χρ. Παπαδόπουλος, πρόσθεσε: «Στη σκιά των εξελίξεων στην Κύπρο και της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την έγκριση ενός ακόμα προγράμματος κινήτρων για τους επαγγελματίες της περιοχής μας, με σκοπό την εγκατάσταση στο βιοτεχνικό πάρκο. Το πρόγραμμα αυτό λέγεται: «πρόγραμμα μετεγκατάστασης». Θέλω να σημειώσω ότι, μία επιχείρηση που ενδιαφέρεται να εγκατασταθεί στο βιοτεχνικό πάρκο, μπορεί να καλύψει τα έξοδα εγκατάστασης συμμετέχοντας σε περισσότερα από ένα χρηματοδοτικά προγράμματα, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του επενδυτικού της σχεδίου. Για παράδειγμα, μία επιχείρηση μεταποίησης μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ενώ παράλληλα να ενταχθεί σε ένα από τα υπόλοιπα προγράμματα για την κάλυψη της δαπάνης ανέγερσης της κτιριακής υποδομής.

Σήμερα, λοιπόν, η διοίκηση του βιοτεχνικού πάρκου προσφέρει στους επιχειρηματίες συμβόλαια με σημαντικές εκπτώσεις, τα οποία σε συνδυασμό με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, κάνουν πιο ελκυστική την μετεγκατάσταση στο βιοτεχνικό πάρκο. Δύο από τους οικοπεδούχους έχουν έτοιμους φακέλους και ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2013, ο στόχος που βάλαμε για την αύξηση των θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας να γίνει πραγματικότητα». Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν και κάποιοι από τους οικοπεδούχους, τους οποίους εκπροσώπησε ο πρόεδρος του συλλόγου που συνέστησαν, Αβραάμ Δημητριάδης, που είπε τα εξής: «Ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο είναι στη διάθεση των οικοπεδούχων και γι’ αυτό κάποιοι μόχθησαν. Γνωρίζουμε, πλέον, τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και όλα έχουν δρομολογηθεί. Είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε τη στήριξη της διοίκησης του βιοτεχνικού πάρκου και πιστεύω ότι όλα θα εξελιχθούν καλά από δω και στο εξής». Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για ένταξη στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ή στα υπόλοιπα προγράμματα, από τις 15 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2013.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker