Ένα ερωτικό τρίγωνο στο πολιορκημένο Λένινγκραντ

12 Απριλίου, 2013

Το νέο καλλιτεχνικό σχήμα, με την ονομασία: «Σοφίτα-blog καλλιτεχνών», αρχίζει την πορεία του στο τοπικό πολιτιστικό γίγνεσθαι, με ένα δραματικό και ερωτικό θεατρικό έργο, που εκτυλίσσεται στη διάρκεια του Β΄ παγκόσμιου πολέμου, στην πολιορκία του Λένινγκραντ από τα γερμανικά στρατεύματα.

Η περίοδος της οικονομικής κρίσης, δεν είναι μόνο μία περίοδος αρνητικών συναισθημάτων και προβλημάτων. Μπορεί να γίνει εφαλτήριο, για να αρχίσουν και να «ανθίσουν» νέες προσπάθειες σε όλους τους τομείς, όπως ο πολιτισμός. Μία ομάδα νέων καλλιτεχνών, Καβαλιωτών ως επί το πλείστον, ένωσαν τις δυνάμεις και τα οράματά τους και ίδρυσαν ένα πολιτιστικό σχήμα με την ονομασία: «Σοφίτα-blog καλλιτεχνών». Το σχήμα αυτό θα «συστηθεί» στο κοινό της πόλης με ένα θεατρικό έργο, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα σήμερα, Παρασκευή 12 Απριλίου 2013, στην αίθουσα: «Γ.Α. Παπαϊωάννου» του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας. Πρόκειται για μία παραγωγή χαμηλού κόστους, όπως είπε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, Γιώργος Καρατζιώτης, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο εστιατόριο-μπαρ «Καπνομάγαζο». «Αν και low budget παραγωγή, αυτό δεν φαίνεται καθόλου επί σκηνής», σημείωσε. Πρόκειται για το έργο: «Καημένε μου Μάρικ», που έγραψε ο Ρώσος συγγραφέας, Αλεξέι Αρμπούζωφ, με ήρωες τρεις νέους ανθρώπους, δύο άνδρες και μία γυναίκα, που σχηματίζουν ένα «ερωτικό τρίγωνο» στο πολιορκημένο, από τη Βέρμαχτ, Λένινγκραντ. Η παράσταση, όπως ειπώθηκε, θα παιχτεί τον ερχόμενο χειμώνα και στη γύρω περιοχή.

«Η «Σοφίτα» δημιουργήθηκε από μία μεγάλη ανάγκη»

Μιλώντας για την αρχή της προσπάθειας του νέου καλλιτεχνικού σχήματος, ο Γ. Καρατζιώτης, είπε τα εξής: «Η «Σοφίτα» δημιουργήθηκε από μία μεγάλη ανάγκη να συναντηθούν κάποιοι καλλιτέχνες δημιουργοί με κοινούς στόχους και οράματα. Η ομάδα αυτή απαρτίζεται ως επί το πλείστον από Καβαλιώτες και άτομα που ζούνε και εργάζονται στην πόλη ασχέτως της καταγωγής τους. Ο σκοπός μας είναι, να αναπτύξουμε δράση σε ένα ευρύ καλλιτεχνικό πεδίο, να αναδείξουμε το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης και να πραγματοποιήσουμε νέες ιδέες πάνω στις τέχνες».

Αναφερόμενος στην παράσταση είπε: «Βασίστηκε σε ένα έργο που δημοσιεύτηκε το 1965. Ο συγγραφέας, Αλεξέι Αρμπούζωφ, είναι από τους σημαντικότερους του σύγχρονου ρωσικού θεάτρου και γενικότερα της παγκόσμιας θεατρικής σκηνής. Επιλέξαμε το συγκεκριμένο έργο, γιατί ήταν πολύ καλή η συγκυρία. Η ιστορία εκτυλίσσεται στην περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, τον χειμώνα του 1942, στη διάρκεια της σκληρής πολιορκίας της πόλης Λένινγκραντ, σημερινής Αγίας Πετρούπολης, από τα στρατεύματα της ναζιστικής Γερμανίας. Εκεί, λοιπόν, συναντιούνται τρεις έφηβοι, σε ένα μισογκρεμισμένο, από τους βομβαρδισμούς, σπίτι. Είναι η Λίκα, ο Μάρικ και ο Λεονίντικ. Μεταξύ τους θα δημιουργηθεί ένα ερωτικό τρίγωνο. Ο έρωτας θα τους δώσει ελπίδα, για να επιζήσουν μέσα στην καταστροφή που γίνεται γύρω τους. Στο δεύτερο μέρος της παράστασης, θα συναντήσουμε τους τρεις χαρακτήρες τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη συνάντηση τους, όταν έχει λήξει ο πόλεμος. Το έργο τελειώνει επτά χρόνια αργότερα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1959. Η επιλογή που κάναμε ήταν συνειδητή, γιατί ο Αλεξέι Αρμπούζωφ, μέσα από το συγκεκριμένο έργο, προσπαθεί να πει στον κόσμο, ότι πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Και ότι αυτό που μπορεί να φέρει την ευτυχία, είναι να είμαστε αληθινοί και να κάνουμε αυτό που θέλουμε, τη στιγμή που το θέλουμε. Σήμερα, ζούμε κι εμείς στην Ελλάδα μία δύσκολη περίοδο. Κι αυτό που έχουμε ανάγκη, είναι η ελπίδα και η αλληλεγγύη».

Τους τρεις ρόλους θα ερμηνεύσουν ο Γ. Καρατζιώτης, η Ναταλία Βασιλέκα και ο Παύλος Σταυρόπουλος, ενώ θα συμμετέχουν, ακόμα, οι: Νεκταρία Σαρρίδου, Στέφανος Γιαννακάκης και Γιώργος Σεχλίδης. Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης, που είναι και μέλη της νεοσύστατης καλλιτεχνικής ομάδας, είναι οι: Μαρίνα Τσελεμπή (βοηθός σκηνοθέτη), Μαρία Παπαλεξίου, Τάσος Λεόνογλου (εικαστική επιμέλεια), Γιάννης Σταυρίδης, Γιώργος Μαστοράκης (σκηνικά), Βάσια Πάτση (κοστούμια), Μαρία Κρεάδα (μακιγιάζ), Μαρία Τσακίρη (φωτογραφία), Δέσποινα Παπαδοπούλου (χορογραφία-κινησιολογία), Τάσος Καλαφάτης (ηχητική επεξεργασία), Λυδία Ελιόγλου (μετάφραση) και Θόδωρος Τόλης (γραφιστική επεξεργασία). Εισιτήρια θα πωλούνται στο ταμείο του κινηματογράφου «Απόλλων», κάθε Τετάρτη με Παρασκευή (10:00 έως 13:00), όλο τον Απρίλιο. Η γενική είσοδος κοστίζει δέκα ευρώ, ενώ για τους φοιτητές και τα μέλη της ομάδας «Θέατρο των Πολιτών» οκτώ ευρώ και για τους άνεργους πέντε ευρώ. Οι παραστάσεις θα παιχτούν στις: 12, 13, 14, 19, 20, 21, 26, 27 και 28 Απριλίου 2013. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο οι παραστάσεις θα αρχίζουν στις 9:15μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 6:30μ.μ. και στις 9:30μ.μ.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker