Στο πλαίσιο εορτασμού της εβδομάδας μνήμης ενάντια στο φασισμό Προβολή της ταινίας με τίτλο «Φιλιά εις τα παιδιά»

25 Απριλίου, 2013

 

Σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 στις 20.00 το βράδυ στο πλαίσιο του εορτασμού της εβδομάδας μνήμης ενάντια στο φασισμό, που αποφασίστηκε να διοργανωθεί από το Δήμο Καβάλας, θα προβληθεί στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, η αξιόλογη και καθ’ όλα ενδιαφέρουσα ταινία του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ με τίτλο «Φιλιά εις τα παιδιά». Την ταινία προλογίζει ο διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχεία Ν. Καβάλας κ. Κυριάκος Λυκουρίνος.

Πυρήνας της ταινίας είναι οι μαρτυρίες πέντε (ηλικιωμένων πλέον) ελληνοεβραίων, οι οποίοι ως παιδιά, διασώθηκαν από τον διωγμό των ναζί χάρη στην «υιοθεσία» τους από γενναίους χριστιανούς έλληνες που αψήφησαν τις ολέθριες συνέπειες. Ουσιαστικά, οι μαρτυρίες τους αποκαλύπτουν την εν πολλοίς άγνωστη ιστορία των «δικών μας» Άννα Φρανκ. Οι διασταυρούμενες αφηγήσεις διανθίζονται από πλούσιο όσο και σπάνιο αρχειακό υλικό (απαγορευμένες ταινίες ελλήνων πατριωτών, ημερολόγια, οικογενειακά φιλμ, κλπ.).

Η ταινία έχει ιδιαίτερη εκπαιδευτική – επιμορφωτική αξία, ειδικά στις μέρες μας, τόσο καθώς αναφέρεται σε υπαρκτά θύματα του ναζισμού – ρατσισμού, όσο και επειδή στο επίκεντρο των αφηγήσεων, βρίσκονται οι Έλληνες που με κίνδυνο της ζωής τους προστάτεψαν τους συνανθρώπους τους, δηλαδή ένα μήνυμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας προς τον «διαφορετικό», απολύτως επίκαιρου για την εποχή που βιώνουμε. Να σημειωθεί επίσης, ότι πρόκειται για μια από τις ελάχιστες ελληνικές ταινίες που ασχολούνται με το «Ελληνικό Ολοκαύτωμα» που αφάνισε την Εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας.

Πηγή: www.k-typos.gr

eXTReMe Tracker