Το σκάκι είναι στην καρδιά των παιδιών

11 Μαΐου, 2010

Με επιτυχία διεξήχθησαν οι «8οι Πανθασιακοί Αγώνες Σκάκι Παίδων – Εφήβων» που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο» σε συνεργασία με το Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας. Αυτήν την χρονιά, τους αγώνες τίμησε με την παρουσία του ο Σέρβος γκραντ μετρ και προπονητής της πρωταθλήτριας ομάδας της Ελλάδας (Σ. Ο. Καβάλας), Dejan Antic, ενώ παρών στη διαιτησία και την εν γένει οργάνωση ήταν ο προπονητής του ίδιου Συλλόγου για τις μικρές ηλικίες, Σπύρος Μαλγαρινός. Η πραγματοποίηση των αγώνων για όγδοη συνεχή χρονιά ενισχύει μια διοργάνωση που αποτελεί πλέον θεσμό για το νησί. Οι ρίζες του πνευματικού αθλήματος εισχωρούν βαθύτερα στη Θάσο με το πέρασμα των χρόνων. Στις Αποθήκες των Μεταλλείων ο χώρος αγώνων διαμορφώθηκε κατάλληλα και η ατμόσφαιρα αποτυπώθηκε στα πρόσωπα των μαθητών. Το κάλεσμα – σύνθημα των αγώνων ήταν η χαρά της συμμετοχής. Ο αριθμός των παικτών ήταν μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι αγώνες συνέπεσαν με υποχρεώσεις μαθητών και δεν ήταν εύκολη η αλλαγή ημερομηνίας τέλεσής τους. Οι διοργανωτές υποσχέθηκαν να προχωρήσουν σε σκακιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι, ώστε να έχουν τη ευκαιρία συμμετοχής τα παιδιά που στάθηκε αδύνατο να έρθουν.

Πολύ μεγάλη ήταν η βοήθεια που προσέφεραν αρκετοί γονείς και άνθρωποι που πασχίζουν κι ενδιαφέρονται για την εξάπλωση του σκάκι στη Θάσο: ο Αναστάσιος Φάκας, η Ελένη Ψαλίδα και ο Γιώργος Ζβιτίκης.

Ο Dejan Antic διέκρινε παίχτες με ιδιαίτερο ταλέντο στο σκάκι που μπορούν να αναδειχτούν στο άθλημα, αλλά παράλληλα τόνισε πολύ τη παιδαγωγική κι εκπαιδευτική διάσταση που έχει το σκάκι, καθώς καλλιεργεί το χαρακτήρα του παιδιού και βοηθά στην ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης. Η σύνοψη για την προσφορά της διοργάνωσης στα παιδιά της Θάσου μάλλον είναι καλύτερα να τη προσεγγίσουμε μέσα από τα ίδια τα λόγια των παιδιών:

«Ήταν απόλαυση οι αγώνες κι ακόμη περισσότερο η επαφή μ’ ένα μεγάλο γκραντ μετρ …ήθελα πολύ να ‘ρθω να παίξω για να χαρώ… το σκάκι το ‘χω μέσα μου».

Ν’ αναφέρουμε επίσης ότι μοιράστηκαν σκακιστικές σημειώσεις στους παρευρισκομένους.

Σ’ ότι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, οι παρτίδες είχαν αμείωτο ενδιαφέρον και κράτησαν ως αργά το μεσημέρι.
Στην 1η κατηγορία (παιδιά Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού), η κατάταξη ήταν :

Βλαστάρης Νίκος 6β. (εκτός συναγωνισμού)

Μπόρας Κωνσταντίνος 4,5 β.

Δημήτρης Φάκας – Κοντογεωργίου Παναγιώτα 3β.

Βασιλείου Αρσινόη 2β.
Στην 2η κατηγορία (παιδιά Ε΄και ΣΤ΄ Δημοτικού), η τελική βαθμολογία ήταν :

Χρυσάφης Κώστας

Βέργος Γιώργος

Κλοντιάν Μολαϋμέρι – Κοντογεωργίου Κωνσταντίνος
Στην 3η κατηγορία ( Γυμνασίων & Λυκείων), 1ος τερμάτισε ο Στόγιος Αθανάσιος, 2ος ο Καϊταντζίδης Δημήτρης, 3ος ο Μπεκίρι Φραντζέσκο και 4ος ο Πιτικάρης Γεώργιος.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker