ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Περισσότερες από διακόσιες οι συμμετοχές στους φετινούς μαθητικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής και διηγήματος του Δημοτικού Μουσείου Καπνού

27 Μαΐου, 2010

Στις 2 Ιουνίου στην πλατεία καπνεργάτη, όπως πέρσι, σε μία ανοικτή εκδήλωση, θα γίνουν οι βραβεύσεις των μαθητών και των μαθητριών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργάνωσαν το Δημοτικό Μουσείο Καπνού Καβάλας και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού. Στην ίδια εκδήλωση θα τιμηθούν και μερικοί Καβαλιώτες που ζούνε στη Νέα Καβάλα του Νομού Κιλκίς, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη φυγή αρκετών Καβαλιωτών από την πόλη της Καβάλας και την εγκατάστασή τους στο Νομό Κιλκίς, όπου ίδρυσαν τη Νέα Καβάλα. «Φέτος η εκδήλωση είναι διαπολιτισμική και μπορούμε να παινευτούμε ότι είναι μοναδική στην Ελλάδα. Δεν μπορώ, παρά να επαινέσω, πρώτα απ’ όλα, τα παιδιά που συμμετέχουν και δίνουν ζωή στο θεσμό αυτό. Επίσης, θέλω να συγχαρώ όλους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καθοδήγησαν τα παιδιά, ώστε να έχουμε αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που μας δίνει χαρά κάθε χρόνο και γίνεται αφορμή να δεχόμαστε συγχαρητήρια απ’ όλο τον κόσμο», είπε ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο Δημοτικό Μουσείο Καπνού.

Δύο οι διαγωνισμοί φέτος
Εκτός από τον καθιερωμένο διαγωνισμό ζωγραφικής, στον οποίο συμμετείχαν μαθητές Δημοτικών Σχολείων, φέτος πραγματοποιήθηκε και ένας διαγωνισμός διηγήματος, με θέμα τον καπνό, στον οποίο πήραν μέρος μαθητές Γυμνασίων. Συνολικά συμμετείχαν στους δύο διαγωνισμούς 240 μαθητές. «Πρόκειται για πρωτοφανή συμμετοχή και μάλιστα από περιοχές μειονοτικές, όπου οι κοινωνίες είναι κλειστές και επικρατεί μία διστακτικότητα και πολλές φορές μία καχυποψία. Εμείς βοηθάμε, με την πρωτοβουλία αυτή, να «σπάσουμε» τα τείχη που μας χωρίζουν και να δώσουμε σε όλους να καταλάβουν ότι ζούμε σε ένα τόπο, τον μοιραζόμαστε και είμαστε όλοι Έλληνες, ενδεχομένως με διαφορετικό θρήσκευμα», πρόσθεσε ο δήμαρχος Καβάλας, ενώ υπογράμμισε ότι το κόστος της διοργάνωσης καλύφθηκε από χορηγίες και ως εκ τούτου, ο Δήμος Καβάλας και το Δημοτικό Μουσείο Καπνού δεν επιβαρύνθηκαν καθόλου οικονομικά. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Μουσείου Καπνού, Γιάννης Βύζικας, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του Μουσείου. «Φτάσαμε με ελάχιστα χρήματα, να δημιουργήσουμε αυτό το μοναδικό κόσμημα στον κόσμο», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Δύο είναι, κυρίως, τα στοιχεία που το κάνουν μοναδικό. Το ένα είναι η κλασική επεξεργασία καπνού, που γίνεται ζωντανά μέσα στο Μουσείο και το δεύτερο είναι το αρχείο. Πέρα, όμως, από την ιστορία, προσπαθήσαμε, όλο αυτό τον καιρό, να συμβάλλουμε στην τοπική οικονομία. Κι αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μας. Ήδη, το Μουσείο έχει γίνει πόλος έλξης των μαθητικών εκδρομών. Φέτος, μάλιστα, μας επισκέφτηκαν και 14 σχολεία από τη Θράκη». Ο Γιάννης Βύζικας σημείωσε, ακόμα, ότι στην αύξηση της επισκεψιμότητας του Δημοτικού Μουσείου Καπνού συνέβαλαν η ιστοσελίδα και το διαφημιστικό υλικό που μοιράστηκε στις Υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας, στους άλλους Δήμους του Νομού και στα ξενοδοχεία της πόλης της Καβάλας.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας, Νίκος Ζυγούλας, ο οποίος τόνισε ότι η ανταπόκριση των σχολείων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην πρόσκληση να συμμετέχουν στους δύο διαγωνισμούς και ειδικότερα στο διαγωνισμό ζωγραφικής, ήταν πολύ ικανοποιητική. «Φέτος ανοίξαμε τα φτερά μας σε όλη την Περιφέρεια και είχαμε πολύ καλή ανταπόκριση. Ευελπιστούμε ότι τα επόμενα χρόνια, θα έχουμε ακόμα περισσότερες συμμετοχές», είπε. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, κάποια σχολεία από περιοχές της μουσουλμανικής μειονότητας θα επισκεφτούν σχολεία της Καβάλας και το Δημοτικό Μουσείο Καπνού. Ένα από τα σχολεία που θα επισκεφτούν, θα είναι το 7ο Δημοτικό Σχολείο στην Παναγία (σ.σ. στο φάρο). «Μέσα από αυτή την επαφή θέλουμε να αναδείξουμε τα σημεία που μας ενώνουν», είπε ο διευθυντής του 7ου Δ.Σ. Καβάλας, Σπύρος Δημητριάδης. Από χθες, τέλος, εντάχθηκαν στην πλούσια συλλογή των εκθεμάτων του Δημοτικού Μουσείου Καπνού και δύο πίνακες ζωγραφικής, τους οποίους φιλοτέχνησε η Καβαλιώτισσα στην καταγωγή ζωγράφος, Ξανθή Σακελαρίδου, η οποία ζει στη Θεσσαλονίκη. «Χαίρεται κανείς όταν δέχεται δώρα. Όταν δωρίζει κάτι κανείς, χαίρεται περισσότερο. Μετά τη γνωριμία μου με τον πρόεδρο του Μουσείου Καπνού, του υποσχέθηκα πως θα ζωγραφίσω κάτι για το Μουσείο. Έτσι, ζωγράφισα αυτή την καπνομαζώχτρα και αυτό τον μεγάλο πίνακα, με τον τίτλο: «Το χάραμα στο καπνοτόπι». Εύχομαι να άρεσαν τα δώρα μου και να κοσμούν το αξιόλογο Μουσείο Καπνού της Καβάλας», είπε η δωρήτρια ζωγράφος.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker