ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟΥ Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ «ΕΥΠΝΟΙΑ»: Μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

28 Μαΐου, 2010

Ενημερωτική εκδήλωση στην πλατεία Καπνεργάτη αύριο το πρωί με τη συμμετοχή του Συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου, το Φυσιολατρικό Όμιλο και τη ΒΦΛ.

Η 31η Μαΐου έχει ορισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Το κάπνισμα αρχίζει σαν μια ανόητη συνήθεια που προκαλεί απόλαυση αλλά καταλήγει να γίνεται βαριά εξάρτηση και χρόνια νόσος που προκαλεί τουλάχιστον 25 απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις (καρκίνο, ΧΑΠ, καρδιοπάθειες κ.λπ.). Οι καπνιστές ζουν κατά μέσον όρο 20 χρόνια λιγότερο. Η φετινή μέρα βρίσκει τη χώρα μας να κατέχει ακόμη την πρωτιά στην Ευρώπη σε ποσοστό καπνιστών, αφού το 37% των Ελλήνων καπνίζει. Επιπλέον ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους που ψηφίστηκε πέρσι δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί.
Ο ΠΟΥ φέτος επικεντρώνεται στις διαφορές των επιπτώσεων του καπνίσματος στα δύο φύλα. Οι γυναίκες καπνίζουν πλέον πολύ, από νεαρή ηλικία και εμφανίζουν σημεία μεγαλύτερης εξάρτησης. Οι έρευνες όμως αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες, ακόμη και με λιγότερο κάπνισμα σε σχέση με τους άνδρες, υφίστανται πρώιμα σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Επιπλέον το κάπνισμα θεωρείται βασικός παράγοντας μειωμένης γονιμότητας και πρόωρου τοκετού. Ο Σύλλογος ΕΥΠΝΟΙΑ μαζί με το Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου, το Φυσιολατρικό Όμιλο και τη Β.Φ.Λ., οργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση στην πλατεία του Καπνεργάτη το πρωί του Σαββάτου 29 Μαΐου 2010. Για φέτος κλήθηκαν να συμμετέχουν στη διοργάνωση όλα τα γυναικεία σωματεία της πόλης. Ένωση Γυναικών Ελλάδος, Ένωση Επιστημόνων Γυναικών Καβάλας, Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών, Φιλανθρωπικό Σωματείο Κυριών «Αγ. Νέστωρ», Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Λύκειο Ελληνίδων, Μέριμνα του Παιδιού, Σοροπτιμιστικός Όμιλος, Inner Wheel, Λέσχη Lions «Λυδία», Πολιτιστικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος Γυναικών Ζωγράφων Καβάλας.
Στην εκδήλωση θα γίνεται μέτρηση της αναπνευστικής λειτουργίας, θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό και θα δοθούν πληροφορίες για τη λειτουργία των δύο αντικαπνιστικών ιατρείων που λειτουργούν στην πόλη μας. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου, του Ιατρικού Συλλόγου και της Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας. Η περιοχή μας, τον περασμένο αιώνα, στήριξε όλη την οικονομική της ανάπτυξη στην εμπορία του καπνού. Από την Καβάλα, την καπνούπολη του χθες, το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στα νέα παιδιά και ιδιαίτερα στις νεαρές έφηβες, είναι: «Δεν είναι έξυπνος ή μοντέρνος όποιος αρχίζει το κάπνισμα. Όταν δεν καπνίζεις, ζεις καλύτερα, περισσότερο και πιο ελεύθερα. Ας καταδικάσουμε τον καπνό να περάσει στην ιστορία σαν μουσειακό είδος, όπως στοχεύει το μουσείο καπνού της πόλης μας».

Πηγή:  www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker