Νομαρχία Καβάλας: Υποδοχή του Ιταλοελληνικού Συλλόγου, «Πυθαγόρας»

2 Ιουνίου, 2010

Δεν έχουν άδικο αυτοί που ισχυρίζονται ότι τους λαούς δεν τους χωρίζουν τίποτε, αλλά αντιθέτως τους ενώνουν πολλά. Όταν μάλιστα πρόκειται για δυο λαούς που έχουν μία μακραίωνη ιστορία, που διασταυρώθηκε σε πολλές, όχι πάντα με ευχάριστο τρόπο, αλλά κατάφεραν να διατηρήσουν άσβεστη την φλόγα της αγάπης και της εκτίμησης ανάμεσα τους τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά.
Για την Ιταλία και την Ελλάδα ο λόγος, καθώς χθες το βράδυ, στο ξενοδοχείο “ΕΣΠΕΡΙΑ”, είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε κάποιους από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές ή καλύτερα «πρεσβευτές» της χώρας μας και της περιοχής μας.

Η Νομαρχία Καβάλας, είχε την χαρά να φιλοξενήσει χθες 42 από τα μέλη του Ιταλοελληνικού συλλόγου στο Μπάρι με την ονομασία «Πυθαγόρας». Τους υποδέχτηκαν ο Νομάρχης, Θόδωρος Καλλιοντζής και ο νομαρχιακός σύμβουλος, Γιάννης Πασχαλίδης. «Πρόκειται για άτομα που κατά το ήμισυ είναι Έλληνες, καθώς ένας από τους γονείς τους έχει καταγωγή από την Ελλάδα. Στο Μπάρι αριθμούν τις 15.000, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτονται την Καβάλα, ενώ τα τελευταία χρόνια επισκέπτονταν περισσότερο τη Νότια Ελλάδα», δήλωσε ο Γιάννης Πασχαλίδης.

Το κάθε άτομο είχε και μία ιστορία να πει. Μία ιστορία, που τους συνδέει με την Ελλάδα. Η Πρόεδρος του συλλόγου, Sarina Elefteria Garufi, με καταγωγή από το νησί της Ρόδου, μας μίλησε λίγο για την αγάπη της για την Ελλάδα και κάθε τι Ελληνικό. «Η μητέρα ήταν Ελληνίδα και ο πατέρας μου Ιταλός. Ο πατέρας μου είναι σήμερα 91 ετών και μετακόμισε στη Ρόδο. Όπως μου λέει, εκεί θέλει να πεθάνει. Εκείνο που επαναλαμβάνει συνέχεια στις κουβέντες που κάνουμε και θυμόμαστε τα παλιά, είναι ότι δεν πολέμησε ποτέ τους Έλληνες. Όσον αφορά εμένα, αισθάνομαι περισσότερο Ελληνίδα. Εξάλλου δεν έχω οικογένεια στο Μπάρι. Πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν ο ίδιος μου ο πατέρας, γέννημα θρέμμα Ιταλός, δηλώνει συνέχεια ότι είναι Έλληνας!», δήλωσε συγκινημένη η Πρόεδρος του συλλόγου.

Οι σχέσεις της οικογένειας του Νικηφόρου Μπαλτάτσι, με την Ελλάδα ξεκινάνε από το 1907 στην Κέρκυρα. Με καμάρι επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σύντομης συνομιλίας μας ότι οι γονείς του δεν πολέμησαν ποτέ τους Έλληνες, πράγμα που οδήγησε τον πατέρα του στο εκτελεστικό απόσπασμα των Γερμανών. «Από θαύμα σώθηκε», μας είπε, «καθώς εκείνη την ημέρα οι Γερμανοί δεν τουφέκιζαν τους μελλοθάνατους όλους μαζί αλλά έναν έναν!». Η συζήτηση δεν άργησε να φτάσει στο σήμερα και στην οικονομική κρίση. Η Sarina Elefteria Garufi, δήλωσε υπερήφανη για τη στάση που κράτησε η Ιταλία στο θέμα της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, ενώ ο κ. Νικηφόρος, τόνισε ότι οι οικονομίες των χωρών στην Ε.Ε., είναι σαν αλυσίδα. «Δεν φταίει η Ελλάδα για ό, τι συμβαίνει. Η Ελλάδα είναι το θύμα της ιστορίας. Η κρίση θα έρθει και στις υπόλοιπες χώρες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ανεξάρτητα απ’ όσα ακούγονται από τα διεθνή ΜΜΕ, ο Ελληνικός λαός είναι από τους πιο μορφωμένους στον κόσμο. «Για όσους γνωρίζουν λίγα πράγματα από ιστορία, ξέρουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα έδωσε τα πάντα. Εμείς στην Ιταλία το γνωρίζουμε αυτό και το σεβόμαστε. Κάποιοι άλλοι, πιο βόρεια δεν το σέβονται και μετράνε διαφορετικά τα πράγματα», δήλωσε.

«Και η Καβάλα; Πως σας φαίνεται η πόλη της Καβάλας;», ρωτήσαμε το Νικηφόρο Μπαλτάτσι. «Έχετε καταλάβει σε τι παράδεισο ζείτε; Είναι η δεύτερη φορά που ερχόμαστε στην Καβάλα και όταν με ρωτούν στο Μπάρι πως είναι αυτή η πόλη τους απαντώ, ότι πρόκειται για μία πόλη μέσα στο πράσινο και περιτριγυρισμένη από θάλασσα. Μάλλον την έχετε συνηθίσει και δε της δίνεται σημασία, όπως οι παντρεμένοι με τις γυναίκες τους», είπε αστειευόμενος. «Εμείς ερχόμαστε και προσέχουμε την ομορφιά του κάθε δέντρου και του κάθε παφλασμού που κάνει το κύμα. Όπου σταθώ, σε όποιο συνέδριο παίρνω μέρος στην Ιταλία, μιλάω για το μεγαλείο της Ελλάδας και προκαλώ τους συμπολίτες μου, να μου αποδείξουν το αντίθετο. Είστε θαυμάσιοι άνθρωποι και αυτό που έχει σημασία πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος», τόνισε γεμάτος συγκίνηση και ανανέωσε το ραντεβού του μαζί μας για τι επόμενο καλοκαίρι, καθώς η αποστολή φεύγει σήμερα το πρωί.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker