Επίτιμοι δημότες Καβάλας ο πρόεδρος των Special Olympics και η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής

7 Ιουνίου, 2010

Στη διάρκεια μιας λιτής και συγκινητικής τελετής στο Δημοτικό Κήπο ο Δήμος Καβάλας ανακήρυξε το πρωί της Πέμπτης δυο σημαντικές προσωπικότητες σε επίτιμους δημότες τιμώντας έτσι την πολυσήμαντη κοινωνική προσφορά τους και το σημαντικό έργο που επιτελούν στο τομέα των παιδιών με ιδιαιτερότητες. Πρόκειται για τον πρόεδρο των Special Olympics Timothy Shriver Kennedy και την πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής των Special Olympics Ιωάννα Δεσποτοπούλου που επισκέφθηκαν την πόλη της Καβάλας στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics στην Αθήνα το 2011 και τη συμμετοχή της Καβάλας στο πρόγραμμα φιλοξενίας «Πόλις – Αμφυτρίων».
specials-ol-large.jpg Οι παγκόσμιοι αγώνες Special Olympics αποτελούν το κορυφαίο γεγονός στην πολύχρονη πορεία ενός παγκόσμιου κινήματος που ιδρύθηκε το 1968 από μια σπουδαία γυναίκα, την Eunice Kennedy Shriver (αδελφή του δολοφονηθέντα προέδρου John Kennedy), η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην υλοποίηση ενός οράματος παγκόσμιας εμβέλειας. Τη δημιουργία μιας κοινωνίας που δεν θα ορίζεται από αυτούς που αποκλείονται, αλλά από αυτούς που εντάσσονται.
Οι παγκόσμιοι αγώνες της Αθήνας αναμένεται να φιλοξενήσουν 7.500 αθλητές, 2.500 προπονητές, 3.000 κριτές και διαιτητές, 30.000 εθελοντές, 40.000 μέλη οικογενειών των αθλητών και χιλιάδες θεατές και δημοσιογράφους από κάθε γωνιά της υφηλίου.
Η υποδοχή του Timothy Shriver Kennedy και της Ιωάννας Δεσποτοπούλου έγινε από το δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή και το Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλως και Θάσου κ. Προκόπιο στο μητροπολιτικό μέγαρο. Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Kennedy αποκάλυψε ότι έχει βαφτιστεί ορθόδοξος και ζήτησε πληροφορίες γύρω από την ιστορία της Καβάλας και την παρουσία του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το μνημείο άφιξης του Αποστόλου Παύλου όπου ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης αναφέρθηκε στην έλευση του Αποστόλου των Εθών στην τότε Νεάπολη πατώντας για πρώτη φορά το πόδι του επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους
Με την άφιξη στο Δημοτικό Κήπο τον κ. Kennedy και την κ. Δεσποτοπούλου υποδέχθηκαν κορίτσια του Λυκείου Ελληνίδων φορώντας παραδοσιακές στολές και προσφέροντας ανθοδέσμες καθώς και παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες του Δήμου Καβάλας.

Σε αυτή την ξεχωριστή γιορτή αφιερωμένη στους αγώνες Special Olympics και τα παιδιά με ιδιαιτερότητες αλλά και σε όλα τα παιδιά που αγαπούν τον αθλητισμό συμμετείχαν μαθητές από το 10ο Δημοτικό Σχολείο, από το 15ο Δημοτικό Σχολείο, από το 12ο Δημοτικό Σχολείο, το 1ο Ειδικό Σχολείο Καβάλας, το Ίδρυμα Μέριμνα Αγία Μαρίνα και το Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Οργάνης Κομοτηνής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης με την ιδιότητα του Πρεσβευτή Καλής Θελήσεως Special Olympics για τη βόρεια Ελλάδα.
Ο δήμαρχος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο κοινωνικό πρόσωπο της πόλης και τις προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος Καβάλας για την ισότιμη ένταξη των παιδιών και γενικότερα των ατόμων με ιδιαιτερότητες στην κοινωνία. Τους κ. T. Kennedy και Ι. Δεσποτόπουλου καλωσόρισε θερμά ο μητροπολίτης κ. Προκόπιος δίνοντας τις ευχές του για κάθε επιτυχία στη διοργάνωση των παγκόσμιων αγώνων Special Olympics.
O Timothy Shriver Kennedy ανεβαίνοντας στο βήμα δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του που βρίσκεται στην Καβάλα και ευχαρίστησε θερμά το δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή και το μητροπολίτη κ. Προκόπιο για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν. Ιδιαίτερα ζεστός, φιλικός, προσηνής συνομίλησε με τα παιδιά από τα οποία ζήτησε να αγκαλιάζουν όλους τους συνομηλίκους τους που έχουν ιδιαιτερότητες αλλά που αγαπούν εξίσου τον αθλητισμό και επιδιώκουν πάντα να ανακαλύψουν μέσα από αυτόν τη χαρά της συμμετοχής και της αναγνώρισης.
Η Ιωάννα Δεσποτοπούλου στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλουν τα παιδιά και γενικότερα τα άτομα με ιδιαιτερότητες και στο πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά αυτά και οι οικογένειές τους να μη νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο της ζωής και της κοινωνίας, αλλά ότι συμμετέχουν ισότιμα σε μια συλλογική προσπάθεια.
Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Καβάλας και την Ελληνική Επιτροπή των Special Olympics για τη φιλοξενία στην Καβάλα το Καλοκαίρι του 2011 συνολικά διακοσίων πενήντα παιδιών – αθλητών Special Olympics από διάφορες χώρες, η κ. Δεσποτοπούλου παρέδωσε στο δήμαρχο την επίσημη σημαία των Special Olympics.
Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλος Γεωργιάδης ανάγνωσε την ομόφωνη απόφαση του Σώματος με την οποία ανακηρύσσονται σε επίτιμοι δημότες Καβάλας ο κ. Kennedy και η κ. Δεσποτοπούλου. Ο δήμαρχος τους παρέδωσε το αναμνηστικό δώρο με το έμβλημα του Δήμου.
Η Καβάλα τον Ιούνιο του 2011 θα φιλοξενήσει για τέσσερεις μέρες 250 αθλητές με τους συνοδούς τους και σε αυτή τη φιλοξενία σημαντική συμβολή έχουν οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων της πόλης που δέχθηκαν να προσφέρουν δωρεάν όσα δωμάτια ήταν απαραίτητα. Για την προσφορά τους αυτή βραβεύτηκαν από τους κ.κ. Timothy Shriver Kennedy και Ιωάννα Δεσποτοπούλου οι: Αντώνης και Μαρία Μιτζάλη (ξενοδοχείο LYCY), Κωνσταντίνος Χρηστίδης (ξενοδοχείο ΝΕΦΕΛΗ), Γιώργος Καλτσάς (ξενοδοχείο ΩΚΕΑΝΙΣ), Μαρία Αθανασοπούλου (ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ), Δήμητρα Μαρτιροσιάν (ξενοδοχείο ΤΟΣΚΑ).
Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του ύμνου των Special Olympics από τη φιλαρμονική του Δήμου και την ανάρτηση της σημαίας των Special Olympics στο Δημαρχείο όπου θα παραμείνει για έναν χρόνο μέχρι τη ημέρα της υποδοχής των αθλητών Special Olympics στην Καβάλα και τη διοργάνωση των παγκόσμιων αγώνων.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker