ΠΗΛΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΡΗΝΙΔΩΝ Φύση για τον άνθρωπο και τη ζωή

11 Σεπτεμβρίου, 2015

Ο δήμος Καβάλας είναι ίσως ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που διαθέτει μια αστείρευτη πηγή υγείας και ευεξίας. Το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων. Ο θεραπευτικός πηλός που είναι συνδυασμός πηλού και θερμού ιαματικού νερού, από δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα «αειφόρο εργαστήρι της φύσης» που με θαυμαστή ακρίβεια παρασκευάζει το πολύτιμο αυτό για την υγεία μας υλικό. Τις θεραπευτικές ιδιότητες του πηλού είχαν ανακαλύψει εδώ και αιώνες οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Ο δήμος Καβάλας μέσω της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, εδώ και 2 χρόνια ανάπλασε όλους σχεδόν τους χώρους του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων, καθιστώντας τον χώρο μοναδικό.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θεραπευτικού πηλού και του ιαματικού νερού ενδείκνυνται για παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και δερματικές παθήσεις. Επίσης ο πηλός έχει καλλυντικές ιδιότητες, ενώ υπάρχει και η ποσιθεραπεία καθώς το νερό των Λουτρών βελτιώνει τις παθήσεις του γαστρεντερολογικού και ουροποιητικού συστήματος. Οι επισκέψεις στο Πηλοθεραπευτήτιο των Κρηνίδων εξασφαλίζουν για τους ενδιαφερόμενους την παρακολούθηση ενός ωριαίου προγράμματος που περιλαμβάνει επιμέρους στάδια. Αρχικά ο επισκέπτης πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό προκειμένου να εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη του. Έπειτα ακολουθεί 5λεπτο ντους με ιαματικό νερό ώστε να προετοιμασθεί καταλλήλως το ανθρώπινο σώμα για τη θεραπεία. Στη συνέχεια, ο επισκέπτης εισέρχεται στη δεξαμενή του πηλού όπου παραμένει 20 – 30 λεπτά, αν και δεν υπάρχει απαγόρευση για όσους θελήσουν να παραμείνουν λίγο περισσότερο. Ακολουθεί μια δεκάλεπτη παραμονή εκτός δεξαμενής ώστε να στεγνώσει ο πηλός πάνω στο σώμα κι έτσι να διεισδύσουν όλα τα θεραπευτικά συστατικά στον οργανισμό. Τέλος, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με 10λεπτο ιαματικό ντους για την απομάκρυνση του πηλού και τον καθαρισμό του σώματος. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι πλέον οι λουόμενοι μπορούν να εισέρχονται στα λασπόλουτρα με μαγιό, ένα θέμα που ήταν ανασταλτικός παράγοντας.
Παράλληλα εδώ και 2 χρόνια υπάρχει η υδροθεραπεία στο αναπαλαιωμένο μεταβυζαντινό λουτρό (χαμάμ), του οποίου η πισίνα δέχεται τέσσερα άτομα και πρέπει να κλειστεί ραντεβού. Το νερό της πισίνας, που διαθέτει καταιονιστήρα, είναι νερό που βγαίνει από την πηγή σε θερμοκρασία 30,5 βαθμούς και ζεσταίνεται μέχρι τους 37. Το νερό ανακυκλώνεται με ένα κυβικό περίπου κάθε ώρα, ενώ υπάρχει σύστημα διπλής απολύμανσης με YVC και με Όζον. Επιπρόσθετα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απολαύσουν υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, ρεφλεξολογίας και αισθητικής έτσι ώστε να καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα αναγκών και επιθυμιών του κοινού. Εκτός φυσικά από την θεραπεία ο πηλός και το ιαματικό νερό λειτουργούν και προληπτικά, προσφέροντας ευεξία αλλά και χαλάρωση, αφού η πρόληψη είναι επίσης σημαντική ώστε να αποφευχθούν αρκετές παθήσεις.
Οι εγκαταστάσεις του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων βρίσκονται 17χλμ. από την Καβάλα και 3 χλμ από τον οικισμό των Κρηνίδων σε μια μαγευτική τοποθεσία δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας. Επιπρόσθετα προσφέρουν ποικίλες ακόμη υπηρεσίες, μια και οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το αναψυκτήριο, το εστιατόριο με διαφορετικό ημερήσιο μενού και τα καταλύματα, αφού το Πηλοθεραπευτήριο λειτουργεί ως κάμπινγκ. Επίσης, στη γύρω περιοχή υπάρχουν διαθέσιμες ξενοδοχειακές μονάδες κι ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι ώρες λειτουργίας του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων είναι 08.00 το πρωί με 20:00 το απόγευμα και το τηλέφωνο για ραντεβού και πληροφορίες είναι το 2510-516162.
Βασικός στόχος της διοίκησης του Δήμου Καβάλας είναι η επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων, ώστε να μπορεί να λειτουργεί ακόμη και τον χειμώνα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος υπάρχει ήδη έτοιμη μια νέα μελέτη που περιμένει χρηματοδότηση (περίπου 1,8 εκατ. ευρώ) για περαιτέρω ανάπτυξη.

Πηγή: www.proininews.gr

eXTReMe Tracker