Οδοιπορικό συνάξεως ανδρών «Φίλοι του Αγίου Όρους» Παλαιοχωρίου στο Άγιο Όρος

8 Ιουνίου, 2010

Του Πρωτ. Θεοχάρη Καλπάκογλου
Εφημερίου Παλαιοχωρίου
Με τη Χάρη του Θεού και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, 22 μέλη της συνάξεως ανδρών «Φίλοι του Αγίου Όρους» Παλαιοχωρίου επισκέφτηκαν το «Περιβόλι της Παναγίας μας», συνοδευόμενοι από τους Αιδεσιμολογιωτάτους, π. Θεοχάρη Καλπάκογλου, Εφημέριο Παλαιοχωρίου, π. Γεώργιο Σγουρίδη, Εφημέριο Δρυάδος. Στο προσκύνημα συμμετείχαν οι κ.κ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΚΟΥΔΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΙΣΣΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΙΔΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΑΝΑΚΑΣ, ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΚΥΡΑΝΟΥΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΗΤΟΡΑΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΖΑΝΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΥΣΑΙΤΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΣΙΤΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΣΙΤΙΔΗΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ, ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΚΑΤΟΛΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΛΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΡΧΟΝΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΛΑΣ και ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΣΕΜΚΟΣ.

Τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010, πρωί-πρωί, ξεκινήσαμε για το Άγιο Όρος. Αφού φτάσαμε στην Ουρανούπολη, αναχωρήσαμε με το καραβάκι για την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ (Ρωσικό), όπου προσκυνήσαμε στο Καθολικό της και θαυμάσαμε την υπερμεγέθη καμπάνα, που την παλαιά εποχή ο ήχος της έφτανε μέχρι και στην Κωνσταντινούπολη!
Από εκεί, κατευθυνθήκαμε για τις ΚΑΡΥΕΣ, όπου στο ΠΡΩΤΑΤΟ προσκυνήσαμε την Θαυματουργό εικόνα της Παναγίας «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ», και ακολούθως επισκεφτήκαμε την ΙΕΡΑ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ (Σεράι) θαυμάζοντας το Καθολικό της με το ωραιότατο χρυσό τέμπλο και το εντυπωσιακό ξύλινο δάπεδο, την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία κ.α. Ιδιαίτερη ευλογία ήταν η προσκύνηση του ευωδιάζοντος τεμαχίου ιερού λειψάνου της Κάρας του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου, αλλά και ο διάλογος που έγινε για τις διαφορές στην τεχνοτροπία της Ρωσικής και Βυζαντινής Αγιογραφίας. Στην μεν πρώτη, επικρατεί το ανθρώπινο μόνο στοιχείο, ζωγραφίζοντας δηλαδή τους ανθρώπους και τη φύση εκ του φυσικού, κατορθώνουν οι ρώσοι αγιογράφοι να μεταδώσουν μια γλυκερή συγκίνηση, ενώ στην δεύτερη Βυζαντινή αγιογραφία, καταργούνται οι φυσικοί νόμοι, επικρατεί η αντίστροφη προοπτική και δίνεται έμφαση στην πνευματικότητα. Οι βυζαντινοί αγιογράφοι μετακινούν τον όλο άνθρωπο από την γη στον ουρανό. Αγιογραφούν εκ του φυσικού, αλλά το φυσικό δεν είναι η χαλασμένη από την αμαρτία ανθρώπινη φύση, αλλά η ανακαινισμένη και αγιασμένη με την προσευχή και την άσκηση. Τα σώματα δεν είναι τα φυσικά σώματα της φθοράς, αλλά τα αναστημένα σώματα.
Ακολούθως, ξεκινήσαμε για την ΙΕΡΑ ΣΚΗΤΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ. Με πολλή αγάπη και ζωντάνια μας ξενάγησε π. Φιλήμων στο Καθολικό και στο Λαογραφικό Μουσείο της Σκήτης, ενώ ο Γέροντας π. Ιωακείμ, με το ξεχωριστό χάρισμα του λόγου, μας μίλησε πνευματικά και μας μεταλαμπάδευσε τις αγωνίες του για την Εκκλησία και Ελλάδα.
Κατόπιν, επισκεφτήκαμε την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΙΒΗΡΩΝ, οπού προσκυνήσαμε την ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΡΤΑΙΤΙΣΣΑ, της μοναδικής εικόνας που ποτέ δεν βγαίνει εκτός του Αγίου Όρους για προσκύνηση, και πολλά τεμάχια ιερών λειψάνων. Στη συνέχεια, αναχωρήσαμε για την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ, το ΑΓΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΘΩΝΙΤΟΥ, την Ρουμάνικη ΙΕΡΑ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ, το ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, και το ΙΕΡΟ ΚΕΛΙ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ, στην Βίγλα, όπου εκεί μας περίμενε ο π. Ιωσήφ που μας φιλοξένησε και μας μίλησε για τον ΜΟΝΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ μας, και τις μεγάλες διαφορές ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ και ΚΟΡΑΝΙΟΥ.
Κατάκοποι από το έντονο και πλούσιο πρόγραμμα της ημέρας κατευθυνθήκαμε για την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ, όπου παρακολουθήσαμε τις κατανυκτικές ακολουθίες, προσκυνήσαμε τον τάφο του Αγ. Αθανασίου του Αθωνίτου και άλλα ιερά κειμήλια και λείψανα και αποσυρθήκαμε στα κελιά μας.
Την επόμενη μέρα, Τρίτη 1 Ιουνίου, αφού παρακολουθήσαμε τον Όρθρο, τις Ώρες και τη Θεία Λειτουργία, έχοντας δε και τις ευχές του Σεπτού Καθηγουμένου της Μονής π. Προδρόμου, αναχωρήσαμε τέσσερις προσκυνητές για την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, δύο για την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, και δέκα-τέσσερις για την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, οπού προσκυνήσαμε μεταξύ των άλλων πνευματικών θησαυρών της Μονής και τα Τίμια Δώρα των Μάγων και ακολούθως, αφού είχαμε ένα πανέμορφο οδοιπορικό κάνοντας διάφορες πνευματικές συζητήσεις φτάσαμε στην ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ. Εκεί επισκεφτήκαμε τα ΙΕΡΑ ΚΕΛΙΑ του ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ και των ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ και συνεχίζοντας κατευθυνθήκαμε στη ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ. Στο ομώνυμο Κυριακό προσκυνήσαμε το ιερό λείψανο της Αγίας Άννας που τόσους και τόσους αιώνες μένει άφθαρτο και ολοζώντανο μέχρι σήμερα, επιτελώντας συνεχώς θαύματα ιάσεων και δίνοντας παιδιά σε πολλά άτεκνα ζευγάρια! «Όπου γαρ βούλεται Θεός, νικάται φύσεως τάξις».
Στην Σκήτη, φιλοξενηθήκαμε στο ΙΕΡΟ ΚΕΛΙ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ. Ο Γέροντας π. Γαβριήλ και ο π. Χρυσόστομος, μας εντυπωσίασαν με την πλούσια φιλοξενία και τις Πατρικές νουθεσίες τους. Έπειτα μια ομάδα προσκυνητών είχανε μια πανέμορφη βόλτα προς την ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΑΝΙΗΛΑΙΩΝ στα ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ, και αφού μετά όλοι μαζί τελέσαμε την ακολουθία του Εσπερινού και του Αποδείπνου στο Ι. Κ. Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αποσυρθήκαμε στα κελιά μας.
Το πρωί της Τετάρτης, αφού τελέσαμε τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία, πήραμε το καραβάκι για την ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ, συμμετέχοντας εκεί στην αγρυπνία για την εορτή – με π. ημ. – των Αγίων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, ζώντας την ξεχωριστή εμπειρία του Αγιορείτικου μεγαλόπρεπου τυπικού των πανηγυρικών ακολουθιών, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Μονής, Γέροντος Αγάθωνος.
Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 3 Ιουνίου, αφού λάβαμε μέρος στην πανηγυρική Τράπεζα, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για να «βγούμε στον κόσμο», να επιτρέψουμε δηλαδή στα σπιτικά μας, έχοντας γεμάτες τις «πνευματικές μπαταρίες» μας με πάμπολλες ουράνιες ευλογίες και διδαχές.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker