20 χρόνια Ελληνικό Θέατρο Βούπερταλ

10 Ιουνίου, 2010

Πλούσια η δραστηριότητα του Ελληνικού Θεάτρου Βούπερταλ, το μήνα Μάιο στη Γερμανία, υπό την καλλιτεχνική Δ/νση της Μαρίας Καραβία, με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας του.

20jahre_griech_theater_68-k1t-large.jpg

Το Ελληνικό Θέατρο Βούπερταλ, υπό την Αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ, και την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος (Δ/νση Διεθνών Σχέσεων και Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού), έλαβε μέρος στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010, στο Έσσεν, στις 2 και 5 Μαΐου, με τις εξής παραστάσεις:

1. « Παράθυρο στον κόσμο της Ποίησης και της Μουσικής».

Σκηνική παρουσίαση, με μουσική , τραγούδια, χορό και προβολή βίντεο, των έργων των ποιητών Κ. Καβάφη, Γ. Ρίτσου, Γ. Σεφέρη και Οδ. Ελύτη.

Η ποίηση των μεγάλων μας ποιητών με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και Αλέξανδρου Καρόζα ενθουσίασαν και μάγεψαν το ελληνικό και γερμανικό κοινό, που χειροκρότησε θερμά τους συντελεστές της παράστασης: Μαρία Καραβία και Reinhard Schiele σε δίγλωσση απαγγελία, τον Κώστα Κοντοχρήστο (τραγούδι), Roswitha Dash (βιολί και τραγούδι), σε μια υπέροχη απόδοση του Επιτάφιου του Γ. Ρίτσου στην ελληνική γλώσσα, τη Φανή Παπαδοπούλου (κλασική κιθάρα) και την Βασιλική Νουλέζα στο Βίντεο. Στην παράσταση συμμετείχε και η Μαρίνα Μπαρμπάκη, νεαρή χορεύτρια από την Καβάλα, η οποία ταξίδεψε από την Ελλάδα στη Γερμανία ειδικά για την παράσταση, και άφησε άριστες εντυπώσεις στο ελληνικό και γερμανικό κοινό, με τρεις χορογραφίες της πολυβραβευμένης χορογράφου επίσης από την Καβάλα, η οποία ζει στην Ολλανδία, Ειρήνη Κρέζα.

Η πολιτιστική γέφυρα την οποία έστησε η Μαρία Καραβία με την πατρίδα της την Καβάλα, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ, έχει γερά θεμέλια πια, αφού πολύ συχνά η ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΥΠΕΡΤΑΛ, ανταλλάσσουνε τους καλλιτέχνες συνεργάτες τους, αλλά και τις παραγωγές τους.

Έτσι σε συνεργασία παρουσιάσανε την παράσταση αυτή στην Ελλάδα στις πόλεις : Αθήνα, Καβάλα, Θάσο, Ελευθερούπολη, Χρυσούπολη, Σέρρες, Ξάνθη.

Η ίδια παράσταση έχει ήδη παρουσιαστεί και στη Γερμανία στις πόλεις: Βούπερταλ, Ντίσελντορφ και Άαχεν.

2. « Η Άννα που περπατά στα σύννεφα..!» του Μάκη Αντωνόπουλου.

Ένα ξεχωριστό, πάντα επίκαιρο και γεμάτο συγκίνηση έργο, που για πέμπτη συνεχή χρονιά με ιδιαίτερη ευαισθησία παρουσιάζει η Μαρία Καραβία και συναρπάζει το κοινό σε πόλεις της Γερμανίας και της Ελλάδος.

Η Άννα, μητέρα ενός αγνοουμένου της Κύπρου, αναζητά το χαμένο της γιο στα βάθη της Τουρκίας, μονολογεί και ονειρεύεται.

Μέσα από το θεατρικό λόγο ξετυλίγεται η ιστορία των μανάδων της Κύπρου και κατά προέκταση των μανάδων των αγνοουμένων σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις αλλά κάτω από την ανθρώπινή τους διάσταση.

Μια παράσταση φόρος τιμής στη γυναίκα, φόρος τιμής στη μητέρα.

Σκηνοθεσία /θεατρική επεξεργασία κειμένου: Μαρία Καραβία

Σκηνικά : Μανώλης Δασκαλάκη

Μουσική: Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Dafer Joussef

Το έργο παρουσιάστηκε ήδη σε συνεργασία και πάλι με τη ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ , στην Ελλάδα στις πόλεις:

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης, Δήμος Θέρμης, Καβάλα, Ελευθερούπολη, Χρυσούπολη, Φίλιπποι, Θάσο, Ξάνθη, Δράμα, Κ. Νευροκόπι, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο.

Και στη Γερμανία στις πόλεις : Βούπερταλ, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Κολονία, Βόννη, Μόναχο και στο Έσσεν στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010, όπου λόγω θέματος, κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης της περιοχής Ρηνανίας Βεστφαλίας και της Ρουρ, και έγινε ειδική παρουσίαση και αναφορά από τις εφημερίδες, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Η δε κριτική από τον τοπικό τύπο, μετά την παράσταση ήταν άριστη.

Εκτός όμως από αυτές τις παραστάσεις, η Μαρία Καραβία πρόλαβε να γιορτάσει μαζί με τους συνεργάτες της τα 20 χρόνια του Ελληνικού Θεάτρου Βούπερταλ, στη μικρή σκηνή του Καφέ θεάτρου ADA,

στο Βούπερταλ. Η αίθουσα γέμισε από, ένα διαφορετικών εθνικοτήτων κοινό, ανάμεσά τους πολλοί καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε:

α. «Η Ελλάδα τραγουδάει Μπρεχτ». Ποίηση και τραγούδια του Μπέρτολτ Μπρεχτ και μουσική Κουρτ Βάιλ(νέα παραγωγή)

β. Μέρος από την παράσταση « Παράθυρο στον κόσμο της Ποίησης και της Μουσικής».

γ. Ένα χορευτικό πρόγραμμα με τη διεθνώς γνωστή χορεύτρια του Οριεντάλ Σαχραζάτ, με θέμα παρμένο από την ελληνική μυθολογία, η επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη. Στο ρόλο του γέρου πια Οδυσσέα ο Reinhard Schiele, και η Σαχραζάτ σε δύο ρόλους, τους οποίους απέδωσε χορευτικά, Της Κίρκης και μια από τις Σειρήνες . (Η Σαχραζάτ θα παρουσιαστεί και στην Καβάλα, με τη σχολή Οριεντάλ, της Κικής Σαλλά, στις 20 Ιουνίου).

Η βραδιά συνεχίστηκε με τους καλλιτέχνες και το κοινό να

απολαμβάνουνε τη ζεστή ατμόσφαιρα και φιλοξενία που δημιούργησε η

Μαρία Καραβία και οι συνεργάτες της, με ελληνική μουσική, ελληνικό

κρασί και ελληνικά ντελικατέσεν προϊόντα, προσφορά του

WWW.MEDITERRANE-WEINE.DE

Σε μια εποχή που τα σχόλια και η κριτική στα γερμανικά Μ.Μ.Ε, είναι καθημερινά για την Ελλάδα, οι έλληνες καλλιτέχνες, με πείσμα δίνουνε το δικό τους αγώνα, σηκώνοντας ακόμα περισσότερο τον πήχη του πολιτισμού.

Η Μαρία Καραβία με τους συνεργάτες του Ελληνικού Θεάτρου Βούπερταλ, έλληνες και γερμανούς, στηρίζουνε και δίνουν το δικό τους αγώνα, για την άλλη Ελλάδα. Αυτήν την Ελλάδα του πολιτισμού και των αξιών. Αυτήν την Ελλάδα που κάποιοι αρνήθηκαν την ύπαρξή της. Είκοσι χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Θεάτρου Βούπερταλ, είκοσι χρόνια με πολιτιστική δραστηριότητα σε όλη τη Γερμανία αλλά και κατά περιόδους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες(Βέλγιο, Ολλανδία, Ελβετία, Κύπρο) αλλά και στην Ελλάδα.

Μια μεγάλη διαδρομή με αστείρευτες αντοχές από την Μαρία Καραβία και τους συνεργάτες της..

Φέτος, σημαδιακή χρονιά για τον ελληνισμό της Γερμανίας, ο οποίος γιορτάζει τα 50 χρόνια μετανάστευσης, με πολλές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Στη Φρανκφούρτη, γιορτάστηκε με ένα 10ημερο εκδηλώσεων στις οποίες συμμετείχαν και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, όπως ο Χατζηγιάννης, ο Παντελής Θαλασσινός για πρώτη φορά στη Γερμανία, ενθουσίασε το κοινό και απέσπασε το θερμότερο χειροκρότημα, η Ελένη Τορόζι (συγγραφέας παιδικών βιβλίων), ο Γιασίν Σαλά (νέος κωμικός ηθοποιός με ελληνική καταγωγή) και πολλοί άλλοι,

Η Σαββίνα Γιαννάτου στο Βούπερταλ, η Άννα Βαγενά σε μια ευρωπαϊκή περιοδεία με τη « ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ» και φυσικά ο Γιώργος Νταλάρας μετά από πολλά χρόνια, συγκέντρωσε και πάλι τον ελληνισμό σε μια σειρά συναυλιών με τα γνωστά του τραγούδια.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker