ΣΦΓΤ: Θερινός Κινηματογράφος στη συνοικία της Παναγίας

14 Ιουνίου, 2010

Ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών επιστρατεύει το σινεμά δρόμου σε μία εποχή όπου η καλλιτεχνική δημιουργία και δραστηριότητα είναι, περισσότερο από ποτέ, απελευθερωμένη από τα στεγανά του χώρου: είτε αυτός νοείται ως υλικός χώρος δράσης είτε ως συμβολικός χώρος επικοινωνίας ανάμεσα σε δημιουργούς και ανάμεσα σε διαφορετικές τέχνες.

Η «περιπέτεια» του ΖΕΦΥΡΟΥ μάς υπενθύμισε τη ματαιότητα του δεδομένου και μάς οδήγησε πολύ γρήγορα στην αναζήτηση χώρων μέσα στην πόλη που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν κινηματογραφικές προβολές, αλλά και άλλου τύπου καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Η επιλογή του τεμένους Χαλίλ Μπέη στη συνοικία της Παναγίας, το οποίο αποκαταστάθηκε πρόσφατα, μάς χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς ο χώρος αποπνέει μία ιδιαίτερη πνευματικότητα και αισθητική δήλωσε Ο Πρόεδρος του συλλόγου, Γρηγόρης Θεοδωρίδης, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο κτίριο της Παλιάς Μουσικής.
Και μετά ήρθε η σειρά των ταινιών. Οι προβολές, οι διάφορες δράσεις που πλαισιώνουν το αφιέρωμα και οι προσκεκλημένοι δημιουργοί που θα μας κρατήσουν συντροφιά κάθε Τετάρτη συνιστούν μία ενότητα που βασίζεται στην αντίληψη ότι ο διάλογος των δημιουργών του κινηματογράφου με τις άλλες τέχνες (λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, μουσική, εικαστικά), εκτός του ότι είναι αναπόφευκτος, μπορεί να δοκιμάσει και να επεκτείνει την «επικράτεια» της κινηματογραφικής γλώσσας, προσφέροντας κάτι πάρα πολύ σπουδαίο: να καταστήσει ορατούς τους κόσμους της ζωηρής μας φαντασίας.
Καλούμε λοιπόν όλους εσάς να αφεθείτε στην εμπειρία της συνάντησης τεχνών και δημιουργών μέσα από τον κινηματογραφικό φακό και να απολαύσετε αυτή τη δημιουργική συνάντηση κινηματογράφου, θεάτρου, μουσικής, λογοτεχνίας και ποίησης.

Το πρόγραμμα της 1ης Κινηματογραφικής Λέσχης:
Εκδήλωση 1 Τετάρτη 16/6/2010

Η Εαρινή Σύναξις Των Αγροφυλάκων
του Δήμου Αβδελιώδη
Οι ήχοι από το διασημότερο έργο του Αντόνιο Βιβάλντι, τις «Τέσσερις εποχές, ξεχύνονται από τον εσωτερικό χώρο του Τζαμιού (Παλιά Μουσική). Ο Γιάννης Κανάκης στο τσέμπαλο και ο Έργης Παπαδημήτρης στο βιολί «προαναγγέλλουν» μουσικά τον ερχομό της Εαρινής Σύναξης των Αγροφυλάκων. Η Μαριάννα Κεσόγλου, υπό τη συνοδεία λαούτου από τον Γιάννη Κακάρα, οδηγεί το κοινό στο αίθριο της Παλιάς Μουσικής τραγουδώντας το δημοτικό τραγούδι «Ο σπίνος», με το οποίο ξεκινά η ταινία του Δήμου Αβδελιώδη. Η συνέχεια, επί της οθόνης…

Με αφορμή την επανακυκλοφορία της ταινίας «Η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων» καλούμε τον δημιουργό της Δήμο Αβδελιώτη για μια βραδιά πλούσια σε εικόνες, χρώματα, μουσική και συναισθήματα.
Τέσσερεις αγροφύλακες σε ένα χωριό της Χίου τη δεκαετία του ’60, εναλλάσσονται όπως και οι εποχές. Με μια πρωτότυπη κίνηση ο Δήμος Αβδελιώδης χρησιμοποιεί σε μια ταινία τέσσερεις διευθυντές φωτογραφίας (ένα για κάθε εποχή του χρόνου).

«Η ταινία του Δήμου Αβδελιώδη αποτέλεσε ευτυχές και απροσδόκητο υπόδειγμα ενός σφόδρα επιθυμητού αλλά και μόνιμα ζητούμενου του ελληνικού κινηματογράφου, ο οποίος παρά την σπάταλη και πληθωρική πολυθεματολογία του, παραμελεί (αν όχι αγνοεί) την ανάδειξη εκείνων των «χαμηλών» χαρακτηριστικών του εθνικού μας προσώπου, μέσα εντούτοις στα οποία συνεχίζουν να ζουν πολύτιμες παρακαταθήκες ήθους, αθωότητας και συμπεριφορών…»
(από το σκεπτικό βράβευσης της ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου)

Antonio Vivaldi “Οι τέσσερις εποχές”
Θα ακουστούν:
• Concerto No. 1 in E major, Op. 8, RV 269, “La primavera” (Spring)
1. Allegro
• Concerto No. 2 in G minor, Op. 8, RV 315, “L’estate” (Summer)
1. Allegro non molto
• Concerto No. 3 in F major, Op. 8, RV 293, “L’autunno” (Autumn)
2. Adagio molto
• Concerto No. 4 in F minor, Op. 8, RV 297, “L’inverno” (Winter)
1. Allegro non molto

Εκδήλωση 2 Τετάρτη 23/6/2010

Αχιλλέας Κυριακίδης:
από τη λογοτεχνία στον κινηματογράφο

Η υπεύθυνη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Ελευθερία Καβάκα, παρουσιάζει τον Αχιλλέα Κυριακίδη. Ένας δημιουργός που διακρίνεται για την πολυπραγμοσύνη του στον χώρο της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου. Θα παρακολουθήσουμε ταινίες του μικρού μήκους και θα συζητήσουμε μαζί του για το έργο του, την αγάπη του για το διήγημα, τις ταινίες, την παρουσία του στη Δράμα, τον Μπόρχες…

Γεννήθηκε στο Κάϊρο, το 1946. Σπούδασε οικονομικά και ασχολήθηκε με τη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων, δοκιμίων και σεναρίων, τη μετάφραση και την κινηματογραφική κριτική. Έχει εκδώσει 11 βιβλία με διηγήματα, μικρά πεζά και δοκίμια. Η συλλογή διηγημάτων του “Τεχνητές αναπνοές” , τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2004.
Έχει γράψει τρία σενάρια που γυρίστηκαν σε ισάριθμες κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους και έχει σκηνοθετήσει δέκα ταινίες μικρού μήκους σε δικά του σενάρια, που έχουν διακριθεί μάλιστα στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, όπως οι «Μπαρόκ» (σενάριο σε συνεργασία με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο), «Αλληλουχία των κήπων», «Jazz», «Recitativo», «Νυμφίος», «Πύργος-Τάκης Σινόπουλος», «Καφές», Εσωτερικό Νύχτα», «Nebraka» και «Μετά τον χαρακτηριστικό ήχο».
Κυκλοφορούν πάνω από 100 μεταφράσεις του έργων συγγραφέων, όπως ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Λουίς Σεπούλβεδα, ο Ζορζ Περέκ, ο Ρεμόν Κενό κ.ά. Ο Αχιλλέας Κυριακίδης τιμήθηκε το 2007 με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης έργου ξένης λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα, για τη μετάφραση του έργου με τίτλο “Άπαντα τα Πεζά” του Χόρχε Λουίς Μπόρχες (εκδόσεις “Ελληνικά Γράμματα”).
Το 2009, τιμήθηκε με το Βραβείο Μετάφρασης Γαλλόφωνης Λογοτεχνίας του ΕΚΕΜΕΛ για την απόδοση στα ελληνικά του μυθιστορήματος του Πατρίκ Μοντιανό, “Στο café της χαμένης νιότης” (εκδόσεις “Πόλις”).
Θα προβληθούν οι ταινίες:
Recitativo (1995, 14 λεπτά)
Jazz (1997, 14 λεπτά)
Αλληλουχία των κήπων (1999, 6 λεπτά)
Nebraska (2008, 18 λεπτά)
Μετά τον χαρακτηριστικό ήχο (2009, 14 λεπτά)
Εκδήλωση 3 Τετάρτη 30/6/2010

«Και τα σπουργίτια τραγουδούν»
του Μαζίντ Μαζίντι

Σενάριο: Ματζίντ Ματζιντί, Μεχράν Κασχανί
Ηθοποιοί: Μοχάμεντ Αμίρ Νατζί, Χουσείν Αγκχαζί, Μαριάμ Ακμπαρί
Χώρα: Ιράν (Έγχρωμο) 96΄
Διακρίσεις:
– Αργυρή Άρκτος στον Μοχάμεντ Αμίρ Νατζί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου
– Βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fajr
1) Σκηνοθεσίας στον Ματζίντ Ματζιντί
2) Μοντάζ στον Χασάν Ηασαντούστ
3) Μακιγιάζ στον Saeid Malekan
4) Μουσικής στον Χουσείν Αλιζαντέχ

Θα παρακολουθήσουμε την ταινία του εξαιρετικού Ιρανού σκηνοθέτη. Για το έργο του και την ταινία θα μιλήσει ο Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος, Βασίλης Κεχαγιάς, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον τομέα του πολιτισμού, σε πεδία όπως η ιστορία του κινηματογράφου, η κινηματογραφική κριτική και η συγγραφή σεναρίων. Επιπλέον, έχει μεγάλη και πλούσια επαγγελματική εμπειρία ως πολιτιστικός συντάκτης και είναι ενεργό μέλος της FIPRESCI και της ΠΕΚΚ.

Ο Μαζίντ Μαζίντι, είναι γνωστός επίσης από την υποψηφιότητά του για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 1997 με τα «Παιδιά του παραδείσου». Αυτοδίδακτος, κυρίως, εμφανίζεται στον κινηματογράφο το 1980, αρχικά ως ηθοποιός, για να βρεθεί γρήγορα πίσω από την κάμερα. Κινηματογραφεί με το λυρισμό και την ευαισθησία ενός ποιητικού βλέμματος τις άγριες όψεις της παιδικής ζωής: στις ταινίες του η δύναμη της αγάπης αλλάζει τον κόσμο. Οι μικροί ήρωες στις ταινίες του Majid Majidi ζουν σ’ ένα σκληρό κόσμο: δύσκολη οικογενειακή ζωή (συνήθως ο ένας γονιός έχει πεθάνει) και συνθήκες στέρησης. Όμως είναι η δύναμη της ψυχής και που μεταμορφώνει αυτό τον δύσκολο κόσμο. Στο τέλος της αφήγησης καταλήγουν σε κάποιου είδους αυτογνωσία, καθώς οι εμπειρίες τους οδηγούν στην ωριμότητα.
«Η οδύσσεια ενός φτωχού οικογενειάρχη που για να ξεπληρώσει τα χρέη του μετατρέπεται σε ταξιτζή σε μια όμορφη, δοσμένη με χιούμορ και ποιητική διάθεση, συγκινητική ταινία».
(Κριτική του Νίνου Φενέκ Μικελίδη στην Ελευθεροτυπία)
Εκδήλωση 4 τετάρτη 7/7/2010

Trevor Jones
Ο διεθνούς φήμης συνθέτης
κινηματογραφικής μουσικής

Την Καβάλα τιμάει με την παρουσία του ο διεθνούς φήμης συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής Trevor Jones, στον οποίο ανήκουν τα soundtracks σημαντικών ταινιών όπως Ο τελευταίος των Μοϊκανών, Κλεοπάτρα, Στο όνομα του Πατρός, Ο Μισισιπής καίγεται, Notting Hill, Excalibur, Cliffhanger.
Ο Trevor Jones ρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καλεσμένος του ΕΜΜΑ 2010 (Ensemble Meeting of Music Academies), που διοργανώνεται 2-7 Ιουλίου 2010, στα Παλαιά Μεταλλεία Λιμεναρίων Θάσου.
Θα κάνει μια στάση στην Καβάλα όπου θα μιλήσει για το έργο του και θα προβληθεί κινηματογραφικό υλικό.
Εκδήλωση 5 τετάρτη 14/7/2010

Το Θέατρο στον κινηματογράφο

Ο κινηματογραφιστής Στάθης Αθανασίου μας ανοίγει μια εναλλακτική πόρτα στον τρόπο που μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με μια θεατρική παράσταση. Μας εξηγεί πώς, από μια θεατρική παράσταση, μπορεί να παραχθεί πρωτότυπο κινηματογραφικό υλικό.
Το ενδιαφέρον βρίσκεται στον τρόπο που ο Αθανασίου ως κινηματογραφιστής επεμβαίνει στο θεατρικό γεγονός, δίνοντάς του μιαν άλλη διάσταση και αλλάζοντας τις παραμέτρους τις αφήγησης.

Ο Στάθης Αθανασίου σπούδασε Ιατρική στο αγγλόφωνο τμήμα του πανεπιστημίου του Pecs της Ουγγαρίας (1993-1999), καθώς και 3d animation-σκηνοθεσίας στη σχολή Digital Art School των εταιριών ARTOON και POST-REALITY (1999-2000). Το 2003-4 παρακολούθησε Workshop σκηνοθεσίας στην New York Film Αcademy of London, ενώ το 2005 επελέγη για συμμετοχή στο 2005 Berlinale Talent Campus. Έχει εργαστεί ως μοντέρ και animator.
Φιλμογραφία:
1999 ΠΣΚ 56′ DV
2000-1 ΚΜΒ 107′ DV
2002 ΣΠΕΙΡΑ 23′ DV / Transfer σε 35mm Colour
2003 THE ARTIST 1,5′ s16mm BW
ADWORLD 2,5′ s16mm BW
2004 THE NEIGHBOUR 4’20” s16mm BW
Θα προβληθούν δύο ταινίες του από παραστάσεις:

** Ut Consecutivum –
Βασισμένο στις «Τρεις αδελφές»
(σκηνοθεσία της παράστασης: Θ.Αμπαζής – Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου ΟπεRα) και
** Βίοι Αγίων
(σκηνοθεσία της παράστασης: Μ.Μαρμαρινός – Παραγωγή: Θησείον, ένα θέατρο για τις Τέχνες)

Πηγή : www.kavalanet.gr

eXTReMe Tracker