Δήμος Καβάλας: Ο Δήμος στην εποχή της πράσινης ανάπτυξης

17 Ιουνίου, 2010

Σε μια εποχή, όπου η εφαρμογή «πράσινων πρωτοβουλιών» και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελούν «ευκαιρία» για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ευρύτερης περιοχής και, ταυτόχρονα, το «μέσο» για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε αστικές περιοχές, μία εκδήλωση για την πράσινη ανάπτυξη στοχεύει στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης καθώς και στην ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών σε τοπικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με την ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε., διοργάνωσε χθες το απόγευμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση ευαισθητοποίησης δημοτών και επιχειρήσεων με θέμα «Ο Δήμος Καβάλας στην εποχή της πράσινης ανάπτυξης». Την εκδήλωση άνοιξε ο συντονιστής αυτής, αντιδήμαρχος, Χριστόδουλος Μιχαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη στρατηγική και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από το Δήμο και άπτονται της πράσινης ανάπτυξης. Χαιρετισμούς επίσης θα απηύθυναν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, καθώς και του ευρύτερου επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου, με αναφορά σε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις σχετικές με τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης του Δήμου.

Κύριο θέμα της Εκδήλωσης ήταν οι τρέχουσες ευκαιρίες χρηματοδότησης ιδιωτών κι επιχειρήσεων για επενδύσεις προς την κατεύθυνση της ενεργειακής οικονομίας και ασφάλειας και της ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στις οικίες και βιομηχανικές τους εγκαταστάσεις, με εισηγητή τον Δρ. Πάνο Λιβέρη, Πολιτικό Μηχανικό, Δ/ντή Τομέα Διεθνών ¨Εργων ΕΥΡΩΤΕΚ Α.Ε.
Εκτενής αναφορά θα γίνει στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων». Επίσης, παρουσιάστηκαν τα Πράσινα Προγράμματα, «Πράσινες Υποδομές 2010» – «Πράσινη Επιχείρηση 2010» & «Πράσινος Τουρισμός», από εξειδικευμένους Συμβούλους του ομίλου ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΕ.

Με αυτό τον τρόπο, ο Δήμος Καβάλας, μέσα από την προώθηση ανάλογων επενδυτικών ευκαιριών και δυνατοτήτων για τους πολίτες του, απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις για την ενεργειακή οικονομία σε συνδυασμό με την βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, μέσα από σχετικές δράσεις αφύπνισης και ευαισθητοποίησης των δημοτών του, διασφαλίζει ενιαία και στοχευόμενα την εφαρμογή των Πράσινων εθνικών κι ευρωπαϊκών Στρατηγικών όσο και τις εγγυήσεις για μια αειφόρο πόλη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παύλος Γεωργιάδης, οι αντιδήμαρχοι, Νίκος Κούτρας και Τάσος Κακουλίδης και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος, Αρχέλαος Γρανάς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
19.00-19.15 Προσέλευση-Εγγραφές
19.15-19.30 Χαιρετισμός δημάρχου, Κ. Σιμιτσή
Χαιρετισμοί επίσημων προσκεκλημένων
19.30-20.00 Ενότητα Ι: «Στρατηγικές και Προτεραιότητες που έχουν τεθεί από το Δήμο και άπτονται της Πράσινης Ανάπτυξης»
«Πράσινες Πόλεις και Χρηματοδοτικά Εργαλεία», Δρ Πάνος Λιβέρης, πολιτικός μηχανικός, διευθυντής Τομέα Διεθνών Έργων, ΕΥΡΩΤΕΚ Α.Ε.
20.00-21.00 Ενότητα II: «Προοπτικές και Ευκαιρίες Χρηματοδότησης Ιδιωτών και Επιχειρήσεων»: Παρουσιάσεις Προγραμμάτων Χρηματοδότησης από ειδικούς εμπειρογνώμονες και εξειδικευμένα στελέχη:
Προγράμματα Εξοικονόμησης Ενέργειας, Ιωάννης Μουτσοκάπας, μηχανικός Η/Υ Πληροφορικής, MSc Finance, Σύμβουλος Τομέα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών , ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε.
Χ. Πανταζόπουλος, διευθυντής Υποδιεύθυνσης Πωλήσεων Δανείων Δικτύου Καταστημάτων Επιχειρηματική Μονάδα Στεγαστικής Πίστης, Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε.:
«Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων»
«Πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»
Προγράμματα Πράσινης Ανάπτυξης, Τάνια Παπαθανασίου, πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Στέλεχος Τομέα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών , ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε.
«Πρόγραμμα Πράσινη Επιχείρηση 2010»
«Πρόγραμμα Πράσινες Υποδομές 2010»
«Πρόγραμμα Πράσινος Τουρισμός»
21.00-21.15 Ανοικτή συζήτηση
Συντονιστής πάνελ: Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας και Παιδείας, Χριστόδουλος Μιχαλάκης

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker