ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: 180 αιτήσεις επιχειρήσεων για προσλήψεις ανέργων!

17 Ιουνίου, 2010

Με αφορμή το τελευταίο μεγάλο πλήγμα στην απασχόληση στο Δήμο Καβάλας, το κλείσιμο της βιοτεχνίας «Δελφίνι», ο δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, συγκάλεσε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου συνάντηση με εκπροσώπους των τοπικών φορέων. Στην πρόσκλησή του ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Υπηρεσίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Καβάλας, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας, του Επιμελητηρίου, του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Ένωσης ξενοδόχων Καβάλας και του Σωματείου καφεζυθοπωλών. «Η προστασία των θέσεων απασχόλησης που υπάρχουν και η δημιουργία νέων, γίνεται κεντρικό πρόβλημα, αλλά και καθήκον για ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Όχι μόνο ως υπεράσπιση του δικαιώματος των συμπολιτών μας στην εργασία, αλλά ως καθοριστικό στοιχείο για την άμεση στήριξη της αγοράς, της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής της πόλης μας. Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί κοινή σκέψη και δράση όλων των φορέων της πόλης», δήλωσε ο δήμαρχος Καβάλας, στο σύντομο πρόλογο που έκανε στην αρχή της συνάντησης.
Ενεργοποιείται η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης για την ανεργία και την ανάπτυξη

Ο δήμαρχος Καβάλας ανακοίνωσε, επίσης, ότι η διοίκηση του Δήμου επεξεργάζεται, ήδη και θα παρουσιάσει, ένα ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο δράσεων, με σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης. Επιπλέον, πρόσθεσε, την ερχόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη 23 Ιουνίου κατά πάσα πιθανότητα, θα συγκαλέσει τη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης για την ανεργία και την ανάπτυξη. Πρόκειται, όπως είπε, για μία επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των τοπικών φορέων και θα είναι ένα «εργαλείο» για την εκάστοτε δημοτική αρχή. Η συνεδρίαση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί, πιθανόν, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.
Προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης από τον Ο.Α.Ε.Δ.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Καβάλας έδωσε το λόγο στους εκπροσώπους των φορέων. Πρώτη μίλησε η εκπρόσωπος του Ο.Α.Ε.Δ., Ευσταθία Πέππα, η οποία έκανε μία σύντομη ενημέρωση για τα προγράμματα ενεργητικής αντιμετώπισης της ανεργίας, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων και των γυναικών κυρίως. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιχορήγησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, για δύο προγράμματα επιχορήγησης θέσεων εργασίας, ένα πρόγραμμα επιχορήγησης νέων ελεύθερων επιστημόνων, για το πρόγραμμα «Μία αρχή, μία ευκαιρία» που ολοκληρώθηκε και για την επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας. Στα δύο προγράμματα επιχορήγησης θέσεων εργασίας, είπε, από τον περασμένο Απρίλιο υποβλήθηκαν και προεγκρίθηκαν 180 αιτήσεις επιχειρηματιών.

«Ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για εμάς, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε», σχολίασε. Σχετικά με την επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει η καταβολή των χρημάτων της δόσης του α΄ εξαμήνου του 2008. «Τα χρήματα θα δοθούν με αυστηρή σειρά προτεραιότητας και θα είναι 12% για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν μείωση του προσωπικού και 4% για τις επιχειρήσεις που έχουν μείωση του προσωπικού τους», είπε. Έως το τέλος Ιουνίου, επίσης, ο Ο.Α.Ε.Δ. θα προκηρύξει δύο ακόμα μεγάλα προγράμματα, τα οποία θα αφορούν στην κατάρτιση των εργοδοτών με σκοπό την καλύτερη αξιολόγηση του προσωπικού και στην επιμόρφωση των στελεχών των επιχειρήσεων, με σκοπό να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Η εκπρόσωπος του Ο.Α.Ε.Δ. έδωσε, ακόμα, κάποια στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά εργασίας στο Δήμο Καβάλας.
Τον περασμένο Απρίλιο, είπε, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 455, ενώ τον Μάιο 497. Τον Απρίλιο οι προσλήψεις ήταν 577, ενώ τον Μάιο +127. Τέλος, τον Απρίλιο οι προσλήψεις μέσω προγραμμάτων ήταν 11, ενώ τον Μάιο 180. Η διαφορά αυτή, εξήγησε, οφείλεται στην έναρξη των προγραμμάτων του Ο.Α.Ε.Δ. Συνολικά, πρόσθεσε, τον περασμένο Μάιο οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στην Καβάλα ήταν 2.000 άτομα. Από αυτά, τα 1.500 ήταν στο επίδομα ανεργίας και τα 500 είχαν απλά κάρτα ανεργίας. «Κατά μέσο όρο, κάθε μήνα εγγράφονται στην Υπηρεσία μας 50 άνεργοι», σημείωσε. Ειδικότερα για τους απολυμένους της βιοτεχνίας «Δελφίνι», που κατέθεσε επίσημα δήλωση διακοπής της λειτουργίας της στον Ο.Α.Ε.Δ., η Ευστ. Πέππα είπε ότι είναι πιθανόν να υπαχθούν στο νόμο των ομαδικών απολύσεων και θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για την απορρόφησή τους σε κάποιες άλλες θέσεις εργασίας, όπως έγινε με τους απολυμένους του ραδιοφωνικού σταθμού «Η φωνή της Αμερικής» και της πρώην βιομηχανίας «Ξιφίας».
Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητάει στήριξη για τη διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου ζήτησαν από τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας και τους άλλους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, με σκοπό τη στήριξη των επιχειρήσεων και της αγοράς. «Πρέπει να υποστηρίξεις μία πρωτοβουλία δήμαρχε, ώστε να πέσουν χρήματα στην αγορά, για να αυξηθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Καβάλας, Παναγιώτης Αρσονιάδης. Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Παναγιωτίδης, επεσήμανε ότι πρέπει να ασκηθεί πολιτική πίεση, ώστε να καταβάλλονται πιο γρήγορα τα χρήματα της επιδότησης του κόστους μισθοδοσίας στις επιχειρήσεις. Επίσης, ζητήθηκε η μείωση των ενοικίων και των δημοτικών τελών.
«Η ανεργία είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τ.Ε.Ε., Ντίνος Αντωνιάδης, ενώ πρόσθεσε ότι για να υπάρξει ανάπτυξη, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το Ε.Σ.Π.Α. (σ.σ. Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς), να ψηφιστεί ένας ξεκάθαρος αναπτυξιακός νόμος, να επικρατεί κοινωνική ειρήνη ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους (εργοδότες και εργαζόμενους) κ.α. προϋποθέσεις. Οι συμμετέχοντες στη χθεσινή συνάντηση, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη εβδομάδα, στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης για την ανεργία και την ανάπτυξη.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker