ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: Ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

18 Ιουνίου, 2010

 πρόγραμμα

Τη Δευτέρα 21 Ιουνίου η Καβάλα θα είναι το σημείο αναφοράς του Ευρωπαϊκού ΄Ετους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού λόγω της διοργάνωσης Σεμιναρίου που επικεντρώνεται στην τοπική και περιφερειακή διάσταση του θέματος από την Επιτροπή των Περιφερειών.
Το Σεμινάριο συνδυάζεται με συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική (ECOS) η οποία θα πραγματοποιηθεί την επομένη ημέρα, και συνδιοργανώνεται από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και τον Δήμο Καβάλας, καθότι ο Υπερνομάρχης Κωνσταντίνος Τάτσης και ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Σιμιτσής είναι 2 από τα 12 μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΕτΠ.
Η μείωση της φτώχειας συμπεριλαμβάνεται στους 5 βασικούς στόχους για την επίτευξη των οποίων θα κινητοποιηθούν, σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Επιτροπής “Ευρώπη 2020″, το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων.
Σ’ αυτό το πλαίσιο και εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης της μεταπολεμικής περιόδου, η Αυτοδιοίκηση καλείται με διαρκώς λιγότερα έσοδα να συνεισφέρει στην επίτευξη του στόχου για την μείωση κατά 25% του πληθυσμού που ζεί σε κατάσταση φτώχειας.
“Είναι φανερό ότι στην τρέχουσα συγκυρία, ούτε τα κράτη μέλη ούτε και η Αυτοδιοίκηση έχουν τα μέσα για να συμβάλλουν στους δεδηλωμένους στόχους της ΕΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Για την Αυτοδιοίκηση υπάρχει ωστόσο η αδήριτη ανάγκη να αναζητηθούν αποτελεσματικές λύσεις σε πιεστικά προβλήματα και ταυτόχρονα να τονίσει εκ νέου την ακλόνητη πεποίθησή της ότι οι πολιτικές της ΕΕ οφείλουν να εξακολουθούν να στηρίζονται στην αρχή της Αλληλεγγύης και να αποφεύγουν λογικές “τιμωρίας” οι οποίες δεν μπορούν παρά να έχουν εν τέλει καταστρεπτικές συνέπειες για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Αυτό είναι και το πολιτικό μήνυμα που θα επιδιώξει να μεταφέρει η Ελληνική Αυτοδιοίκηση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, δήλωσε ο Υπερνομάρχης κ. Κωνσταντίνος Τάτσης με αφορμή την εκδήλωση αυτή.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καβάλας, κ. Κωνσταντίνος Σιμιτσής, αναφέρθηκε επίσης στην «ευκαιρία που δημιουργούν παρόμοιες εκδηλώσεις για να αντιστραφούν οι αρνητικές εικόνες που έχουν δημιουργηθεί για την Ελλάδα καθότι θα συγκεντρωθεί ένα ακροατήριο αποτελούμενο από διαμορφωτές της κοινής γνώμης και προερχόμενο από όλα σχεδόν τα Κράτη Μέλη της ΕΕ» αλλά και  στην «ικανότητα της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης να υπερβαίνει τα κομματικά στεγανά και να συνεργάζεται προκειμένου να ενισχύσει την πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»
Στη συνεδρίαση και το σεμινάριο αναμένεται συζήτηση με κορυφαίους εκπροσώπους Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Μεταξύ αυτών, αναμένεται η συμμετοχή  του Υφυπουργού Εσωτερικών, αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνης κ. Γεωρ. Ντόλιου, του υπουργού εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης κ. Ανδ.  Λοβέρδου, και της υφυπουργού υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης κας Φωτεινής Γεννηματά..
Την επομένη 22 Ιουνίου, τα μέλη της Επιτροπής ECOS της Επιτροπής των Περιφερειών και υπό την προεδρία του κ. Αrnoldas ABRAMIVICIUS (LET/PPE) θα συζητήσουν το μέλλον του σχεδίου γνωμοδότησης πρωτοβουλίας με θέμα :
Διδάγματα που προκύπτουν από τη χρηματοπιστωτική κρίση για τη χρηματοπιστωτική εποπτεία και τα δημόσια οικονομικά”, με εισηγητή τον Δρ. Karl-Heinz Klär (DE/PPEPSE),  και θα υιοθετήσουν τις ακόλουθες γνωμοδοτήσεις :
“Η καταπολέμηση του προβλήματος των αστέγων” με εισηγητή τον κ. Tore Hult (SE/PES),
“Κινητοποίηση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων για την ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη διαρθρωτική αλλαγή: ανάπτυξη συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα” με εισηγητή την κ. Catarina Segersten-Larsson (SE/EPP) και την
“Κοινωνική και οικονομική ένταξη των Ρόμα στην Ευρώπη” με εισηγητή τον κ. Alvaro Ancisi (IT/PPE).


Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker