53o Φεστιβάλ Φιλίππων 2010: «Συγκοπή Πλατάνου» στο Φεστιβάλ Φιλίππων

3 Αυγούστου, 2010

Το κείμενο αφηγείται ο Στέλιος Μάινας, o οποίος αυτοσκηνοθετείται και σημειώνει για τον Παπαδημητρακόπουλο: «Πρόκειται για έναν από τους κλασικούς εραστές της ελληνικής γλώσσας. Συγγραφέας της οικονομίας και της ακρίβειας, ο Παπαδημητρακόπουλος λειτουργεί διά της αφαιρέσεως. Ο χαρακτηρισμός που του ταιριάζει είναι λεξιπλάστης. Απόλυτα αναγνωρίσιμος ως προς το ύφος, οφείλω να πω ότι, σε προσωπικό επίπεδο, ο Παπαδημητρακόπουλος μού πάει πάρα πολύ. Η «Συγκοπή πλατάνου» έχει δόσεις ειρωνείας, αυτοσαρκασμού και χιούμορ -μαζί με χιούμορ πικρό. Αλλά και μια υποδόρεια εντοπιότητα. Αν και με καταγωγή από τον Πύργο, ο Παπαδημητρακόπουλος είναι ένας Μακεδόνας γραφέας…»

Απόσπασμα από τη «Συγκοπή Πλατάνου»:

(Κείμενο γραμμένο ειδικά για το Φεστιβάλ Φιλίππων – Καβάλας 2010 από τον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο, φόρος τιμής στην εποχή που ο ίδιος υπηρετούσε στην Καβάλα ως στρατιωτικός γιατρός).
« … Επρόκειτο για ένα σήμα της Διοικήσεως Χωροφυλακής Σερρών προς την Ανωτέραν Διοίκησιν Ανατολικής Μακεδονίας, και με το οποίο πληροφορούσε την τελευταία ότι:

Πρωτοφανές και ανεξήγητον συμβάν έλαβεν χώραν σήμερον περί την 13:15 ώραν εις την υφ’ ημάς εξοχικήν τοποθεσίαν των πηγών του Αγίου Ιωάννου, όπου πλήθος κόσμου εκ των ομόρων πόλεων και χωρίων διεσκέδαζεν και ευωχείτο υπό τους ήχους των λαϊκών οργάνων.

Υπεραιωνόβιος πλάτανος καταπεσών αιφνιδίως μετά τρομακτικού πατάγου, ετραυμάτισεν σοβαρώς τρία άτομα, ενώ κατέστρεψεν ολοσχερώς, καταπλακώσας αυτό, ιδιωτικόν όχημα μάρκας Citroenυπό στοιχεία ΘΡ. 1091, ανήκον εις τον εν Καβάλα οδοντίατρον Α.Π. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος και η ανηψιά αυτού Λ.Κ. ουδέν έπαθον, ως ευρισκόμενοι κατά την στιγμήν του ατυχήματος μακράν του αυτοκινήτου. Ενεργούνται ανακρίσεις…».

Ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1930. Γιος γνωστού δικηγόρου της πόλης, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο οικογενειακό κτήμα στα όρια του Πύργου και τέλειωσε το πρακτικό τμήμα του εκεί Γυμνασίου.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker