ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ: Νέα σκηνοθετική προσέγγιση του «Ορέστη» του Ευριπίδη σήμερα στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων

9 Αυγούστου, 2010

Μια σύγχρονη ανάγνωση του «Ορέστη» του Ευριπίδη επιχειρεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στην παράστασή του που παρουσιάζεται σήμερα Σάββατο 7 Αυγούστου 2010 στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται ο Νίκος Κουρής (Ορέστης), η Στεφανία Γουλιώτη (Ηλέκτρα), η Τάνια Τρύπη (Ελένη) και ο Ακύλλας Καραζήσης (Μενέλαος).
Στη νέα σκηνοθετική προσέγγιση του έργου, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και τα υπόλοιπα πρόσωπα του δράματος παρουσιάζονται ως μυθικές οντότητες εγκλωβισμένες μέσα στο χρόνο και το χώρο του αρχαίου θεάτρου. Σαν τον Τάνταλο κουβαλούν το άχθος της οικογενειακής ιστορίας αλλά στην πορεία τους διασταυρώνονται με τον απόηχο της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς προχώρησε σε μια ανατροπή με συμβολικές προεκτάσεις: μπορεί ο Ορέστης του Ευριπίδη να έχει κατηγοριοποιηθεί ως ένα έργο στο οποίο ο χορός διαδραματίζει μάλλον υποβαθμισμένο ρόλο, όμως στη νέα παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου ο Χορός θα βρίσκεται στο επίκεντρο και θα αποτελείται από μια ομάδα σύγχρονων νέων. Το έργο θέτει ζητήματα γύρω από το πώς αντιμετωπίζει η νέα γενιά την Ιστορία, πώς βλέπει το μέλλον της, πώς προσαρμόζεται σε ένα εχθρικό περιβάλλον και ποιες αντανακλάσεις του Μύθου μπορεί να την αγγίξουν.
Ο γνωστός Γερμανός σκηνογράφος Γιοχάνες Σουτς, ανέλαβε να «μεταφράσει» οπτικά το όραμα του σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά. Η πρώτη σημαντική πρόκληση για τον ίδιο ήταν να συλλάβει τον Οίκο μπροστά στον οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα του έργου. Σύμφωνα με δηλώσεις του
Ο Γιάννης Χουβαρδάς έχει επιλέξει ένα έργο που φωτίζει ζητήματα της μεμονωμένης αλλά και της συλλογικής ευθύνης. Ο Ορέστης διδάχτηκε το 408 π.Χ. λίγο πριν ο Ευριπίδης εγκαταλείψει οριστικά την Αθήνα για να εγκατασταθεί στη Μακεδονία. Το έργο γράφτηκε σε μια ρευστή εποχή και αντανακλά τους τριγμούς της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ο Ευριπίδης κράτησε την παραδοσιακή φόρμα της τραγωδίας αλλά προσάρμοσε τον μύθο πιο κοντά στα ανθρώπινα πάθη.
Ο «Ορέστης» έχει παρουσιαστεί στο Εθνικό Θέατρο δύο φορές, το 1971-παράσταση που επαναλήφθηκε το 1973- σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, με Ορέστη το Νίκο Κούρκουλο και το Δημήτρη Μαλαβέτα στην επανάληψη. Το 1982 ανέβηκε ξανά σε σκηνοθεσία Γιώργου Σεβαστίκογλου, με τον Νικήτα Τσακίρογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Στο Άργος, μπροστά στα ανάκτορα των Ατρειδών, ο Ορέστης, μετά το φόνο της μητέρας του Κλυταιμνήστρας, βασανισμένος από τις Ερινύες, βυθίζεται στην παραφροσύνη και αναζητά τη λύτρωση. Περιμένει, μαζί με την αδερφή του Ηλέκτρα, την απόφαση της πόλης για το έγκλημα που διέπραξαν. Μόνη ελπίδα για τα δύο αδέρφια ο Μενέλαος που φτάνει στην πόλη μετά την εκστρατεία του στην Τροία μαζί με την Ελένη. Ο Ορέστης τον ικετεύει να τους σώσει αλλά ο Μενέλαος δηλώνει αδύναμος να τους βοηθήσει ενάντια στην πόλη που αποφασίζει τη θανάτωσή τους.
Ο Πυλάδης, φίλος και συνένοχος του Ορέστη, εξόριστος από τη Φωκίδα για το ίδιο έγκλημα, προτρέπει τον Ορέστη να μιλήσει στη συνέλευση της πόλης και να προσπαθήσει να μεταπείσει τους Αργείους. Η απόφαση της πόλης όμως είναι καταδικαστική: οι μητροκτόνοι πρέπει να πεθάνουν. Οι τρεις συνένοχοι, ο Ορέστης, ο Πυλάδης και η Ηλέκτρα αποφασίζουν να σκοτώσουν την Ελένη για να εκδικηθούν το Μενέλαο και να συλλάβουν ως όμηρο την κόρη του Ερμιόνη για να τον εκβιάσουν να τους βοηθήσει και βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιο τους. Τη λύση τελικά θα δώσει ο από μηχανής θεός Απόλλωνας.

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιοχάννες Σουτς
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Διανομή:
Ηλέκτρα: Στεφανία Γουλιώτη
Ελένη: Τάνια Τρύπη
Ορέστης: Νίκος Κουρής
Μενέλαος: Ακύλλας Καραζήσης
Τυνδάρεως: Χρήστος Στέργιογλου
Πυλάδης: Κώστας Βασαρδάνης
Άγγελος: Μανώλης Μαυροματάκης
Ερμιόνη: Γεωργιάννα Νταλάρα
Φρύγας: Νίκος Καραθάνος
Απόλλων: Γιώργος Γλάστρας
Χορός:
Λαμπρινή Αγγελίδου, Πολυξένη Ακλίδη, Ελένη Βεργέτη,  Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Άννα Καλαϊτζίδου, Κόρα Καρβούνη, Γιάννης Κλίνης, Ρηνιώ Κυριαζή, Ζωή Κυριακίδου, Ηρώ Μπέζου, Λένα Παπαληγούρα, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Γιώργος Τζαβάρας, Θάνος Τοκάκης, Αργυρώ Χιώτη

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker