ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ: «Ρύθμιση των Οφειλών Υπερχρεωμένων Φυσικών Προσώπων»

2 Σεπτεμβρίου, 2010

Χθες 1η Σεπτεμβρίου 2010 ξεκίνησε η ισχύς του νόμου για τη «Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων». Αυτό σημαίνει ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την υποβολή της αίτησης για τη ρύθμιση των χρεών τους όπως ορίζει ο νόμος.

Ο νόμος θα ανακουφίσει χιλιάδες καταναλωτές οι οποίοι εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων, των αδιαφανών και επιθετικών πρακτικών εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, των απρόβλεπτων γεγονότων στη ζωή των δανειοληπτών (απώλεια της εργασίας, ασθένειας, μείωση των εισοδημάτων) αλλά και της σημερινής δυσχερούς οικονομικής κατάστασης βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους προς τους πιστωτές τους.

Ο νόμος αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες και τρίτους.

Στη ρύθμιση δεν περιλαμβάνονται οφειλές που: 1) έχουν αναληφθεί τον τελευταίο χρόνο πριν από την υποβολή της αίτησης, 2) προέκυψαν από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τέλη προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης

Οι οφειλέτες θα υποβάλλουν το αίτημα τους για ρύθμιση με εξωδικαστικό συμβιβασμό, που αποτελεί το πρώτο απαραίτητο στάδιο μέσω ενός φορέα (Συνήγορος Καταναλωτή, πιστοποιημένες Ενώσεις Καταναλωτών, Μεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, δικηγόρου).

Οποιοσδήποτε διμερής συμβιβασμός μεταξύ οφειλέτη και τράπεζας δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας του συγκεκριμένου νόμου. Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε προτάσεις που προέρχονται είτε από τις τράπεζες είτε από φορέα που δεν είναι εξουσιοδοτημένος σύμφωνα με το νόμο.

Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας ανήκει στους φορείς που θα βοηθήσουν τους οφειλέτες στις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην ΕΝΚΚΑ καθημερινά 10:00 – 13:00 και Τρίτη απόγευμα 18:00-20:00 στο γραφείο της (Ευγ. Ιορδανου 32), στο τηλέφωνο 2510 223000, ηλεκτρονικά: e-mail: enoikokav@yahoo.com

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker