Ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις συμβασιούχων σε καθαριότητα και κοινωνική πρόνοια

6 Δεκεμβρίου, 2010

Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, ανοίγει ο δρόμος για να κάνουν οι δήμοι άμεσα προσλήψεις συμβασιούχων, σε τομείς όπως η καθαριότητα και η κοινωνική πρόνοια. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός αιτήματος της ΚΕΔΚΕ, καθώς αυτό το διάστημα λήγουν οι συμβάσεις εκατοντάδων συμβασιούχων κύρια στο τομέα της καθαριότητας και οι δήμαρχοι τόνιζαν πως η αποκομιδή των σκουπιδιών, λόγω έλλειψης προσωπικού, θα μπλοκάρει. Σε 50 ανέρχονται οι συμβασιούχοι καθαριότητας στο δήμο Καβάλας, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τώρα και θα δημιουργηθεί έντονο πρόβλημα, καθώς δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Συγκεκριμένα υπήρχε απαγόρευση για την πρόσληψη προσωπικού είτε μόνιμου είτε εποχικού από τους δήμους, μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες δημοτικές αρχές. Το ΣτΕ γνωμοδότησε θετικά και έτσι εκδόθηκε η εγκύκλιος που αίρει την απαγόρευση. Έτσι οι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση προκηρύξεων για θέσεις, στις οποίες είχε δοθεί πριν από την προεκλογική περίοδο η έγκριση από την αρμόδια τριμελή υπουργική επιτροπή. Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στη σχετική εγκύκλιο δίνεται η δυνατότητα «για την αντιμετώπιση αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα και την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας, όπου συντρέχει περίπτωση λήξης υφιστάμενων συμβάσεων, οι οικείοι φορείς να προωθήσουν άμεσα τη διαδικασία πρόσληψης εποχικού προσωπικού».

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Τάσος Χατζηαναστασίου μας δήλωσε πως θα μελετήσουν την εγκύκλιο και θα προσπαθήσουν να την αξιοποιήσουν όσο καλύτερα μπορούν.

«Εμείς – συνέχισε – έχουμε ήδη προχωρήσει σε καταγραφή των αναγκών σε προσωπικό στους τομείς της καθαριότητας και στο δήμο Καβάλας και στο δήμο Φιλίππων.

Είναι περίπου 50 άτομα στη Καβάλα και περίπου, 25 – 30 άτομα στους Φιλίππους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα προκηρύξουμε θέσεις για 80 συμβασιούχους. Πληρώνονται από τα ανταποδοτικά και θα δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε».

Ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως υπάρχουν πολύ σοβαρές ελλείψεις στο τομέα της καθαριότητας στο δήμο Καβάλας. «Τα κενά σε οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, είναι σε ποσοστό 50%. Είχαμε κάνει όλες τις ενέργειες για τη πρόσληψη 57 ατόμων ως μόνιμο προσωπικό (42 εργάτες καθαριότητας, 10 οδηγοί, 5 χειριστές και τεχνίτες μηχανημάτων). Είχε πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, Εγκρίθηκε από τη περιφέρεια, αλλά πάγωσε, με τον Καλλικράτη, το μνημόνιο, τη προεκλογική περίοδο. Η λύση βρίσκεται στο να έρθει μόνιμο προσωπικό» τόνισε.

Επανέλαβε πως θα αξιοποιήσουν όσο μπορούν την εγκύκλιο για τη πρόσληψη συμβασιούχων, αλλά σημείωσε πως οι διαδικασίες παίρνουν 2 μήνες και κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει το συνηθισμένο. Οι συμβασιούχοι πιάνουν δουλειά από τις 15 Απριλίου και μετά, κάθε χρόνο.

Πηγή: www.evdomi.gr

eXTReMe Tracker