12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΓΙΑΝΝΗ Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ» ΚΑΒΑΛΑΣ 2011 Μουσική ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου σε 4 συναυλίες και 5 σεμινάρια τελειοποίησης

1 Ιουλίου, 2011

Ξεκινάει το 12ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΓΙΑΝΝΗ Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ» ΚΑΒΑΛΑΣ 2011, που διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας και το Δημοτικό Ωδείο (Δ.Ω.Κ.). Εκλεκτοί καλλιτέχνες-παιδαγωγοί διεθνούς κύρους – από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Βραζιλία – φιλοξενούνται στη φετινή διοργάνωση για να μας προσφέρουν μουσική ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου σε 4 συναυλίες και 5 masterclasses (σεμινάρια τελειοποίησης).
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 Ιουλίου – ΡΕΣΙΤΑΛ (Κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ, ώρα 21:00): Την έναρξη των συναυλιών του Φεστιβάλ σηματοδοτεί ένα ρεσιτάλ του διακεκριμένου Έλληνα βιολοντσελίστα Δήμου Γκουνταρούλη, ο οποίος ανήκει στη γενιά των διεθνώς αναγνωρισμένων σολίστ που κινούνται με την ίδια ευκολία από τη μουσική μπαρόκ ως την τζαζ. Μετά τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη, συνέχισε μεταπτυχιακά στην Ecole Normal de Musique του Παρισιού, εξερευνώντας ιδιαίτερα το ιδίωμα της τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό, και συμπράττοντας με τα μεγαλύτερα ονόματα του είδους (ενδεικτικά αναφέρουμε τους Lee Konitz και Stephane Grapelli). Τα τελευταία 15 χρόνια ζει στη Βραζιλία, όπου ειδικεύτηκε στη μουσική μπαρόκ για τσέλο. Το 2003 κέρδισε το βραβείο Carlos Gomez ως ο κορυφαίος σολίστ της χρονιάς, ενώ η ηχογράφηση που κυκλοφόρησε το 2008 με τις σόλο Σουίτες του Johann Sebastian Bach βραβεύτηκε ως το καλύτερο CD κλασικής μουσικής στη Βραζιλία. Τις βραβευμένες, λοιπόν, ερμηνείες του Γκουνταρούλη σε αυτά τα κορυφαία έργα του Bach – που έχουν κεντρική θέση στο ρεπερτόριο του τσέλου – θα απολαύσουμε στο Φεστιβάλ μας, έχοντας ταυτόχρονα και τη μοναδική ευκαιρία να ακούσουμε τον ήχο του μπαρόκ βιολοντσέλου στην Καβάλα. Είσοδος ελεύθερη!
Τις επόμενες ημέρες, 2-4 Ιουλίου, ο Δήμος Γκουνταρούλης θα διδάξει σεμινάριο του τσέλου και μουσικής μπαρόκ σε βιολοντσελίστες αλλά και μουσικούς όλων των οργάνων, που επιθυμούν να γνωρίσουν από έναν ειδικευμένο ερμηνευτή τον ιδιαίτερο τρόπο ερμηνείας και το στιλ της μουσικής αυτής. Φυσικά, εκτός από το ειδικό βάρος που θα δοθεί στη μουσική μπαρόκ, το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε μαθητές και νέους σολίστ που θα παρουσιάσουν έργα από όλο το ρεπερτόριο του οργάνου.

1-3 Ιουλίου – MASTERCLASS ΟΠΕΡΑΣ (ΔΩΚ): Μετά τη μεγάλη επιτυχία του περσινού σεμιναρίου (που παρατάθηκε κατά 1 ημέρα λόγω των πολλών συμμετοχών), και φέτος ο γνωστός κόντρα-τενόρος Άρης Χριστοφέλλης και ο διακεκριμένος πιανίστας Δημήτρης Γιάκας – Υπεύθυνοι Σπουδών του “Athens Opera Studio” (δηλ. του Στούντιο Όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) – θα διδάξουν επί τρεις ημέρες τα μυστικά της όπερας σε φερέλπιδες λυρικούς τραγουδιστές. Ήδη το σεμινάριο αυτό έχει κλείσει, αφού οι συμμετοχές ήταν αθρόες από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε.

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 Ιουλίου – ΡΕΣΙΤΑΛ (Κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ, ώρα 21:00): Στην επόμενη συναυλία θα μας γοητεύσει ο μαγικός ήχος του φλάουτου. Γνωστός στη Δυτική Ευρώπη ως ικανότατος σολίστ αλλά και περιζήτητος παιδαγωγός, ο Βέλγος φλαουτίστας Berten D’Hollander (Μπέρτεν Ντ’Ολλάντερ) συμπράττει με τον Ιταλό πιανίστα Alessandro Cervino (Αλεσσάντρο Τσερβίνο) σε ένα ρεσιτάλ που περιλαμβάνει τρεις πολύ γνωστές Σονάτες για φλάουτο και πιάνο – έργα των Franck, Donizetti και Reinecke – καθώς και μία Φαντασία στην όπερα Τροβατόρε, σύνθεση του Paul Agricole Genin. Είσοδος ελεύθερη!
Στη συνέχεια, από 5 έως 7 Ιουλίου, ο καθηγητής της Μουσικής Ακαδημίας της Κολωνίας (Hochschule für Musik Köln) και του Ινστιτούτου Μουσικής της πόλης Λέβεν (Lemmensinstituut Leuven) Berten D’Hollander θα προσφέρει ένα σεμινάριο φλάουτου, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές και νέοι σολίστ.

Ο βιολοντσελίστας Δήμος Γκουνταρούλης είναι ένας πολύπλευρος και ιδιαίτερα δραστήριος καλλιτέχνης, ο οποίος ανήκει σε μια νέα γενιά μουσικών που παίζουν με την ίδια άνεση και ποιότητα διαφορετικά στιλ, τόσο σε ιστορικά όσο και σε σύγχρονα όργανα. Έχει κληθεί να συμμετάσχει σε πολυάριθμες ηχογραφήσεις και περιοδείες, παίζοντας με κορυφαίους μουσικούς και σύνολα κλασικής και ποπ μουσικής ανά τον κόσμο.
Γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη και μελέτησε τσέλο με τον Γιώργο Μανώλα και τον Ρούσι Ντράγκνεφ, αποφοιτώντας από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με την υψηλότερη διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο του Παρισιού με τον Philippe Muller και την Reine Flachot. Εκεί, ξεκίνησε να παίζει τζαζ και αυτοσχεδιαστική μουσική, εξερευνώντας νέες δυνατότητες και δημιουργώντας μια πρωτότυπη γλώσσα για το τσέλο που οδήγησε σε συνεργασίες με θρυλικούς μουσικούς, όπως Lee Konitz, Jackie McLean, Max Roach, Horace Parlan, Stephane Grapelli, Hermeto Pascoal, Egberto Gismonti και Paul McCandless.
Το 1996 μετακόμισε στη Βραζιλία. Έκτοτε αφιερώθηκε στην ιστορική ερμηνεία της παλαιάς μουσικής, μελετώντας το ρεπερτόριο για μπαρόκ και κλασικό τσέλο και συμπράττοντας με σημαντικά σύνολα και μουσικούς σε μεγάλες ευρωπαϊκές αίθουσες. Παράλληλα, παίζει συχνά ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες και ερμηνεύει σύγχρονη μουσική από όλο τον κόσμο. Το 2003 κέρδισε στη Βραζιλία το έγκυρο Βραβείο Carlos Gomes ως ο καλύτερος σολίστ της χρονιάς, ενώ το 2008 η ηχογράφησή του με τις τρεις πρώτες Σουίτες για σόλο βιολοντσέλο του J. S. Bach έλαβε το Βραβείο Κουλτούρας “Bravo” (Prêmio Bravo de Cultura) για το καλύτερο CD κλασικής μουσικής του έτους. Το 2010 κέρδισε το Βραβείο του Συνδέσμου Βραζιλιάνων Κριτικών Τέχνης (APCA) με την Camerata Aberta, ένα ειδικευμένο σύνολο σύγχρονης μουσικής, και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε με τον τσεμπαλίστα Nicolau de Figueiredo το διπλό άλμπουμ “Ο Χαμένος Τενόρος”, με πρώτες παγκόσμιες ηχογραφήσεις μουσικής για πίκολο βιολοντσέλο με 4 χορδές, λαμβάνοντας ενθουσιώδεις κριτικές. Ο Δήμος Γκουνταρούλης εμφανίζεται τακτικά σε όλη την Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική, στις Η.Π.Α. και στον Καναδά.

3 Σουίτες για σόλο βιολοντσέλο χωρίς μπάσο
– σύμφωνα με το χειρόγραφο της Anna Magdalena Bach –
Johann Sebastian BACH Σουίτα αρ. 1 σε σολ μείζ., BWV 1007
Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ – Prelude
(1685-1750) – Allemande
– Courante
– Sarabande
– Menuet I, II
– Gigue

Σουίτα αρ. 3 σε ντο μείζ., BWV 1009
– Prelude
– Allemande
– Courante
– Sarabande
– Bourrée I, II
– Gigue

– Διάλειμμα –

Σουίτα αρ. 5 σε ντο ελ., BWV 1011
– Prelude
– Allemande
– Courante
– Sarabande
– Gavotte I, II
– Gigue

Ο Δήμος Γκουνταρούλης παίζει με:
μπαρόκ βιολοντσέλο (Γαλλία, τέλη 18ου αι.) και
μπαρόκ δοξάρι (Marcos Nogueira, Βραζιλία, 1996)

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker