Απαγόρευση κολύμβησης σε Ραψάνη και Νέα Πέραμο! – Έλεγχος βγάζει ακατάλληλα τα νερά

6 Ιουλίου, 2011

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής του νομού Καβάλας προσφέρεται για κολύμβηση σε ιδανικές συνθήκες, η Ραψάνη (στο κέντρο της Καβάλας) και μέρος της ακτής μέσα στον οικισμό της Νέας Περάμου κρίθηκαν ακατάλληλες –έστω και προσωρινά- βάσει δειγματοληπτικού ελέγχου, που ενήργησε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερ. Ενότητας Καβάλας!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημ. Υγείας, η ακτή εντός της Νέας Περάμου -και συγκεκριμένα 200μ. εκατέρωθεν των ρεμάτων στις περιοχές «Πέταλο» και «Γεφυράκι», κοντά στις εισόδους του δημοτικού διαμερίσματος- δεν κρίνεται κατάλληλη εξ αιτίας επιβάρυνσης των ρεμάτων που βρίσκονται πλησίον της ακτής και του κινδύνου ρύπανσης των νερών κολύμβησης με μικροοργανισμούς εντερικής προέλευσης.  Οι Αρχές συστήνουν την αποφυγή κολύμβησης στην επίμαχη περιοχή, τουλάχιστον προσωρινά, έως ότου εξακριβωθεί το αίτιο που προκαλεί τη ρύπανση και εξαλειφθεί ο κίνδυνος ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής εκατέρωθεν των ρεμάτων.
Επίσης, η ακτή της Ραψάνης -και ειδικότερα 200 μ. εκατέρωθεν στομίου αγωγού όμβριων υδάτων κοντά στον Παιδότοπο «Νεφέλες»– κρίνεται ακατάλληλη, καθώς  διαπιστώθηκε η εκροή λυμάτων που επιβάρυναν την εγγύς θαλάσσια περιοχή. Για τη ζώνη αυτή εκδόθηκε σχετική απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας περί προσωρινής απαγόρευσης κολύμβησης, μέχρι να εξακριβωθούν τα αίτια της  ρύπανσης του αγωγού και αποκατάστασης του προβλήματος.
Και στις δυο περιπτώσεις, η Διεύθυνση Δημ. Υγείας θα επανέλθει και θα άρει τις απαγορεύσεις, μόλις τα νερά επανέλθουν σε φυσιολογικά όρια.

Χιλιόμετρα καθαρών ακτών
Κατά τα άλλα, από τους ελέγχους επιβεβαιώθηκε η καθαρότητα των ακτών και των θαλασσίων υδάτων σ’ όλη τη Θάσο και στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ακτών του νομού Καβάλας.  Ειδικότερα, για την κολυμβητική περίοδο 2011, ελέγχθηκαν και κρίνονται απόλυτα κατάλληλες:
– Όλες οι ακτές κολύμβησης της νήσου Θάσου
– Η παραλιακή ζώνη Κεραμωτής
– Η δημοτική παραλία Νέας Καρβάλης
– Η παραλία «Άσπρης Άμμου»
– Η παραλία από camping «Ειρήνη» μέχρι το κέντρο «Μιχάλης» Περιγιαλίου Καβάλας
– Οι παραλίες Καλαμίτσας, Μπάτη, Τόσκα, και όλο το μήκος ακτών Παληού Καβάλας.
– Η δημοτική παραλία Νέας Ηρακλείτσας
– Οι δημοτικές παραλίες Νέας Περάμου (με την επιφύλαξη της  προαναφερθείσας εξαίρεσης)
– Η παραλία «Αμμολόφων» Νέας Περάμου και όλο το μήκος ακτών μέχρι τα δυτικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

Υπενθυμίζεται ότι δεν επιτρέπεται η κολύμβηση πλησίον λιμανιών και αγκυροβολίων, σε απόσταση μικρότερη των 50μ. από στόμια αγωγών όμβριων υδάτων και 200μ. από τις εκβολές χειμάρρων και ποταμών, ιδίως μετά από βροχή, καθώς και από τα στόμια αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού.

Πηγή : www.kavalanet.gr

eXTReMe Tracker