Με επιδιορθωμένη στέγη και θέρμανση χωρίς πετρέλαιο, θα λειτουργήσει το χειμώνα το κλειστό κολυμβητήριο Καβάλας

18 Ιουλίου, 2011

Με καινούργια στέγη, όσον αφορά το υλικό της μόνωσης και πιθανόν με πολύ χαμηλότερο κόστος θέρμανσης, λόγω της εκμετάλλευσης μιας ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, θα επαναλειτουργήσει τον προσεχή χειμώνα, όπως δήλωσε χθες ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, το κλειστό κολυμβητήριο. Ο δήμαρχος Καβάλας αναφέρθηκε, για μία ακόμα φορά, στις κατασκευαστικές ατέλειες και τα άλλα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Δήμος, παραλαμβάνοντας το έργο από την τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με κυριότερο το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία του. “Πρόκειται για μία εντελώς και ακραία ενεργοβόρα εγκατάσταση. Όποια προσπάθεια κι αν κάναμε, το αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση. Αυτή η ιστορία έπρεπε κάποτε να σταματήσει. Και πάνω που αναζητούσαμε ένα τρόπο να σταματήσει, με την καλύτερη λειτουργία των μηχανημάτων, είχαμε το φυσικό συμβάν, που με ένα τρόπο που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, για κανένα λόγο, κατέστρεψε το μονωτικό κάλυμμα της στέγης. Αυτή η καταστροφή, είχε περαιτέρω αλυσιδωτά τη συνέπεια, να ξοδεύουμε ακόμα περισσότερο πετρέλαιο για να μπορούμε να θερμάνουμε το χώρο και να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες ανωμαλίες που συνέβαιναν από την έλλειψη μόνωσης στη στέγη. Πάλι με την προσπάθεια του προσωπικού της “Δημωφέλεια” και των εξωτερικών συνεργατών, καταφέραμε και λειτουργήσαμε το κολυμβητήριο μέχρι φέτος το καλοκαίρι, όταν και αποφασίσαμε να το κλείσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα παράξενο στο γεγονός αυτό. Ήταν προγραμματισμένο και αναμενόμενο. Για τον απλούστατο λόγο, ότι υπήρχαν οι άδειες του προσωπικού, η διακοπή των αγωνιστικών υποχρεώσεων των συλλόγων και επειδή έπρεπε να γίνει η απαραίτητη συντήρηση. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να συντηρήσουμε το ανοιχτό κολυμβητήριο, για να λειτουργήσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση, το κλειστό κολυμβητήριο θα ξαναλειτουργήσει το χειμώνα”, είπε.

Αλλαγή του μονωτικού υλικού της στέγης και αξιοποίηση της “αβαθούς γεωθερμίας”

Όσον αφορά την αποκατάσταση της ζημιάς στη στέγη του κλειστού κολυμβητηρίου είπε ότι: “Προτείνεται αλλαγή του μονωτικού υλικού. Έχουμε την υπόσχεση του υπουργού μας, του Μιχάλη Τιμοσίδη, ότι θα πιέσει το Υπουργείο Πολιτισμού να μας χρηματοδοτήσει για την επιδιόρθωση της βλάβης. Επιπλέον, το χρονικό αυτό διάστημα θα κάνουμε πιο συστηματικές δοκιμές και ενδεχομένως αλλαγές στην ενεργειακή λειτουργία του κολυμβητηρίου. Ήδη έχουν αρχίσει οι σχετικές εργασίες ανάλυσης του υπεδάφους, ώστε με βάση τα πορίσματα που θα έχουμε, σύντομα θα κάνουμε τις σχετικές μελέτες και μέχρι να έρθει η ώρα να ξανανοίξει το κολυμβητήριο, θα έχουμε τελειώσει και μ’ αυτό το θέμα”. Ο δήμαρχος Καβάλας εξήγησε, επίσης, τους λόγους που στο κλειστό κολυμβητήριο υπάρχουν, ακόμα, δημοτικοί υπάλληλοι. Οι υπάλληλοι αυτοί, είπε, είναι για τη φύλαξη του χώρου, επιβλέπουν τις εργασίες συντήρησης και είναι και το προσωπικό της Διεύθυνσης Αθλητισμού της “Δημωφέλεια”, που έχει τα γραφεία της στο κολυμβητήριο.

Στην καλύτερη περίπτωση θα διπλασιαστούν τα έσοδα

Ο “Κ.Τ.” ρώτησε το διευθυντή της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης “Δημωφέλεια”, Στράτο Μαρουλά, εάν η επιχείρηση ερευνά τρόπους αύξησης των εσόδων του κολυμβητηρίου, εκτός από τις συνδρομές των αθλητών των ναυταθλητικών ομίλων και του κοινού. “Το κλειστό κολυμβητήριο είναι ένας αθλητικός χώρος κατά κύριο λόγο. Δεν είναι χώρος αναψυχής, που θα μπορούσαμε να τον εμπλουτίσουμε με τέτοιου είδους δραστηριότητες, τουλάχιστον για την αύξηση των εσόδων του. Κάτι που γίνεται σε άλλα κολυμβητήρια, στα οποία όμως δεν υπάρχει μεγάλος φόρτος αθλητικής δραστηριότητας. Το δικό μας κλειστό κολυμβητήριο, έχει πολύ μικρή δυνατότητα ελεύθερων ωρών από τους αθλητικούς συλλόγους, ούτως ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε κάποια προγράμματα marketing σε διάφορες ομάδες κοινού. Άρα, οι διαθέσιμες ώρες είναι συγκεκριμένες. Παρά ταύτα, κινούμαστε προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των περιορισμένων ωρών που έχουμε στη διάθεση μας. Στην καλύτερη περίπτωση, όμως, δεν εκτιμούμε ότι μπορεί το κολυμβητήριο να υπερβεί το εκατό τοις εκατό των σημερινών εσόδων του. Σκοπεύουμε, πάντως, να κάνουμε ένα σύγχρονο γυμναστήριο, να εγκαταστήσουμε σάουνα και να κάνουμε κάποιες άλλες, ακόμα, παράλληλες δραστηριότητες, οι οποίες θα μας αποφέρουν περισσότερα έσοδα. Ωστόσο, στο ορατό μέλλον δεν μπορούμε να προσβλέπουμε στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων από τα έσοδα που έχουμε, ή θα έχουμε από τις δραστηριότητες που προανέφερα. Έχω, όμως, βάσιμη ελπίδα, ότι το κολυμβητήριο μπορεί να λειτουργήσει πρότυπα για όλη την Ελλάδα”, απάντησε.
Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker