ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΝΟΥ Η ιστορία του καπνού ενώνει τους Δήμους του νομού Καβάλας

12 Νοεμβρίου, 2009

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με το Δήμο Ελευθερών υπέγραψαν ένα μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο συμμετείχε και το Δημοτικό Μουσείο Καπνού. Με το μνημόνιο προβλεπόταν η αμοιβαία ανταλλαγή τεχνογνωσίας καθώς επίσης και υλικού (προσωρινά) από το ένα μουσείο στο άλλο. Η συγκεκριμένη συνεργασία δεν εξαντλείται μόνο σ’ αυτό το επίπεδο αλλά γενικότερα εγκαθιδρύεται μία σχέση συνεργασίας, καθώς όπως υποστήριξε ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, «έτσι πρέπει να κάνουν δύο γειτονικοί Δήμοι. Πρέπει να έχουν κοινά ενδιαφέροντα, ανεξάρτητα από το εάν ο ένας είναι μικρότερος από τον άλλο. Όλοι οι Δήμοι του νομού Καβάλας είναι μεγάλοι και έχουν την ιστορική τους αξία, την παρουσία και την παράδοσή τους, προσφέροντας παράλληλα πάρα πολλά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής» δήλωσε ο δήμαρχος Καβάλας, συμπληρώνοντας ότι ο πολιτισμός είναι το μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο του νομού Καβάλας που οφείλουν όλοι να το βελτιώσουν για να υπάρξει προαγωγή της ευημερίας και της ανάπτυξης όλων των καβαλιωτών. Ο Κωστής Σιμιτσής αναφερόμενος στη συνεργασία ανάμεσα στους δύο Δήμους τόνισε ότι αυτή βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και εξέφρασε την ευχή να επεκταθεί και σε άλλους Δήμους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πόλεων του καπνού (όπως είναι το Αγρίνιο, η Καλαμάτα).

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ελευθερών Χαράλαμπος Χρυσανίδης τόνισε ότι η ιστορία του καπνού ενώνει τους Δήμους Καβάλας και Ελευθερών. «Η δική μας περιοχή ήταν γνωστή για τα καπνοχώραφά της που καλλιεργούσαν τις καλύτερες ποιότητες καπνού. Μέσα στο Μουσείο Καπνού βρήκαμε πολλά στοιχεία από την περιοχή μας. Αυτή την εποχή επεξεργαζόμαστε τα αρχεία των κοινοτήτων του Δήμου μας και βρίσκουμε πολλά στοιχεία που αφορούν την ιστορία του καπνού και θα εμπλουτίσουν το Μουσείο της πόλης. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας αλλά και του μνημονίου που υπογράψαμε το καλοκαίρι πραγματοποιούμε την ανταλλαγή κάποιων υλικών εκθεσιακού χαρακτήρα» δήλωσε ο Χαράλαμπος Χρυσανίδης, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει η συγκεκριμένη συνεργασία.

Ο πρόεδρος του Μουσείου Καπνού Γιάννης Βύζικας ευχαρίστησε τους δύο δημάρχους που κατάφεραν να θεμελιώσουν μία συνεργασία η οποία δίνει τη δυνατότητα στο Μουσείο Καπνού να υλοποιήσει το στρατηγικό σχεδιασμό του που είναι «η δημιουργία των μονοπατιών του μπασμά». Ουσιαστικά πρόκειται για είδος καπνού ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο Δήμος Ελευθερών έδωσε στο Μουσείο Καπνού κάποια λευκώματα της περιοχής, συναφή με την ιστορία του καπνού και από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μουσείου παρέδωσε στους εκπροσώπους του Δήμου Ελευθερών μία ειδική κάσα που τοποθετούσαν τα καπνά, καθώς επίσης και ένα δεμάτι καπνού.

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker