Πετυχημένη η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων για το κόσμημα

11 Μαΐου, 2012

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας η εκδήλωση με θέμα «Παραδοσιακή Φορεσιά και Παραδοσιακό Κόσμημα». Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Γεωργία Βαγενά από το Βόλο η οποία παρουσίασε δείγματα της δουλειάς της και στόλισε με κοσμήματα χορευτές και χορεύτριες του ΛΕΚ που φορούσαν διάφορες αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές.

Η δημιουργός παραδοσιακών Ελληνικών κοσμημάτων από τον Βόλο, κα Γεωργία Βαγενά, η οποία επί δεκαετίες δημιουργεί αντίγραφα ελληνικών παραδοσιακών κοσμημάτων μίλησε στα μέλη και τις φίλες του ΛΕΚ για τα παραδοσιακά κοσμήματα εκθέτοντας δείγματα των έργων της.

Το παραδοσιακό κόσμημα παρουσιάστηκε από την μοναδική στο είδος της Γεωργία Βαγενά η οποία διαμένει μόνιμα στο Βόλο και έχει πετύχει την προσαρμογή του παραδοσιακού κοσμήματος στην σημερινή πραγματικότητα, ώστε αυτό άνετα να φορεθεί στο σημερινό ντύσιμο, σαν καρφίτσα, σκουλαρίκια, περιδέραια, ζώνες κ.α. ενώ έργα της έχουν παρουσιαστεί και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Από τα χέρια της έχουν «περάσει» φλουριά και μαλάματα που στόλιζαν τη γυναικεία φιλαρέσκεια αιώνες τώρα. Περίτεχνα σκουλαρίκια- καμπανούλες της Κω, ασημοχαραγμένες πόρπες του Γιδά, λεπτοδουλεμένες καρφίτσες έχουν πάρει «ζωή» στο εργαστήριο της κατασκευάστριας παραδοσιακών κοσμημάτων, Γεωργίας Βαγενά, η οποία επί μία εικοσαετία προσπαθεί να διασώσει την ιστορία της ελληνικής αργυροχρυσοχοϊας.

Η 66χρονη γυναίκα είναι από τις ελάχιστες κατασκευάστριες παραδοσιακών κοσμημάτων στη χώρα μας, η οποία, από την οικοτεχνία της στο Βόλο, προμηθεύει με πιστά αντίγραφα λαογραφικά μουσεία, πολλά Λύκεια των Ελληνίδων και χορευτικούς συλλόγους. Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όπως στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

«Ξεκίνησα από μεράκι, μαθητεύοντας δίπλα σε έναν τεχνίτη στην Καρδίτσα» είπε η κ.Βαγενά και συνέχισε: «Στην αρχή, όταν είχαμε ένα κόσμημα για επιδιόρθωση, αντέγραφα το σχέδιο και έκανα αυτοσχεδιασμούς μετατρέποντας για παράδειγμα, το σχέδιο μιας πόρπης σε σκουλαρίκι. Σιγά- σιγά γοητεύτηκα από το αντικείμενο και δημιούργησα το δικό μου εργαστήριο».

Τα κοσμήματα που κατασκευάζει χρησιμοποιώντας ως υλικό ασήμι επιχρυσωμένο, είναι πιστά αντίγραφα παραδοσιακών ελληνικών κοσμημάτων. «Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν μπρούτζο ή χαλκό και στη συνέχεια έκαναν επαργύρωση και επιχρύσωση, ενώ πολλές φορές, τα κοσμήματα ανταλλάσσονταν ως νομίσματα για την αγορά αμπελιών ή άλλων πραγμάτων» ανέφερε η κ.Βαγενά, εξηγώντας παράλληλα ότι τα κοσμήματα δήλωναν και την οικονομική κατάσταση της γυναίκας που τα φορούσε.

Κοσμήματα της κ.Βαγενά φόρεσαν χθες χορευτές και χορεύτριες του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας στην εκδήλωση που διοργανώθηκε με επιτυχία από το ΛΕΚ και την οποία παρακολούθησαν πολλά μέλη και φίλες του Λυκείου.

Πηγή: www.proininews.gr

eXTReMe Tracker