ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ . Δωρεάν εξέταση χθες στην Καβάλα για τη νόσο των καπνιστών

19 Νοεμβρίου, 2009

Αρκετοί ήταν οι Καβαλιώτες και οι Καβαλιώτισσες που υποβλήθηκαν χθες το πρωί και έως το μεσημέρι, δωρεάν, σε εξέταση σπιρομέτρησης. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (Χ.Α.Π.), ο Σύλλογος προσωπικού και φίλων της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καβάλας, «Εύπνοια», διοργάνωσε εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού για την ασθένεια στην πλατεία καπνεργάτη. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ.). Στα δύο κιόσκια που είχαν στηθεί, ένα από το Σύλλογο «Εύπνοια» και ένα από τη Β.Φ.Λ., άνδρες και γυναίκες που καπνίζουν υποβάλλονταν σε σπιρομέτρηση.Το 15 με 20% των καπνιστών θα προσβληθούν από τη Χ.Α.Π.

Η Χ.Α.Π. είναι μία ασθένεια που προσβάλει πολλούς ανθρώπους (εμφανίζεται στο 6 με 8% του πληθυσμού). Σχεδόν αποκλειστικά καπνιστές μέσης ηλικίας (άνω των 40-45 ετών). Υπολογίζεται ότι το 15 με 20% των καπνιστών θα προσβληθούν από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της. Χαρακτηριστικό της νόσου είναι η στένωση των βρόγχων, με συνέπεια να αδειάζουν δύσκολα οι πνεύμονες κατά την εκπνοή. Αυτή η δυσκολία μπορεί να οδηγήσει σε παγίδευση του αέρα μέσα στο θώρακα, σε δύσπνοια και στο αίσθημα της έυκολης κόπωσης. Συναντιέται, κυρίως, σε όσους πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα, ή από πνευμονικό εμφύσημα, ή από συνδυασμό των δύο αυτών νόσων.

Η θεραπεία της νόσου

Η βασικότερη θεραπευτική αγωγή για την ασθένεια, ακόμα κι αν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, είναι η διακοπή του καπνίσματος. Επίσης, πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς επίσης οξυγονοθεραπεία στο σπίτι, στην ειδική περίπτωση που η ασθένεια έχει προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια. Σήμερα, υπάρχουν αποτελεσματικά βρογχοδιασταλτικά φάρμακα σε εισπνοές, τα οποία ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Τα αντιχολινεργικά και τους β2-διεγέρτες. Σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση κορτιζόνης σε εισπνοές, που την τελευταία 10ετία έχει αποδειχθεί ότι λιγοστεύει τα συμπτώματα και ελαττώνει τις εξάρσεις της νόσου.

Η σπιρομέτρηση

Όσον αφορά στην σπιρομέτρηση, είναι η μόνη εξέταση διάγνωσης της Χ.Α.Π., αλλά και μία βασική εξέταση, που πρέπει να επαναλαμβάνεται για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πάθησης, καθώς και της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.

 

Πηγή : www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker