Θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ

8 Ιουνίου, 2012

Διαφοροποιήσεις και μετακινήσεις προς τις παραλίες

Η έναρξη του δρομολόγιου των αστικών γραμμών προς τις ακτές της Καλαμίτσας και του Μπάτη σηματοδοτεί κι «επίσημα» την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Εδώ και πολλά χρόνια το Αστικό ΚΤΕΛ διατηρεί ειδικό τιμολογιακό καθεστώς προς όφελος του επιβατικού κοινού και ειδικότερα τα παιδιά έως 10 ετών καταβάλλουν μισό εισιτήριο για τις μετακινήσεις τους στη συγκεκριμένη γραμμή. Επίσης, η συχνότητα των δρομολόγιων διαμορφώνεται αναλόγως με την επιβατική κίνηση κι αυτό σημαίνει πως όσο πυκνώνουν οι μετακινήσεις, τόσο πληθαίνουν και τα δρομολόγια. Βεβαίως η κίνηση σαφώς αυξάνεται περαιτέρω όταν ολοκληρώνεται το διδακτικό έτος και κλείνουν τα σχολεία. Το Σάββατο 9 Ιουνίου θα ανοίξει για φέτος η γραμμή προς τις προαναφερόμενες πλαζ και το πρώτο πρωινό δρομολόγιο ΘΑ ξενικά από την αφετηρία στις 9:00 το πρωί.

Παράλληλα, το Αστικό ΚΤΕΛ θα προχωρήσει σε θερινό πρόγραμμα μειωμένων δρομολογίων κατά τις Κυριακές και αργίες, αλλά και τα απογεύματα που η αγορά παραμείνει κλειστή κι επομένως η κίνηση εμφανίζεται μειωμένη σε ποσοστό 40%. Τα πρωινά της Κυριακής τα πρώτα δρομολόγια θα ξεκινούν αργότερα από τη συνηθισμένη ώρα σε κάποιες από τις γραμμές, πλην του δρομολογίου προς το νοσοκομείο. Ενώ στο παρελθόν τα πρώτα κυριακάτικα δρομολόγια ορισμένων γραμμών ξεκινούσαν στις 7:30, φέτος θα ξεκινούν στις 8:30 λόγω ανυπαρξίας επιβατών.

Η απόφαση ελήφθη από τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ κατόπιν μετρήσεων που διεξήχθησαν τον τελευταίο μήνα. Στο δρομολόγιο προς νοσοκομείο αν και τις πρωινές ώρες σημειώνεται κίνηση, αυτή μειώνεται κατά τις απογευματινές ώρες, ωστόσο δεν πρόκειται να επιβληθεί καμία τροποποίηση αφού οι μετακινήσεις των πολιτών επιβάλλεται να εξυπηρετούνται. Η μόνη διαφορά έγκειται στο απογευματινό δρομολόγιο του Σαββάτου, όταν οι μετακινήσεις εμφανίζονται μειωμένες κι άρα η συχνότητα θα διαμορφώνεται ανά είκοσι λεπτά. Σε δέκα περίπου ημέρες αναμένεται πως θα εφαρμοστεί το θερινό πρόγραμμα των μειωμένων δρομολογίων, ενώ πρώτιστα η διοίκηση θα αναρτήσει σχετικές ανακοινώσεις σε όλες τις στάσεις και θα αποστείλει ενημερωτικά δελτία στα τοπικά ΜΜΕ.

Τεράστιο είναι το πρόβλημα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει το Αστικό ΚΤΕΛ με τις οφειλές των μαθητικών μετακινήσεων, τις οποίες ακόμη δεν έχει εξοφλήσει η πολιτεία. Ενώ το κράτος χρωστά στην επιχείρηση τα οφειλόμενα του σχολικού έτους 2011 – 2012 επιπλέον κανείς δε γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί για το επόμενο διδακτικό έτος 2012 – 2013. «Πολύ φοβάμαι πως οι γονείς θα πρέπει να προετοιμασθούν για να βάλουν το χέρι στην τσέπη ώστε οι μαθητές να καταβάλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου», σημείωσε ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Σίμος Γιοβανάκης αν και αναγνωρίζει ότι οι τσέπες των Ελλήνων γονέων δεν έχουν πλέον περιεχόμενο.

Το μεν κράτος πέταξε το μπαλάκι των μαθητικών μετακινήσεων στους δήμους, οι δε δήμοι το ξαναπετούν στην κεντρική διοίκηση ζητώντας να εξασφαλισθούν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση του μεταφορικού έργου. Το κράτος ως γνωστό χρήματα δε διαθέτει κι άρα κανείς δε γνωρίζει προς το παρόν τι θα συμβεί με το σημαντικό θέμα των μαθητικών μετακινήσεων τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Πηγή: www.proininews.gr

eXTReMe Tracker