Η δωρεά της Ελένης Καπλανίδου βρίσκει το δρόμο της,ο Δήμος Καβάλας αποκτά στη Ν.Καρβάλη Οικοτροφείο

12 Ιουνίου, 2012

Το 1997 η Ελένη Καπλανίδου ανακοίνωσε ότι με δικά της έξοδα σε δικό της οικόπεδο στο κέντρο της Νέας Καρβάλης θα κατασκευάσει Γηροκομείο που στη συνέχεια θα δωρίσει στην Στέγη Πολιτισμού.

Η ιδέα της προχώρησε, εκτός από το οικόπεδο υπήρξε μια πρώτη δωρεά 30 εκατομμυρίων δραχμών. Η υπόθεση αυτή σκάλωσε ως που χθες ο υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας κ. Κίττας ενέκρινε την αλλαγή του σχεδίου, την ένταξη ολοκλήρωσης του έργου στο ΕΣΠΑ. Αντί όμως γηροκομείου θα γίνει οικοτροφείο το οποίο για τουλάχιστον 30 χρόνια θα διαχειρίζεται ο Δήμος Καβάλας. Η απόφαση του υπουργού αναφέρει τα ακόλουθα: Εγκρίνουμε από άποψη σκοπιμότητας την εκτέλεση της πράξης για το έργο «Οίκος κοινωνικής μέριμνας και προστασίας» στην Νέα Καρβάλη του Δήμου Καβάλας που προτείνεται για ένταξη στον Άξονα προτεραιότητας 9 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη» στο πλαίσιο της Πρόσκλησης με αριθμό πρωτ. 9599/18-8-2009, Κωδικός πρόσκλησης 35 με θεματική ενότητα «Ανάπτυξη δομών για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης ειδικών κοινωνικών ομάδων», στο ΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013.Η παρούσα πρόταση προβλέπει την αποπεράτωση υφιστάμενου κτιρίου στη Νέα Καρβάλη του Δήμου Καβάλας και τη διαμόρφωσή του σε οίκο μέριμνας και προστασίας απόρων. Η παρούσα δράση εντάσσεται στην κατηγορά οικοτροφεία –κοινωνικοί ξενώνες.

Ο πολιτιστικός σύλλογος «ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ν. ΚΑΡΒΑΛΗΣ» κατασκεύασε διώροφη οικοδομή με υπόγειο σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του, το οποίο βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του οικισμού, σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν

36/1997 οικοδομική άδεια. Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί ο σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα και οι εξωτερικές τοιχοποιίες της οικοδομής. Προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο ο φορέας και ιδιοκτήτης αποφάσισε αφενός μεν να προχωρήσει στην αποπεράτωσή του, αφετέρου δε να τροποποιήσει την προβλεπόμενη χρήση σε «ΟΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ». Για την ολοκλήρωση του έργου θα γίνουν οι παρακάτω εργασίες: 1. καθαίρεση εσωτερικών τοίχων για την διαμόρφωση νέων χώρων 2. κατασκευή νέων τοίχων (μπατικών και δρομικών) 3. ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις 4. επιχρίσματα τριπτά τριών στρώσεων 5. υγρομόνωση και θερμομόνωση στέγης 6. θερμομόνωση εξωτερικών τοίχων 7.επικεράμωση στέγης με κεραμίδια ολλανδικού τύπου 8. τοποθέτηση εσωτερικών κουφωμάτων ξύλινων πρεσσαριστών 9. τοποθέτηση εξωτερικών κουφωμάτων αλουμινίου με διπλά τζάμια 10. προμήθεια και τοποθέτηση κεραμικών πλακιδίων στα δάπεδα 11. επένδυση τοίχων WC με κεραμικά πλακίδια 12. επίστρωση ποδιών παραθύρων και κατωκάσια θυρών με μάρμαρο 13. χρωματισμός με ακρυλικό τσιμεντόχρωμα εξωτερικών επιφανειών 14. χρωματισμός με πλαστικό όλων των εσωτερικών επιφανειών 15. προμήθεια και τοποθέτηση απλών σιδηρών κιγκλιδωμάτων 16. τσιμεντόστρωση περιβάλλοντα χώρου 17. λοιπές εργασίες. Το κτίριο, που θα παραχωρηθεί με συμβολαιογραφική πράξη στο Δήμο Καβάλας για λειτουργία για 30 χρόνια, μετά την ολοκλήρωσή του θα περιλαμβάνει 10 δωμάτια με 22 κλίνες με ατομικό λουτρό. Στο κτίριο θα υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ σε όλους τους ορόφους και δυνατότητα φιλοξενίας ΑΜΕΑ σε δίκλινο δωμάτιο. Θα περιλαμβάνει πλήρεις εγκαταστάσεις θέρμανσης – ψύξης φωτισμού κ.α. και θα παραδοθεί έτοιμο προς χρήση. Ο προϋπολογισμός του έργου εγκρίνεται αφού υποβληθεί σχετική μελέτη με Φορέα υλοποίησης το Δήμο Καβάλας. Η επιλεξιμότητα του έργου όπως προτείνεται, η λειτουργικότητα της υποδομής, η ωριμότητα, θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τα Συστήματα Διαχείρισης του ΕΣΠΑ από

την αρμόδια Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μετά την αποπεράτωση του έργου, οι δαπάνες υλοποίησης των ανωτέρω δράσεων, θα βαρύνουν αποκλειστικά το φορέα λειτουργίας – Δήμο Καβάλας.

Πηγή: Ιστοσελίδα Πρωινή

eXTReMe Tracker