Τα έργα που εντάχθηκαν, ή θα ενταχθούν, στο Ε.Σ.Π.Α. παρουσίασαν χθες ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος της τεχνικής υπηρεσίας

15 Ιουνίου, 2012

Τα έργα που έχουν ενταχθεί, ή πρόκειται να ενταχθούν, στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.), παρουσίασαν χθες στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής και ο αντιδήμαρχος της τεχνικής υπηρεσίας, Θόδωρος Μουριάδης. «Ένα μεγάλο έργο, που είναι υπό ένταξη, είναι τα φράγματα που πρόκειται να κατασκευάσουμε στην Καλαμίτσα, στη Ραψάνη και στο Περιγιάλι. Σε πρώτη φάση θα προστατέψουμε τις ακτές από τη διάβρωση και στη συνέχεια θα κάνουμε τα έργα που προβλέπονται στις ακτές, ώστε από τη μια μεριά να μεγαλώσει το πλάτος τους και από την άλλη πλευρά, να έχουμε τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε ξανά διάφορα κτίσματα και μικρά πάρκα, τα οποία έχουν καταστραφεί από τους νοτιάδες», είπε ο δήμαρχος Καβάλας, ενώ εξήγησε πως η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών οφείλεται στην ελληνική γραφειοκρατία. «Εμείς αρχίσαμε την προσπάθεια, έχοντας πάρει τις αποφάσεις μας, εδώ και δύο χρόνια περίπου. Αλλά, η τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία, μας έχει καθηλώσει», σχολίασε. Εκτός από την αποκατάσταση των κατεστραμμένων τοιχίων, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος της τεχνικής υπηρεσίας, θα γίνουν παρεμβάσεις και μέσα στη θάλασσα, όπως η κατασκευή τεχνητών υφάλων. Ο Δήμος Καβάλας, ανέφερε, περιμένει να πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις του έργου, για να ακολουθήσει η δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. «Είναι ένα έργο, το οποίο υποσχέθηκε ο περιφερειάρχης μας, ο Άρης Γιαννακίδης, να το εντάξει στο Ε.Σ.Π.Α., στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την παράκτια ζώνη», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Καβάλας.

Τα έργα που εντάχθηκαν στο Ε.Σ.Π.Α.

Όσον αφορά τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α., είπε ο Θ. Μουριάδης, είναι το πάρκο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην Καλαμίτσα. «Η σύλληψη και η μελέτη αυτού του έργου είχε αρχίσει από την προηγούμενη τετραετία και συμπεριλήφθηκε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα της δεύτερης θητείας. Το σκεπτικό ήταν, να γίνει ένας χώρος όπου θα έρχονται παιδιά με ειδικές ανάγκες για να ψυχαγωγούνται και, παράλληλα, να κοινωνικοποιούνται», σημείωσε. Επ’ ευκαιρία της πραγματοποίησης του συγκεκριμένου έργου, θα ανακατασκευαστεί η κεντρική είσοδος του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου «Αλεξάνδρα Δήμογλου», ώστε να διέρχονται μεγαλύτερα οχήματα και θα κατασκευαστεί ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης για ΑμΕΑ στη θέση του γηπέδου beach volley. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.200.000 εκατομμύρια ευρώ. Σχετικά με τον παιδικό σταθμό στην οδό Λυσιμάχου, ο δήμαρχος Καβάλας είπε ότι με την μετατροπή του σε βιοκλιματικό θα γίνει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 40%. Το έργο αυτό, εν αντιθέσει με το προηγούμενο, δεν έχει, ακόμα, ανάδοχο. Ο Δήμος Καβάλας, επίσης, σε συνεργασία με τη Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης θα κατασκευάσουν ένα ξενώνα φιλοξενίας ατόμων που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς στέγη και σε δύσκολη οικονομική θέση. «Θα είναι ένας σύγχρονος χώρος με ανελκυστήρα, εστιατόριο και κοιτώνες. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται γύρω στις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ», είπε ο Θ. Μουριάδης. Τέλος, ο Δήμος Καβάλας αποφάσισε να αναδείξει το μονοπάτι με την ονομασία: «Δρόμος του Νερού», το οποίο συνδέει την Παλιά Καβάλα με την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου Καβάλας. Το μονοπάτι χωρίζεται σε δύο τμήματα, Παλιά Καβάλα-«Μάνα του Νερού» και «Μάνα του Νερού»-Άγιος Κωνσταντίνος. «Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο φυσικό τοπίο, με πολύ πράσινο, το οποίο έχουν περπατήσει πολλοί συμπολίτες μας. Θα βελτιώσουμε το μονοπάτι και τη σήμανση του, ενώ θα διαμορφώσουμε σημεία ξεκούρασης των περιπατητών», ανέφερε ο αντιδήμαρχος της τεχνικής υπηρεσίας. Οι παρεμβάσεις αυτές, πρόσθεσε, θα χρηματοδοτηθούν με 380.000 ευρώ.

Από: Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker