Αγοράζω μέλι;
12 Απριλίου, 2013
Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας (ΕΝΚΚΑ) ενημερώνει τους καταναλωτές να μην αγοράζουν μέλι από πλανόδιους οι οποίοι τους προσεγγίζουν στο δρόμο, στις ταβέρνες και άλλους σχετικούς χώρους διότι μπορεί το μέλι που θα αγοράσουν να μην είναι μέλι. Οι καταναλωτές θα πρέπει να αγοράζουν μέλι από πιστοποιημένους παραγωγούς, ενώσεις παραγωγών, συνεταιρισμούς και καταστήματα. Οι συσκευασίες θα πρέπει να αναγράφουν τα πλήρη στοιχεία που αφορούν στο προϊόν όπως προέλευση, ποικιλία μελιού, ονοματεπώνυμο παραγωγού, διεύθυνση, ημερομηνία παραγωγής και λήξης. Επίσης η ΕΝΚΚΑ δίνει ορισμένες πληροφορίες για τους τρόπους με τους οποίους οι καταναλωτές μπορούν να διαπιστώσουν την «καθαρότητα» του μελιού που αγοράζουν. Ο πιο απλός τρόπος για να καταλάβει κανείς αν ένα μέλι είναι αγνό είναι να διαπιστώσει τη ρευστότητα του κινώντας το βάζο. Όσο πιο πηχτό και παχύρρευστο είναι το μέλι τόσο λιγότερη υγρασία περιέχει, επομένως τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητά του.
Άλλοι τέσσερις πρακτικοί τρόποι για να ελέγξουν αν το μέλι που αγοράσατε είναι:
♣ Πάρτε ένα ποτήρι με κρύο νερό και βάλτε μέσα μια κουταλιά της σούπας μέλι. Επειδή η πιο συνηθισμένη μέθοδος νοθείας του μελιού είναι με σιρόπι ζάχαρης ή γλυκόζης, τα οποία διαλύονται εύκολα στο νερό, αν το μέλι που αγοράσατε είναι νοθευμένο θα διαλυθεί στο νερό. Αντίθετα, αν το μέλι που αγοράσατε είναι αγνό θα καταβυθιστεί αυτούσιο στον πάτο.
♣ Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και ανακατεύοντας μέλι με οινόπνευμα σε αναλογία 1:1. Αν το μέλι είναι αγνό θα καταβυθιστεί, ενώ αν είναι νοθευμένο θα προκύψει ένα θολό διάλυμα. Οι δύο παραπάνω τρόποι στηρίζονται στο γεγονός ότι το μέλι είναι αδιάλυτο στο νερό, ενώ το σιρόπι ζάχαρης-νερού δεν είναι ομοιογενές και διαλύεται όταν βρεθεί στο νερό.
♣ Ένας άλλος τρόπος για να ξεχωρίσετε το αγνό μέλι είναι να προσπαθήσετε να ανάψετε φωτιά σε ένα φυτίλι, το οποίο θα έχετε βουτήξει πρώτα σε μέλι. Αν το φυτίλι καεί τότε το μέλι είναι αγνό. Αντίθετα αν είναι νοθευμένο, το νερό που χρησιμοποιήθηκε για να διαλυθεί η ζάχαρη, θα το εμποδίζει να ανάψει.
♣ Τέλος, μπορείτε να ρίξετε λίγες σταγόνες μελιού σε ένα διηθητικό χαρτί. Αν αυτό απορροφηθεί, σημαίνει ότι έχει αναμιχθεί με κάποιο άλλο σιρόπι, ενώ αν είναι αγνό δεν θα απορροφηθεί. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με ένα κομμάτι λευκό ύφασμα. Ρίχνετε λίγο μέλι και μετά το ξεβγάζετε. Αν μείνει κάποιος λεκές, πιθανότατα το μέλι δεν είναι αγνό.
Για περισσότερες πληροφορίες: Ένωση Καταναλωτών Καβάλας: τηλ:2510223000 καθημερινά 10:00-13:00, e-mail: enoikokav@yahoo.com, enkkav@hotmail.com, facebook:ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ.
Πηγή: www.k-tipos.gr