Αναπλάσεις, κυκλοφοριακό και ασανσέρ στην Παναγία Η συνοικία της Παναγίας «περιμένει τη σειρά της» για να αναδειχθεί τουριστικά

7 Μαρτίου, 2013

Η ανάπλαση της περιοχής του λιμανιού της Καβάλας, «Απόστολος Παύλος», κατά μήκος του δυτικού παράλιου τείχους του φρουρίου, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Απομένουν μερικές τελευταίες «πινελιές», όπως είπε στον «Κ.Τ.» ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης. Οι εργασίες που υπολείπονται αφορούν στην τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων, καθιστικών (παγκάκια) για τους περιπατητές και τη φύτευση του πρασίνου, το οποίο θα περιλαμβάνει χαμηλά φυτά και χλοοτάπητα.

Έγιναν οι τροποποιήσεις στην μελέτη ανάπλασης της περιοχής του φάρου

Το έργο στο δυτικό παράλιο τείχος του φρουρίου, είναι μία από τις μεγάλες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και όταν υλοποιηθούν, θα δώσουν μία άλλη, καλύτερη, εικόνα στη συνοικία της Παναγίας, που θεωρείται και προορίζεται να γίνει ο βασικός πόλος έλξης τουριστών στην πόλη της Καβάλας. Η δεύτερη παρέμβαση αφορά την ανάπλαση της περιοχής του φάρου. Του σημείου με την ομορφότερη θέα, για πολλούς, του λιμανιού, της αμφιθεατρικά χτισμένης πόλης και της Θάσου. Έπειτα από ένα μικρό έργο που πραγματοποίησε η 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Ε.Β.Α.), για την απομάκρυνση των υλικών της επιχωμάτωσης γύρω από το φάρο, για λόγους ασφάλειας, κυρίως, των μαθητών του παρακείμενου σχολείου (ο φάρος βρίσκεται στην αυλή ενός Δημοτικού Σχολείου), αλλά και των επισκεπτών, δεν έγινε καμία άλλη εργασία. Το τμήμα της αυλής που έγινε η λεγόμενη «αποφόρτιση» του τείχους, παραμένει πρόχειρα περιφραγμένο, ενώ η περιοχή κάτω από τον αυλόγυρο του σχολείου και το μονοπάτι που συνδέει τον φάρο με το χερσαίο τμήμα του λιμανιού πίσω από τον προσήνεμο μόλο, χρήζουν καθαρισμού και εξωραϊσμού. Το έργο ανάπλασης της περιοχής, έχει ως σκοπό το διαχωρισμό της αυλής του σχολείου, από το χώρο επίσκεψης του φάρου. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας συνέταξε μία μελέτη, η οποία εστάλη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) για έγκριση. Το Κ.Α.Σ. και νωρίτερα η 12η Ε.Β.Α., έκαναν ορισμένες παρατηρήσεις επί της μελέτης, ώστε να προστατευτεί το παράλιο τείχος, ο φάρος και ότι άλλο έχει αρχαιολογική αξία στην περιοχή. «Οι τροποποιήσεις που ζητήθηκαν έγιναν», είπε ο Θ. Μουριάδης και συμπλήρωσε ότι η μελέτη θα σταλεί, πάλι, στο Υπουργείο Πολιτισμού, έτσι ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη του έργου. Δηλαδή, η διεξαγωγή του διαγωνισμού για την ανάδειξη του εργολάβου και η εκτέλεση των εργασιών. Ο προϋπολογισμός του εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί τις 300.000 ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση θα γίνει από τα «Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης».

Συνάντηση για το κυκλοφοριακό και παρουσίαση σχεδίου για τον ανελκυστήρα

Την περασμένη Δευτέρα, ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας συναντήθηκε με κατοίκους της συνοικίας της Παναγίας, ή παλιάς πόλης όπως αποκαλείται αλλιώς, για να συζητήσουν σχετικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Η μεγαλύτερη φόρτιση παρατηρείται στην κεντρική οδική αρτηρία, την οδό Θεοδώρου Πουλίδου και ειδικότερα, από τη συμβολή με την οδό Γραβιάς μέχρι την πλατεία Μεχμέτ Αλή. Στο τμήμα αυτό, η κίνηση των οχημάτων γίνεται με δυσκολία, λόγω των πολλών σταθμευμένων αυτοκινήτων. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι τα περισσότερα ανήκουν στους επισκέπτες και σε Καβαλιώτες που διαμένουν σε κοντινές περιοχές της πόλης! Στη διάρκεια της συζήτησης διατυπώθηκαν αρκετές απόψεις και προτάσεις, ωστόσο η διοίκηση του Δήμου δεν έχει τολμήσει, ακόμα, να παρέμβει για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Επ’ ευκαιρία της συνάντησης, παρουσιάστηκε ένα σχέδιο του συντοπίτη αρχιτέκτονα, Χαράλαμπου Τσουρουκίδη, για τον ανελκυστήρα που θα συνδέει το λιμάνι με τη συνοικία. Ο ανελκυστήρας θα κατασκευαστεί σε κάποιο σημείο απέναντι από το χώρο στάθμευσης του Τελωνείου, έτσι ώστε οι ξένοι που θέλουν να επισκεφτούν την Παναγία, να αφήνουν τα οχήματά τους στο λιμάνι και να χρησιμοποιούν τον ανελκυστήρα. Το προτεινόμενο σχέδιο (στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε) είναι εντυπωσιακό και σε συνδυασμό με την ανάπλαση της περιοχής κάτω από το δυτικό παράλιο τείχος του φρουρίου, θα δημιουργήσουν έναν πόλο έλξης των ντόπιων και των επισκεπτών της πόλης. Πέρασαν πολλά χρόνια και τα παραπάνω έργα δεν έχουν πραγματοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι η παλιά πόλη είναι, όπως λένε οι τοπικοί άρχοντες, η «αιχμή του δόρατος» για τον τουρισμό της Καβάλας.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker