Από την Π.Α.Μ.-Θ. και τα Επιμελητήρια Πρωτοβουλία ενημέρωσης για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
21 Φεβρουαρίου, 2013
Το χρηματικό ποσό των 456 εκατομμυρίων ευρώ θα κληθούν να διαχειριστούν οι 13 Περιφέρειες της χώρας, με στόχο την οικονομική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικότερα την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που φέρει τον τίτλο: «Ενίσχυση Μ.Μ.Ε. που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης-τουρισμού-εμπορίου και υπηρεσιών», αποτελεί επιμέρους πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και έχει ως βασικούς στόχους: 1) Τη συγκράτηση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα των τομέων της μεταποίησης, του τουρισμού, της παροχής υπηρεσιών και του εμπορίου, 2) την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, ως βασικής επιλογής για την αναβάθμιση της παραγωγής στην Ελλάδα και 3) την ανάδειξη του επιχειρηματικού πλεονεκτήματος των Περιφερειών, μέσω στοχευμένων ενεργειών ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Τα προγράμματα αυτά τα περιμέναμε πολύ καιρό. Θα προσφέρουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στις επενδύσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για την καταπολέμηση της ανεργίας», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Άγγελος Τσατσούλης, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας», για την ενημέρωση των ντόπιων επιχειρηματιών. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου συνέστησε στους συναδέλφους του και ιδιαίτερα στους νέους και στους υποψήφιους επενδυτές, να δείξουν μεγάλη προσοχή στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών και να μην παρασυρθούν σε υπερβολές. Εκτός από το Επιμελητήριο Καβάλας, συνδιοργανώτριες της εκδήλωσης ήταν: Ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης ΔΕΣΜΟΣ και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ο περιφερειάρχης, Άρης Γιαννακίδης, χαιρέτισε τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες και ενδιαφερόμενους, καλώντας τους να δείξουν σύνεση στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ε.Σ.Π.Α. και να εκμεταλλευτούν την πρωτοβουλία της Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων. Τόνισε, ακόμα, ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και η μόνη διέξοδος από την ύφεση είναι η παραγωγική αναδιάρθρωση. «Ή θα καταρρεύσουμε, ή θα βρούμε το βηματισμό μας», σημείωσε.
Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις και το ποσοστό της δημόσιας επιχορήγησης
Την παρουσίαση του προγράμματος έκαναν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Π.Α.Μ.-Θ., Μαρίνα Κούρου, Κοσμάς Γρηγοριάδης και Θάνος Παπανικολάου. Οι Περιφέρειες της χώρας θα συμβάλλουν: α) Στην εξειδίκευση των όρων και των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων (καθεστώς ενίσχυσης, ποσοστά δημόσιας χρηματοδότησης, κ.λπ.), β) στη στελέχωση των επιτροπών αξιολόγησης, γ) στη στελέχωση των επιτροπών παρακολούθησης μετά την ένταξη των επιχειρηματικών σχεδίων. Επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι: 1) Οι υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, 2) οι νέες (υπό σύσταση) πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις, ή οργανισμοί και οι θυγατρικές τους, οι εταιρείες στων οποίων το μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν άμεσα, ή έμμεσα, με ποσοστό μεγαλύτερο του 25%, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), καθώς και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising). Τα χρηματικά ποσά που θα διατεθούν, είναι για κάθε τομέα τα εξής: Από 30.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ στον τομέα της μεταποίησης, από 20.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ στον τομέα του τουρισμού και από 20.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ στους τομείς του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών. Το ποσοστό της δημόσιας επιχορήγησης ποικίλλει ανάλογα με το καθεστώς και τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης και κυμαίνεται από 40% έως 60%. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το Επιμελητήριο Καβάλας, τις αρμόδιες διαχειριστικές υπηρεσίες της Π.Α.Μ.-Θ. και το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Πηγή: www.k-tipos.gr